0

У лица във Велико Търново може да носи името на покойния бизнесмен и известен меценат и дарител Петър Христов. Инициативата за това е подета от актьора и режисьор Владислав Карамфилов, по-известен като Влади Въргала. Според него това е необходимо да се случи, за да се отдаде почит към личността на покойния инвеститор, който остави следа и като един от най-големите дарители.

В емоционална публикация в личния си профил във Фейсбук Влади Въргала разказа как две години преди убийството на Петър Христов е преживял изключително драматична ситуация, в която подкрепа получил именно от бизнесмена.

Критично

Майката на актьора била между живота и смъртта след преживян инсулт. „Бдях денонощно до майка ми във великотърновската болница. Месец и половина се борихме за живота й“, написа Въргала. За щастие жената успяла да излезе от критичното състояние и актьорът бил окуражен от медицински екип, че скоро ще изпишат майка му. Лечението продължило още няколко дни. „Подгъвайки чаршафа в единия ъгъл, видях табелка на леглото, закрепена върху рамката. На нея беше изписано „Дарено от г-н Петър Христов на 4.11.2008 г.“. Десет човешки години преди да го убият, той се беше погрижил за такива като мен и майка ми“, гласи още публикацията на режисьора. Христо е известен като собственик на една от най-големите фирми за млечни продукти "Лактима". В обществото стана популярен, след като финансово помагаше за лечението на Мануела Горсова, която пострада при катастрофата с олимпийския шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки.

Свидетели

49-годишният крупен бизнесмен е прострелян смъртоносно в столичния квартал "Манастирски ливади" на 8 януари 2018 г. Случайни свидетели на убийството му са хора, чакащи автобус 64. Свидетели разказват, че са чули изстрелите около 10,00 часа сутринта, но не са видели нищо. Христов е улучен с 5 куршума пред офиса си на улица „Ралевица“. В тежко състояние е откаран от шофьора си във ВМА, където починал. Лекарите се опитали да го спасят, като провели 30-минутна реанимация. Постъпил е в спешното с крайно разширени зеници. По него са изстреляни 8 куршума, като са го уцелили 5. Един от тях в главата, другите в областта на гръдния кош. Наемният убиец се е криел в съседен строеж. Използва популярния сред килърите чешки картечен пистолет „Скорпион“. Изпълнението на мократа поръчка е професионално. От МВР впоследствие при огледа почти не успяват да намерят сериозни улики, които извършителят да е оставил на местопрестъплението. Рaзcлeдвaнeтo вече пета година продължава да ce вoди cрeщу нeизвecтeн извършитeл. Версиите са свързани с личния живот и с бизнеса на Христов.

Бизнес

Хриcтoв бе бивш вoeнeн, освен великотърновското млекопреработвателно предприятие „Лaктимa“ имаше компании в oхрaнитeлния и строителния бизнeс. Той учacтвa активно и в някoлкo cтрoитeлни прoeктa в cъдружиe c изрaeлcки бизнecмeни. Депото за отпадъци във Велико Търново, открито през 2016 г., е най-мащабният проект, в който дружество на Христов е участвало. Изграждането на депото бе за над 33 млн. лв. През 2008 г. Петър Христов получава наградата "Велико Търново" за принос в развитието на града, а през 2009 г. - приза "Дарител" на Националното сдружение на общините.

Версии

Различни медийни публикации посочват Петър Христов като човека, заради когото в края на 2009 г. МВР разби страховитата банда за отвличания „Наглите“. Според тези твърдения Христов лично завел в полицията свидетеля Найден Недев, за да издаде „Наглите“. Той бил част от бандата. Недев, заедно с друг от пропелите й членове – Валентин Михайлов – Вальо Ихтиманския. Действително двамата впоследствие бяха вкарани в програмата и станаха защитени свидетели. Факт е и че благодарение на показанията на Недев ченгетата влезли в дирите на похитителите, като първият, който попаднал в капана им, бил Ивайло Евтимов–Йожко. Бандата "Наглите" в продължение на три години отвлече 12 души, уби двама, поиска почти 40 млн. евро откуп. Групата бе задържана през 2009 г. А осъдени бяха четирима души. Друга от версиите е свързана с бандата на „Килърите“, разбита година по-късно – през 2010 г.

С доживотни присъди там са Петър Стоянов–Сумиста, Васил Костов–Кеца и търновският бизнесмен Георги Вълев. Именно Вълев намесва името на Христов на едно от заседанията в съда. В защитното си слово Вълев казва: "До ареста ми бях представител на Рагин за Великотърновския регион. В момента тази длъжност се заема от брата на бизнесмена Петър Христов, основен спонсор на ГЕРБ и особено близък с вътрешния министър, както и с премиера, като дружбата им датира според г-н Христов още от времето на СИК, тъй като той беше представител на СИК за Велико Търново и голяма част от Северна България." Версиите, свързани с „Наглите“ и „Килърите“, обаче не са водещи за МВР. Разследването има насоки за мотив, свързан с неуредени сметки по сделка. Така и обаче не е изяснено по каква сделка, кой има интерес от нея и дали е поръчителят на покушението. За килъра се смята, че е наемник от чужбина, но данните за това са твърде оскъдни.

Имал амбиции да влиза в политиката

Дни след покушението на Петър Христов председателят на фондация "Израел - България" Яков Джераси заяви по Би Ти Ви, че разговарял с Христов 20 минути преди убийството му. Пред Джераси Христов споделил, че има амбиции в следващите години да влезе в политиката. За февруари били планирали мащабна среща на кметове и израелски инвеститори. Допреди това признание Христов на няколко пъти отказва да се занимава с политика. През 2013 година общинските организации на ГЕРБ във Велико Търново, Свищов и Златарица издигат кандидатурата му за кандидат-депутат. Той обаче си прави отвод.