1

О бвитото в мрачна сатанинска слава Писмо на дявола от 1676 г. бе разчетено с помощта на специалните служби и изкуствен интелект (ИИ).

То описва Бог, Исус и Светия Дух като „мъртви тежести“, отсичат изследователите и казват, че най-накрая са разрешили мистерията на писмото (или поне по-голямата й част), което досега не се е удавало столетия наред. Посланието съдържа 14 реда архаични букви на непознат език, които сякаш са разбъркани. Нумеролози казват, че 14 от някои култури, в това число и християнската, се приема като истинското скрито число на дявола – 1 + 4 = 5, т.е. това е пентаграмът и знакът на Сатаната.

Сестра Мария

Писмото е направено с ръката на сестра Мария Крочифиса дела Кончеционе, когато е била монахиня на 31 години. Тя обитавала манастира Палма ди Монтекиаро в Сицилия. На 11 август 1676 г. сестрата е намерена на пода на килията си, лицето й е било покрито с мастило и надраскано.

Богохулният текст е написан в бенедиктинския манастир Палма ди Монтекиаро в Сицилия.

 Богохулният текст е написан в бенедиктинския манастир Палма ди Монтекиаро в Сицилия.
iStock

В ръка е държала бележка, написана с неразбираема комбинация от символи и букви, твърдят историческите записки и хрониките на други монахини от манастира. Мария е казала на посестримите си, че писмото е написано от дявола, който я обладал и е напътствал ръката й въпреки нейната съпротива. Той направил множество опити да я накара да се отрече от Бога и да се обърне към Принца на тъмнината и злото, пише във въпросните сведения.

Редове

Посланието на Сатаната е 14 реда от странни букви (някои приличат на знаци от глаголицата на Кирил и Методий, но определено има и от други азбуки, като коптската), което от векове се съпротивлява на всеки опит за разбиране на значението му, докато не се появява изкуственият интелект. В днешно време голяма част от посланието е разчетена благодарение на учени и сътрудничеството им със италианските спецслужби. „Когато работите върху историческото декриптиране, не можете да пренебрегнете психологическия профил на написалия ги. Трябваше да знаем възможно най-много за тази монахиня“, казва пред онлайн списанието Live Science изследователят и директор на музея на науката „Лудум“ в Сицилия Даниеле Абате.

Сестра Мария Крочифиса дела Концеционе, родена като Изабела Томази (б.р. - тя е предшественик и е от рода на прочутия италиански писател Джузепе Томази ди Лампедуза), влиза в бенедиктинския манастир, когато е едва на 15 години, пише в историческите записи. „Писмото изглеждаше така, сякаш е написано като някаква непозната за нас стенография. Предположихме, че сестра Мария (обладана или не) е създала свой нов речник, използвайки древни азбуки, които може да е познавала“, казва Абате.

Тест

И тогава на помощ идват ИИ и спецслужбите, които са го създали, за да разбиват кодовете на мафията, а сега го предоставят на изследователите. За да разберат със сигурност, учените първо тестват използвания от тях софтуер с някои стандартни съкратени символи от различни езици. Те откриват, че писмото на монахинята съдържа смесица от думи и понякога само от срички от древни азбуки като гръцки, латински, рунически знаци, арабски и др. „Ние анализирахме как сричките и графически изобразените символи се повтарят в писмото. Така локализираме първо няколко гласни. А в крайна сметка стигнахме до усъвършенстван алгоритъм за декриптиране“, обяснява Абате.

Писмото на дявола, което сега е разшифровано в по-голямата си част.

 Писмото на дявола, което сега е разшифровано в по-голямата си част.
Live Science

Той казва, че екипът му не е имал големи надежди за резултата. „Мислехме, че можем просто да разчетем няколко думи, които имат смисъл. Монахинята явно е владеела много добре различни азбуки на индоевропейски и семитски езици. Но накрая получихме по-пълно от очакваното разшифроване на посланието“.

Дяволското писмо освен че нарича Светата Троица „мъртви тежести“, продължава и с „Бог смята, че може да освободи смъртните... Схемата не работи за никого... Може би сега, Стикс е сигурен“. В древните гръцка и римска митология Стикс е реката, разделяща подземния свят от света на живите и се има предвид, че веднъж преминали, от нея хората никога не се връщат.

Шизо

Абате разказва, че според него сестра Мария е страдала от шизофрения или друг вид биполярно разстройство. „Образът на дявола често присъства в тези разстройства. Научихме от исторически записи как всяка вечер тя е крещяла и се е борила срещу дявола“, допълва италианският учен. За църквата от онова време писмото е пример за истински резултат от тази нейна борба срещу „безброй зли духове“, както пише в разказ за събитията, направен от игуменката Мария Серафика.

Според разказа на игуменката Серафика за поведението на монахинята Мария Крочифиса дела Кончеционе, описан малко след инцидента с намирането, дяволът би принудил сестрата да напише писмото. Тя героично се противопоставяла на искането на Лукавия, като това се вижда в написаната от нея думата Ohimé - О, аз. Това е единствената разбираема дума в цялото писмо, останалите до ден днешен не бяха разчетени.

Засега изследването не е публикувано в рецензирано научно списание, както не се съобщават повече от разчетените думи.

Смята се, че сестра Мария е била насила накарана да напише тези богохулни редове. Но след това тя дълбоко се разкайва и в продължение на години сама си налага допълнително наказания, с които да изкупи греха си, че е станала оръдие на дявола. Накрая тя получава благословията на църквата, следователно и на Бога.

Холивуд

В Холивуд и телевизиите на Запад обаче от десетилетия се възползват от славата на писмото на Сатаната. Все още по родните кина е актуален филмът на ужасите „Монахинята 2“. Както и предишния със същото заглавие, и тук историята идва от легендата за Принца на тъмнината и злото, който обладал монахинята и я накарал да напише гнусните богохулства.

Вярващи обаче казват, че е по-добре това сатанинско послание никога да не бъде разчитано. Някои привеждат примери как с разчитането човечеството е прокълнато и ще му трябва изкупление.