0

С лед като прекара 16 години от живота си в Германия, Джони взима окончателно решение да се прибере в България. „Децата ми вече са пораснали, всеки си е хванал пътя и мисля, че дойде времето, в което аз трябва да се върна където ми е мястото. Има и голям интерес в България в момента към старите имена, така че ще работя“, сподели пред “Телеграф” изпълнителят на култовото парче „Гот ми е на мен“.

Граница

Джони прекарва 16 години от живота си зад граница. Един изключително тежък инцидент променя живота му напълно. Автомобилна катастрофа минути преди Нова година едва не убива певеца през 2006. След участие в София тръгва за Пловдив и на Съединение на необезопасен участък става катастрофата. „Бог ни предпази от нещо много по- лошо тогава“, спомня си той. Легендата на фолка си спомня, че лекарите били убедени, че няма да оцелее, но Бог го спасил. Тогава докторите му казват, че има счупен прешлен и пареза и шансът да остане парализиран до края на живота си е голям. Заминава за Германия в търсене на спасението. Роднина на жена му, която от години живее извън граница, му предлага да посетят лекари там. Повече от девет месеца продължава възстановяването му. „От болница в болница, от лекар на лекар и така мина много време, докато се осъзная и вече децата ми говореха немски. Решихме, че за тях може би ще е много по-добре да останем там. Да се запознаят с друга култура, друг начин на живот и да получат качествено образование и добро възпитание“, спомня си Джони. През всички тези години никога не се разделя с музиката. „Работех с немски мениджър, имах късмет благодарение на помощта на бог. Правех по 20-30 концерта на месец.“ Малко хора знаят, но той става част от първата световна ромска група. „Ромски кралици и крале“ е мой проект, много успешен, с който съм направил концерти по целия свят, стигнахме дори до Австралия“, казва Джони. Единственият ром съм, който продава музиката си на световно ниво - обяснява Джони. В групата влизат 24 артисти от цял свят. Освен него има музиканти от Македония, Испания, Румъния и др. В състава влизат звезди като най-голямата ромска група „Фанфаре чокарлия“ и кралицата на ромската група Есма Реджепова.

Крале

С тях попада през 2009 на един голям фестивал в Сидни. Там пеят пред българи от посолството, спомня си, че всички останали изненадани. Предложили му да стане музикален педагог в Сидни. „Предлагаха ми да остана там. Да преподавам музика, плащаха и всичко“, спомня си той. Успява да постигне много с тази музика извън граница. Проектът му е авторска идея и се развива много добре. Това е и една от причините да зареже славата в България и да остане да работи в Германия. „Там има стълби. Трудиш се и изкачваш ново стъпало. Мислех си, че знам всичко, оказа се, че има какво да науча от начина на работа там“, разказва Джони.

Енергия

Връща се в България да работи. „Зареден съм с много желание за работа. Позитивно съм настроен. Правим музика по 15-16 часа на ден, създавам нови песни, правим и кавъри на стари“, споделя певецът. Мисли и за издаване на албум. В работата му помага малкият му син Мойсей. Той се занимава професионално с музика. В момента е най-големият критик на баща си. „Синът ми има друго ухо за музиката. Все пак е ново време и аз го слушам. Аз съм много критичен, винаги съм недоволен от това, което правя, и искам още, това е начинът да успееш да правиш добри неща“, казва Джони.

Вяра

Господ винаги е с него по пътя му. Най-голямата вяра и сила на певеца е вярата в Бог. „Бог е всичко и ние трябва да го следваме. В тежките моменти благодаря на бог. Аз вярвам в невидимата сила - в бог“, обяснява Джони и добавя, че съветва хората малко повече да се смирят. „Не всичко е пари и слава, да не забравяме, че сме хора, звездите са на небето“, с усмивка казва той.

Подариха му вино с неговия лик

Изпълнителят отбеляза 53 години със скромно парти. Събра близки роднини и приятели на тържеството. „Искам да благодаря на Бони, голяма жена и певица. Направи всичко въпреки препятствията да дойде и да ме уважи. Пяхме заедно до 5 ч. сутринта. Добре стана, сверих си часовника, хубаво е това, за да мога да знам в какви води плувам“, сподели той. Получил много подаръци, изненадали го с бутилка вино и уиски с неговия лик. „Най-важно за мен са приятелите, които дойдоха, това е най-ценният подарък“, добави още изпълнителят.

Съпругата ми е най-верният ми човек

Джони е женен от 26 години. Споделя, че тя е жената, благодарение на която е това, което е. Плътно с нея е и в работата, и в живота. „Тя знае много езици, подкрепя ме във всичко, работихме заедно, тя ми помагаше. Формулата на дългия брак е любовта“, обяснява Джони. За толкова години съвместен живот са имали пререкания, но за не повече от 2 минути и винаги завършвали със смях.