0

О ткакто е заел поста на кмет на гр. Перник, Станислав Владимиров с всеки изминал ден показва, че сякаш е изпратен с мисия. Мисия да сплотява, да помага и да покаже, че Перник не са вицове и винкели, а обединени хора, търсещи справедливост и заслужаващи градът им да е едно по- добро място за живеене. През последните 10 дни миньорският град отново бе в центъра на събитията с историята за изчезналия Сашко, която за щастие на цяла България завърши с щастлив край. 

Сплотяване

За пръв път в страната се случва подобно обединение и всички се сплотяват за едно - да намерят детето аутист. Всички органи на реда, доброволци, специално обучени кучета, термокамери, хеликоптер издирваха Сашко ежеминутно. Питаме г-н Владимиров дали е имало момент, в който самият той е изгубил надежда, а той е категоричен: „Търсенето на Сашко обедини много хора, които нито за миг не спряха да вярват, че ще го намерим жив. Днес можем да бъдем щастливи от развръзката и да се поздравим с това, че той е намерен жив и здрав. В операцията по неговото издирване се включиха хиляди доброволци, служители на МВР, хеликоптер с термокамера, колегите от Дирекция "Аварийна помощ и превенция" в Столичната община, които осигуриха техника и термокамери, Планинската спасителна служба, Българският червен кръст, следови кучета на полицията и ПСС, водолази и много други.

Надеждата не напусна нито един от нас през тези осем напрегнати дни. В погледа на всеки от хилядите, които търсиха Сашко, виждахме надеждата и куража, че докато не го намерим, търсенето няма да спре. Специални благодарности на Веско, Милко, Деян и Тодор, които откриха Сашко в планината, и на всички, които показаха, че можем да бъдем задружни и да работим ръка за ръка. Надявам се тази енергия за обединение да е заразна и да се пренесе и в други сфери на нашия живот“. Кметът е категоричен, че през всичките тези дни ги е крепила вярата, че Сашко е някъде там и ще бъде намерен жив и здрав. „Енергията на доброволците, които идваха от съседни области и градове, служителите на МВР и останалите институции, които се включиха в търсенето, също даваше огромен стимул“, допълва още г-н Владимиров. 

Той разкрива, че по време на търсенето не са имали много възможност да говорят с бащата на Сашко, но семейството на детето може да разчита на пълна подкрепа и помощ от община Перник. „В дните на издирването бащата на Сашко беше основателно притеснен, както и всички, които следяхме случая. Необяснимо бе как това дете се е изпарило и няма никаква следа въпреки безпрецедентната операция по издирването му. Дните минаваха и това създаваше още по-големи трудности  той да бъде открит жив и здрав. Сашко обаче доказа, че е истински герой и показа колко е издръжлив. Нямах много възможности да разговарям с баща му в дните на търсенето, но всички се опитвахме да му дадем кураж. След намирането на сина му бащата звучеше съвсем различно, нормално е, при него бушуваха емоции. Община Перник ще застане до семейството със всичко, от което имат нужда“, заяви още кметът на града. 

Търсене

През всичките тези дни на търсене, медиите определиха случващото се, че Перник бие в едно сърце. „През тези осем дни  Перник показа на цяла България как трябва да живеем - обединени, солидарни като едно истинско общество. Обстановката в града вече е доста по-спокойна и радостна. След като разбраха добрата новина в събота, хората се прегръщаха по улиците и истинска еуфория обзе доброволците.

Толкова щастливи лица на едно място, както видях в събота, не съм виждал отдавна. Усещат се спокойствие и невероятна позитивна енергия. Перничани показахме, че можем да бъдем невероятно сплотени и да се обединим около каузи, наистина показахме на цяла България как трябва да се действа в такава ситуация“, с усмивка и щастие казва г-н Владимиров. Той не крие, че това време е свързано с много зададени въпроси и още толкова отговори какво трябва да се направи, за да живеят децата с аутизъм и други заболявания по- добре. „В дните на търсенето на Сашко бяха зададени много въпроси, свързани с безопасността на деца или възрастни с аутизъм и други проблеми. За всички стана ясно, че е нужно да се работи по осигуряването на помощни средства за проследяване на хора с аутизъм или деменция. Децата с аутизъм трудно понасят по себе си гривни, така че трябва да се мисли за проследяващи устройства, които да не ги дразнят, защото в такива ситуации това ще улесни намирането на дете или на възрастен човек. Община Перник започва да работи в тази посока и в много кратки срокове ще намерим механизъм да подпомогнем близки и роднини на хора, които имат нужда“, заявява градоначалникът и допълва: “Обединението, вярата и постоянството на всички, включили се в търсенето, допринесоха за това след осем дни да се поздравим с намирането на Сашко.

