0

Б ременността е физиологичен процес, а не е болестно състояние, но може да представлява голям риск за благосъстоянието на вашето куче или котка. Така че е важно да ги наблюдавате внимателно през цялата бременност.

Признаците на спонтанен аборт при животните могат да бъдат незначителни, ако това се случи през първите няколко седмици, но ако бременността е в по-късен етап, симптомите обикновено са по-забележими.

Авторът

Наблюдение

Признаците са разнообразни, като трябва да наблюдавате за:

- Необичайно течение от влагалището по време на бременност

- Треска – признаците могат да включват намален апетит и прием на вода, намалена активност

- Коремна болка или дискомфорт – признаците могат да включват седене в прегърбена позиция

- Раждане на недоносени или нежизнеспособни плодове - раждане на плодове с малформации

- Повръщане, загуба или намален апетит

Причините за спонтанен аборт при домашните любимци могат да бъдат множество и през повечето време включват основни здравословни проблеми. Важно е да знаете, че спонтанните аборти могат да се появят много рано по време на бременността (през първия месец) и могат да останат незабелязани. В някои случаи, най-често при котки, може да се наблюдава спонтанен аборт на някои от фетусите, но все пак може да продължи бременността и котката да роди здрави котенца.

Лекар

Ето някои от най-честите причини за спонтанен аборт при животните:

- Вирусни - бактериални - паразитни инфекции

- Tравма

- Хормонален дисбаланс

- Силен стрес

- Химическа експозиция

- Недостиг на витамини

- Вродени дефекти

- Напреднала възраст

Авторът

Ако се наблюдава спонтанен аборт, е редно да заведете вашето животно при ветеринарен лекар, който да извърши ехография, за да се определи дали има останали жизнеспособни фетуси и дали майката може да изкара бременността до края.

Ако заключат, че останалите фетуси не са жизнеспособни, той ще реши кой е най-добрият план за лечение, за да се избегнат вторични проблеми. Развъждането на животни е сложен процес и трябва да се извършва само от опитни, специализирани развъдчици.

Родителите е редно да преминат нужните генетични изследвания и да са в отлично здраве и отлични представители на породата, с необходимите легитимни документи.

*Автор: Д-р Йоан Славчев