0

Н ай-сексуални стават мъжете в края на лятото - до такова изследване са достигнали норвежки учени.

Според това проучване жените и мъжете функционират по различен начин, когато става въпрос за желанието за секс. Докато пикът на сексуално желание при мъжа е в края на лятото, жените са най-активни през пролетта.

Север

Изследователският екип от университета на Тромсьо в Северна Норвегия е заключил, че женското сексуално желание се определя от светлината и слънцето. Жените се влияят от светлината по отношение на сексуалния интерес, но изненадващо, мъжете не го правят. И все пак, както жените, така и мъжете достигат своята най-ниска точка на сексуален устрем през декември, поне така твърди Арне Холте.

Мъжете обаче са склонни да бъдат най-сексуално активни след средата на август.

Това, колкото и да звучи странно, има своите научни обяснения. Количеството слънчева светлина оказва влияние върху различните хормони, като ендорфини например, които се произвеждат от организма и по този начин се дава някакво обяснение за повишената сексуална активност. Според сексолога Бенте Трен от университета в Тромсьо мъжката сексуалност се счита за по-стабилна, докато жените се влияят повече от околната среда и месечния цикъл.

Тя твърди, че докато мъжете произвеждат тестостерон през цялото време, женските хормони, влияещи върху силата на сексуалния интерес, се повишават заедно с увеличаването на дневната светлина. "Това е свързано с усещането, че сме влюбени и отделянето на допамин, който стимулира центъра на удоволствието в мозъка", казва още тя.

Загряване

Другото обяснение са високите температури. В разгара на сезона жегите стигат своя пик, това обаче е период, който потиска възможността за секс. Температурата на въздуха над 30 градуса е сериозен рисков фактор, особено за по-възрастните хора и страдащите от сърдечносъдови заболявания.

Ето и фактите. При температура 20 градуса, при оргазми честотата на сърдечните удари достига до 200 в минута, кръвното налягане скача до 230/130, при нормално от 120 на 80. Жегата прави това истинско изпитание за организма, който е затруднен с топлоотделянето. Или даже по-лошо, застрашен от топлинен удар. Освен това при температура над 35 градуса представителите на силния пол не винаги имат сили да доведат докрай "процеса", твърдят неназовани специалисти по темата.

И това си е риск, ако се замисли човек - и за двете страни. Според изследване най-добрата температура за секс е между 21 и 22 градуса на въздуха, ето защо краят на август и началото на септември отприщват с по-голяма сила желанията. Женският оргазъм е сигурен при температура от 25 градуса, пък доказва друго изследване на сексолози.

*Автор: Василена Маринова