Досега не бях виждал нещо такова. Осем дни Перник, а и цяла България се будеха с надеждата, че малкият ще бъде намерен в този ден. Всички перничани се оглеждахме и търсехме очите на Сашко във всяко едно дете, всеки един храст или ъгъл. Беше претърсен целият град, огромен периметър в Голо бърдо и е истинско чудо, че в събота доброволците от клуба по делта и парапланеризъм са го видели зад дървета и храсти, на труднодостъпно място в планината.“ 

Среща

Кметът е категоричен, че когато малкият Александър се чувства добре, той ще се срещне с него и със семейството му. „Всички ние можем да научим много от Сашко и няма да преувеличим, ако кажем, че е истински герой. Ще се срещна с малкия герой и семейството му, когато Сашко се почувства по-добре и близките му се успокоят. Напрежението, медийното внимание и всички коментари неминуемо са им повлияли и е нужно време животът им отново да продължи в предишния ритъм“, казва той. В последния месец Владимиров наистина се превърна в герой -  върна Минната дирекция, свали работници от покрив, Сашко се намери жив и здрав. Той обаче не желае да бъде наричан герой, а смята, че това е думата, която описва всички перничани. „Многото препятствия, през които преминахме заедно с моите съграждани, наистина сплотиха Перник и перничани.

В тези ситуации герои са всички перничани. Доказахме, че, обединени, можем да решим всички проблеми и да преодолеем всички препятствия“, категоричен е кметът, който  допълва още: „Чувството за справедливост се поражда с времето във всеки един от нас. В Перник и сред моите съграждани то е изключително силно развито. Може би това е една от отличителните черти на гада ни и хората, които живеем в него. Преди няколко месеца градът бе подложен на невиждан от десетилетия уличен тормоз от съмнителни лица. За мен като кмет и перничанин бе важно да се пресече навреме това поведение и моите съграждани да бъдат спокойни. За това отново помогна подкрепата, която получих от перничани и желанието им за справедливост към всички. Видяхме това особено чувство и в кампанията за връщането на сградата на Минната дирекция на перничани и в много други ситуации“.

Продължават с подобряването на инфраструктурата в града

Като става въпрос какво  предстои оттук нататък да се случи в града, г-н Владимиров заявява: “До края на мандата имаме още много работа. Съсредоточили сме се върху подобряването на инфраструктурата, обогатяването на културния живот в града, привличането на отговорни инвеститори и много други теми. До дни ще започне строежът на новия ни младежки център, започна работата по изграждането на закрития плувен басейн и учебен корпус в сградата на ОУ „Иван Рилски“ и ПМГ „Христо Смирненски“. Освен това продължаваме с рехабилитацията на основни улици в града. В ход е рекултивацията на старото общинско депо за отпадъци, към края си е и изграждането на новото регионално депо за отпадъци.  Приключи рехабилитацията на основната улица на кв. „Тева“. Там бяха подменени водопроводът и осветлението, изградиха се нови тротоари, пътна настилка и велоалея. Към края си е ремонтът на ул. „Отец Паисий“, изгражда се и новото кръгово кръстовище в центъра на града.    В първата година от мандата подменихме над 60 километра от водопровода в града, който беше изключително компрометиран.

Приключи подмяната на водопровода и канализация в село Драгичево, продължава работата в село Ярджиловци и част от кварталите в Перник. Подмяната на подземната инфраструктура е важна за всички, затова отделяме и средства на общината за тези ремонти. Ремонтите на училища и детски градини и подобряване на енергийната ефективност на сградите също не спират. Към момента се довършва работата по най-голямата училищна сграда в Перник, в ход е ремонтът на филиала на детска градина „Калина Малина“. Община Перник има спечелени проекти за подобряване на енергийната ефективност и ремонт на сградите на VI СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Детска градина №15 „Райна Княгиня“. Защитихме и проект за изграждане на физкултурен салон на СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“. Активно продължава работата по организацията на  XXIX международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Тази година в Перник предстои да се случат още много нови неща, през идната също ще продължим с подобряването на инфраструктурата и превръщането на Перник в по-добър град за живеене“.