0

Д оскоро думата „клониране“ се срещаше най-често в научната фантастика. Въпреки това учените успяха да проведат успешни експерименти за създаване на клонинги на животни, като по този начин предизвикаха разговори за предстоящото настъпване на ерата на „хората от епруветка“.

Технологията за клониране на живи същества се представя като последна дума в науката. Междувременно много източници (предимно военни и научни) показват, че извънземните отдавна могат да направят това и многократно са „пускали под индиго“ хора на Земята.

Фактът, че клонирането е преминало от научната фантастика в реалността, стана известен на 23 февруари 1997 г., когато широката общественост научи името на д-р Йън Уилмут от института Рослин в Шотландия, създател на овца на име Доли. Ученият заяви, че доказаната технология „може да се приложи към прасета, кози, зайци и почти всеки бозайник“. Това скоро беше потвърдено: на 23 юли 1998 г. в списание Nature се появи статия, че учени от Хонолулу (Хавай) са успели да клонират няколко поколения мишки, използвайки нова техника за микроинжектиране. Но защо отглеждат изкуствени животни? Въпреки че тяхното производство е скъпо и следователно в близко бъдеще се очаква такива същества да бъдат използвани като експериментални животни в изследванията в областта на генетиката и ембриологията, което ще помогне на молекулярно ниво за по-добро разбиране на процесите, свързани със стареенето и развитието на заболявания като рак, СПИН, диабет и множествена склероза. Тоест говорим за разработване на нови методи за борба с болестите, а също така, вероятно, за създаване на животински органи, които биха били генетично подходящи за трансплантация на хора. В бъдеще, когато клонирането стане евтино, то ще може успешно частично и дори напълно да замести животновъдството. Гледайки в по-далечното бъдеще, учените се надяват да подобрят технологията за клониране достатъчно, за да отглеждат месо, а не добитък, така че човечеството да спре да убива живи същества за храна.

Дискусии

Благодарение на уникалните научни постижения от 90-те години, възможността за клониране на хора става все по-реална. Учените са се доближили толкова близо до изкуственото създаване на хора, че през последните няколко години се водят разгорещени дискусии около тези открития. Има толкова много идеи и понякога те са толкова налудничави, че може да бъде трудно да се разграничи една научна прогноза от мислите на писател на научна фантастика.

Какви ще бъдат „хората под индиго“? Те няма да се различават по нищо от обикновените човеци, които сега населяват нашата планета. Те както всички деца ще бъдат родени от жени, които ще ги носят 9 месеца в утробата си и ще бъдат отглеждани в нормални семейства. Единствената разлика е, че клонингът близнак ще бъде няколко десетилетия по-млад от оригинала си, което прави невъзможно да се сбъркат един с друг. Подобно на еднояйчните близнаци, клонингът и донорът нямат еднакви пръстови отпечатъци и паметта на оригинала не се прехвърля в клонинга. Следователно клонингът в никакъв случай не е точно копие или „двойник“, а просто по-млад човек с идентичен набор от ДНК. Научните експерименти за създаване на „хора копия“ предизвикват остри критики от обществеността и религиозните лидери. Особено смущаващи са съобщенията за създаване на клонинги без глава в лабораторни условия с цел използване на техните органи за трансплантация. В края на краищата може да дойде време, когато те ще се научат да отглеждат необходимите нови органи от човешки клетки, които просто ще бъдат използвани за заместване на тези, които са болни или са се провалили по някаква причина. Използвайки техническата терминология, това ще бъдат така наречените човешки резервни части. Предимството им е, че няма да бъдат отхвърлени от организма, тъй като се отглеждат от собствените клетки на пациента.

