0

О т незапомнени времена пророци предсказват края на света, като понякога дават много конкретни дати и подробности, но поне 5 пъти сме избегнали свършека на дните.

А апокалипсисът не е дошъл, поне не и масово за цялото човечество. Последният път, когато всички се готвеха за големия финал, бе 2012 г., когато свършваше календарът на маите. Тогава не настъпи дългоочаквания армагедон, поне не и в популярния смисъл.

Духовници

Мартин Милостивия – третият епископ на Тур, Франция, бил убеден, че апокалипсисът ще настъпи с идването на 400 г.сл.Хр. И на всяка своя проповед обяснявал как Христос ще се спусне от небето, за да победи антихриста, който вече се бил родил. Мартин служил в римската пехота, а после приел християнството и станал епископ. Той е от най-обичаните и разпознаваеми светци на Франция, а през Третата република го избират за патрон. Противно на прякора си Милостивия бил доста агресивен в изкореняването на езичеството. Правел предсказания за свършека на дните, но техният край настъпил само за него през 397 г.

Монахът Беат (Беатус на латински) от Лиебан, Испания, е сред най-уважаваните теолози на западното християнство. Той има трактати за апокалипсиса и стигнал до идеята, че краят на света трябва да се случи на 6 април 773 г. Датата настъпва, но апокалипсис така и не идва. Малко преди смъртта си през 798 г. Беат поправя датата на 800 г., но не доживял да я види.

Жан дьо Рокетеяд, известен и като Йоан от Рупескиса, е френски францисканец, роден през 1310 г. Той е от най-прочутите богослови на времето си и като такъв стига до извода, че апокалипсисът трябва да настъпи през 1366 г. такъв обаче на идва и Жан прекарва дните си в молитви в единична килия в манастир в Авиньон. Предава Богу дух през 1370 г.

Ботичели

Легендарният днес италиански ренесансов художник Сандро Ботичели е прочут с картини, като „Раждането на Венера“, „Пролет“ и цяла поредица от мадони. Но Ботичели, прекарал голяма част от живота си във Флоренция, имал и мрачни разсъждения за свършека на света и наказанието свише на грешното човечество. Смятал, че обществото се е насочило бързо към смъртта си. Изкуствоведите казват, че тези апокалиптични идеи се появяват в неговата мистична картина за Рождество Христово. Произведението, направено с маслени бои върху платно, е датирано от 1500 г. или началото на 1501 г. Това е единствената подписана творба на художника. Но Ботичели използва картината, за да прокара идеите си, че апокалипсисът ще настъпи след три години и половина от момента, в който художествената творба е завършена (тоест около 1504 г.). В горната част на творбата е изписан на гръцки цитат от „Откровението“ на Свети Йоан и известяването, че дяволът ще потопи в кръв и ще завземе Земята след три и половина години. Ботичели издъхва през 1510 г. и се твърди, че до последно е вярвал как е направил грешни изчисления за апокалипсиса, който е очаквал да настъпи всеки ден.

Трябва да се отбележи, че има още множество изчисления на средновековни и по-късни автори, които наследяват пък древна традиция в тази област как апокалипсисът идва. В наши дни също се правят подобни твърдения, като един от най-любимите похвати е позоваването на Нострадамус и тълкувания спрямо неговите видения. Общо взето на година апокалипсисът настъпва по няколко пъти според тези определения.