0

Н а 31 август Летният театър във Варна ще посрещне абсолютната кралица на световните сцени в наши дни - Соня Йончева.

Оперната дива и още четирима изявени български солисти са звездите в галаконцерта, с който ще бъде закрито XIV издание на „Опера в Летния театър“ 2023. За визуалната рамка на грандиозното събитие, дирижирано от маестро Кръстин Настев, ще се погрижи режисьорът Сребрина Соколова.

Гала

Галаконцертът ще бъде последван от коктейл, организиран за гостите, закупили ВИП билети. На него Соня Йончева ще представи книгата си „15 огледала” и новия си албум „Куртизанката”. Присъстващите ще имат възможността да вземат личен автограф от световноизвестното ни сопрано. VIP билетите са на стойност 180 лева и са в ограничено количество, налично само на касата на Държавна опера-Варна. Галаконцертът на 31 август е черешката на тортата и последното събитие във фестивала „Опера в Летния театър“. Всяко лято жителите и гостите на морската ни столица се наслаждават на богата и разнообразна програма, която включва различни жанрове на класическото изкуство.

Верди

Четиринадесетото издание на фестивала ще бъде открито на 16 юни с концерта, посветен на 210 години от рождението на Верди - Viva Verdi, под майсторската палка на постоянния гост-диригент на Държавна опера-Варна Якопо Сипари ди Пескасероли. Премиерни продукции са оперите „Хитрата лисичка“ (7 юли) на Леош Яначек, „Дон Паскуале“ (20 юли) на Гаетано Доницети и „Фалстаф“ (29 юли) на Джузепе Верди, мюзикълите „Калас и Онасис“ (световна премиера, 21 юни) и „Бодигард“ (22 юли), балетите „Ромео и Жулиета“ (8 август) и „Едит Пиаф“ (21 август). Акцент в програмата е спектакълът на Франко Дзефирели по „Аида“ от Верди, посветен на 100-годишнината от рождението на знаковия оперен режисьор и сценограф. Поради големия интерес „Аида“ ще се играе в две поредни вечери - 14 и 15 юли.

Билетите за концерта със специален гост Соня Йончева и останалите събития в програмата на фестивала „Опера в Летния театър“ се продават на касата на Държавна опера-Варна, Фестивален и конгресен център, Летен театър и в мрежата на Еventim.

Михаил Йосифов представя „Новините в джаза“

Дебютиращият музикален проект “Новините в джаза” начело с популярния тромпетист, композитор, аранжор и преподавател Михаил Йосифов акостира на морския бряг, за да представи на живо първия си студиен албум.

След супер успешните концерти в Пловдив и София идва ред Варна и Бургас да се насладят на прекрасното музикално пътешествие, наречено "Първа емисия". Първата морска спирка ще е във Варна на 25 май в клуб „Ментол“. Следва клуб „Модерен Театър“ в Бургас на 6 юни. В дните след двата концерта ще се състоят и откритите уроци в Националното училище по изкуствата “Добри Христов” във Варна и в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас, съответно на 26 май и на 7 юни. Преди да поемат към морето, на 16 май талантливите музиканти влизат и в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, за да запознаят и учениците в столицата с магията на джаз музиката.

Всички събития от турнето ще са с вход свободен за ученици, студенти и украински граждани.