Забрани

Засега това е непостижимо и не толкова защото не са разработени съответните технологии, а поради съществуването в много страни по света на забрани за подобни експерименти. Това обаче не означава, че след няколко десетилетия клонирани бебета няма да се появят в различни части на Земята. Освен това и днес се носят слухове, че клонирани хора наистина съществуват и тайно живеят сред нас! Ако говорим за по-далечното бъдеще, учените се надяват да решат проблема с личното безсмъртие с помощта на клониране. Ако не напълно, то частично. Известно е, че в САЩ се провеждат експерименти за пренаписване на детското съзнание в компютър. Във виртуалния свят един малък човек живее, учи се и се развива. Но ако е възможно да се записва в една посока, тогава е възможно и в обратната посока. Това е чисто технически въпрос. И си представете тази операция: вашето „Аз“ се записва в компютър, а от него в тялото на млад клонинг, вашето копие. И така всеки път, когато тялото остарява. Клонинг - извънземна технология? Но всичко това са фантазии за бъдещето, казват някои учени. Това не е бъдещето, твърдят други с достъп до секретни материали, това вече се случва днес. В една от книгите си американската писателка Катарина Уилсън описва случай на нейно отвличане от извънземни, твърдейки, че това е станало през юли 1993 г. Тя се озовала на входа на някаква база, подобна на военна, разположена под земята. Уилсън казва, че там е имало официално изглеждащи хора и военен персонал.

Извънземно с руса коса и кафяви очи й казало следното: „Вашето правителство провежда експерименти за клониране на хора. Експериментите се провеждат както с мъже, така и с жени. След като експериментите приключат, клонингите се използват като сексуални обекти от учени, държавни служители и самите военни. Когато се уморят от клонингите, те биват убити. Те взеха тази технология от нас. Вашето правителство ни измами да вярваме, че ще бъде използвано за добро, но се оказва, че те използват тази технология за лична изгода. Нямаме начин да спрем този вид правителствена дейност без вашата помощ”.

Американският хипнолог Барбара Бартолик от 1987 г. насам е изследвала и интервюирала повече от 300 души, които са били отвлечени от извънземни. Някои от тях говорили пред нея и за клонирани човешки същества. Бартолик пише: „Стана ми пределно ясно, че извънземните създават човешки клонинги. Те произвеждат човешки ембриони с такава скорост, че това може да се дължи на процеса на клониране. И ако това е така, тогава извънземните трябва да познават перфектно човешкото тяло, до всяка молекула..."

Хипноза

Откъде Бартолик има такава увереност? Възникна след много сеанси на регресивна хипноза, когато пациентите описваха нещо подобно на процеса на клониране. Например: „Имах чувството, че те извършват такива манипулации върху мен, както обикновено правят с животни. Направиха нещо с мен, с моята кръв, семенна течност, гени. След това инжектираха моята течност в животното. Видях някакво същество да тича наблизо. Не помня на кого приличаше, но беше много странно: като наполовина човек, наполовина звяр”.

Още през 1994 г. д-р Карла Търнър от Съединените щати пише: „Най-тревожното нещо за извънземните технологии е, че те създават „нови“ организми и „клонинги“. Все още не е ясно дали тези тела са предназначени да възстановят човек в бъдеще или има някаква друга цел. Един от пациентите й споделил, че го сплашили, че ако не иска доброволно да „сътрудничи“ с извънземните, той просто ще бъде дублиран и „заменен“. Човекът бил уверен, че никой няма да може да различи неговия клонинг от оригинала.

Органите им атрофират, устата е и стомах

Д-р Джон Коулман пише следното: „Извънземните по същество са клонинги на клонинги. Факт е, че те не могат да се размножават като хората, а се клонират от поколения – едно след друго. В резултат на това много от техните органи изчезват с времето. Те просто атрофират. Например извънземните нямат хранопровод, те приемат в устата си само това, което може да се разтвори или да се превърне в течно състояние. С други думи устата им изпълнява функцията на стомах, тъй като те нямат стомах според нашето разбиране. Тези същества гледат на хората като на по-низши същества, които могат да задоволят някои от техните биологични нужди. Те не смятат човека за достоен, за специално, божествено дадено право на живот, свобода и индивидуалност. Те гледат на хората като на вид земни животни, които имат уникални характеристики по отношение на химичния си състав, наличието на хормони и способността да използват своята енергия и жизненост. За извънземните от Космоса хората са източник на генетичен материал, необходим за генното инженерство. Всичко, което правят с нас, не е направено поради някаква особена жестокост на извънземните. Всъщност те не са по-лоши от хората, които късат главите на кокошките, за да си направят бульон от тях”.