Р азлични специалитети с топено сирене са си направо класика в родната кулинария, ето идеи от receptite.com.
Спагети със сметана
Необходими продукти:
- 4-5 скилидки чесън
- 300 г пушено месо, бекон
- 250 мл сметана
- 250 мл прясно мляко
- 150 г топено сирене
- 150 г кашкавал
- 330 г спагети (2/3 пакет)
Начин на приготвяне:
В дълбок съд запържвам малко чесън - съвсем леко, за да не загори. В същата мазнина, след като е махнат чесънът, запържвам пушено месо (може и кренвирши, но с пушено месо става много по-ароматно). Махам и него, след което в същата мазнина добавям 250 мл течна готварска сметана и също толкова прясно мляко. След като заври, добавям около 150 г кашкавал и също толкова топено сирене (може и пушено, но топеното по-бързо се разтапя). Оставям да покъкри леко на котлона за около 5 минути и сосът е готов. Сервира се със сварените и изцедени спагети. Ако сосът ви се види прекалено гъст, винаги може да се добави допълнително прясно мляко.
Панирани триъгълничета
Необходими продукти:
- 360 г топено сирене
- 1/3 ч.ч. брашно
- 2 яйца
- 1 ч.ч. корнфлейкс
- 1 ч.ч. олио
Начин на приготвяне:
Сиренцата се поставят в съд със студена вода. Яйцата се разбиват, а корнфлейксът се натрошава, докато стане на галета. Сиренцата се панират последователно в брашното, яйцата и корнфлейкса. Пържат се от двете страни в гореща мазнина до златисто.
Картофи на фурна с кашкавал и гъби
Необходими продукти:
- 3-4 картофи
- 150 г гъби печурки
- 70 г топено сирене (може и пушено)
- 100 г кашкавал
- сол
- бял пипер (или универсална подправка)
- олио
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се запичат във фурната с олиото, малко вода и подправките. Малко преди да са готови, се прибавят гъбите. След запичането им отгоре равномерно се разпределят топеното сирене и кашкавалът. Допича се, докато хване златиста коричка.
Пица с готови кори за баница
Необходими продукти:
- 400 г фини кори за баница
- 60 г масло
- 1 малко яйце
- 1 домат
- 1 малка тиквичка
- 300 г роле шунка и кашкавал
- 250 г кашкавал
- малко пушена шунка или друг колбас
- бучка краве сирене
- 1-2 триъгълничета топено сирене
- шарена сол, риган, магданоз, сол, черен пипер
- 80 г сирене крема
Начин на приготвяне:
Застелете тавичка с хартия за печене. Разтопете маслото. Нарежете домата, тиквичката и ролето на тънки шайби, кашкавалите настържете. Разбийте крема сиренето с яйцето, сложете малко черен пипер. Намажете дъното на тавичката с малко масло. Намажете половината на първата кора с масло и я прегънете на две. Сложете я на дъното. Така направете с още две кори, прегънете и ги сложете върху първата. Ще получите 6 пласта от три прегънати на две кори. Намажете с 2-3 с.л. от яйчената смес. Целта е корите да станат сочни и споени. Наредете за първи пласт шунката. Следват още две кори, намазани с масло и прегънати на две. Отново намазвате с малко яйчена смес. Вторият ред е с шайбите тиквички, настърган кашкавал, малко сол и магданоз (или копър). Следват - пак две кори, намазани с масло и прегънати на две. И отново малко яйчена смес. Трети ред - плънката е от шайби кашкавалено роле с шунка. Пак кори и пак яйчена смес. Четвъртият ред е с шайби домат, натрошено краве сирене, парченца топено сирене и малко настърган кашкавал, риган и шарена сол. Завършвате с две тънко намазани с масло кори, прегънати на две. Намажете ги и отгоре с масло.
Печете в загрята на 200 градуса фурна около 20 минути, долен реотан с вентилатор. Извадете тавичката, поръсете остатъка от кашкавала и настъргания чедър (смесете ги преди това), малко магданоз и подредете шайби маслинки. Върнете тавичката във фурната и я изключете. От топлината кашкавала ще се разтопи.