0

Георги Гавраилов е популярен алтернативен лечител и лектор. Живее в София и от 16 години помага чрез Су-джок. Разговаряме с терапевта за един от клоновете на източния метод – лечение със семена. Бившият пожарникар споделя, че именно с него поддържа здравето си в отлична кондиция въпреки напредналите вече 73 лета.

- Г-н Гавраилов, в сезона сме на засяването на семената символ на Великден и Божието възкресение. Оказва се обаче, че те крият неподозирана божествена сила, която освен да храни, може и да лекува човека. Бихте ли разкрили как става тази магия?

- Част от семената наподобяват по форма или цвят органите в човешкото тяло. И когато тези зърна се поставят (апликират) върху ръката или крака ни, те освен механичен натиск (акупресура) на определена болна точка започват да отдават и своята скрита енергия. Говорим за една наистина лечебна сила, която по един неведом вероятно микроелектронен път достига до болното място и започва божествен процес на изцеление. Тук трябва да кажа, че по нашите крайници, ръце и крака има точки, които съответстват на вътрешните органи и системи на целия организъм. А даденото зрънце трябва да бъде залепено в точно определената зона, за да ни помогне. Всичко това е открито и структурирано от корейския професор Пак Же Ву. Той е създател на алтернативния метод, наречен Су-джок, част от който е и семетерапията.

- Т.е. по нашето тяло според източната медицина има точки, проекции, върху които се поставят семената?

- Да, меката част на дланта ни съответства на гръдната и коремната област, а твърдата част (или опакото) на гърба. Например от китката към 3-ти и 4-ти пръст се проектира входът на нашия стомах. Долната част близко до пръстите са тънките черва и дебелото черво. И когато семената се подредят по определен начин в тези зони, би могло да се реши проблем със запек, разстройство, херния или нещо друго.

- Доста хора страдат от хронични сърдечни проблеми, тук семетерапията би ли могла да повлияе благотворно?

- Областта на ръката ни (под палеца) съответства на сърцето. Обикновено там могат да се поставят семена от някой червен плод – калина или шипка. Когато трябва да се лекуват бъбреци, се ползват бобени зърна. Те се залепват на опаката страна на дланта за 48 часа. Въобще възможностите на този метод са безчет. Той се използва срещу всяка позната на човека болест или болежка, включително и при травми за по-бързо възстановяване.

- Всяко семе ли има лечебна сила?

- Желателно е семената да не са ГМО, да са от чист регион. Но в днешно време такива места вече почти не съществуват, тъй като не знаем какви ветрове духат и какви дъждове падат у нас. В случая силата на нашата мисъл е определяща, за да имаме успех. Ето аз приемам, че всичките семена, които използвам, са чисти.

- Какви видове използвате в своята практика и в какви случаи?

- Използвам зърна от леща, боб, нелющена елда, черен пипер и други. Приемам, че те пазят в себе си божествената програма на здравето, защото, както и корейският професор учи, мисълта на лечителя е определящата. Така може да се върне даден процес в изходното състояние, т.е. в здраве.

А за случаите те са различни. Например един от първите ми бе с директорка на една детска градина. Тя имаше кръвоизлив в окото. Бе ходила в ИСУЛ, където й бяха казали, че ще трябва операция. Аз залепих на нейната ръка черен пипер на проекцията на очите, като й показах как да го прави после и вкъщи. Постепенно в рамките на около месец кръвоизливът сам се разнесе и днес жената си вижда нормално.

- Вие за себе си намерихте ли обяснение как една семка от ябълка, да речем, която иначе хвърляме като ненужна, крие такава вселенска програма в себе си?

- Ябълковата семка както всичко има енергия с определена стойност и посока на растеж като стрела. Парашутчето отзад показва тази посока на движение. Понякога чрез нея трябва да засилим енергията на органа, а друг път да я възпрем. Това е.

- А може ли да навреди семелечението при практикуване без достатъчно познания и опит?

- Не е възможно, защото ние не пипаме болното място, а само неговата енергийна проекция по ръце и ходила. То е като да си навредите, ако използвате пръстите си в ежедневието или докато ходите с краката си. Даже в случая може само да си помогнем.

- Какво имате предвид?

- Понякога човек може да си помага без дори да го осъзнава. Например тези хора, на които работата е свързана с ръце, оказват по-чест натиск върху възглавничките на пръстите си. Тези хора страдат и по-рядко от главоболие, тъй като масажирайки тази част на пръстите, активират лечебни точки, свързани с главата. При това положение няма никакви застойни процеси нито по лимфа, нито на кръвта.

- Посветени лечители често призовават да ходим боси не само през лятото. Толкова ли е полезно наистина?

- Оттам идва народната приказка „ще ти мине като на кутре“, когато някой се е наранил нещо или е болен. Ходейки на четирите си лапи, реално кучетата масажират цялото си тяло няколко пъти през деня. Заради това обменът на енергии при тях е много бърз и съответно оздравителният процес също.

- Заради мръсния въздух, вода и храна в комбинация със стреса зачестиха автоимунните заболявания. Ето, синдромът на Хашимото или други проблеми с щитовидната жлеза са вече като зараза. Какво бихте препоръчали?

- От меката страна на китката има лечебна зона за щитовидната жлеза. Там бихме могли да въздействаме както с черен пипер, така и с елда. А едно още по-елементарно решение за лечение и профилактика е да носим на китките, глезените и на шията си кехлибар. Той върши работа и който счита, че не се е родил в аптеката, може да го опита. Защото досега ние говорим за терапията със семена, но и лечението с камъни крие голяма сила, което е известно още от времето преди Христа.

Хората трябва да се отнасят с повишено внимание към жлезите с вътрешна секреция, но нищо не може да се разглежда на парче. Защото целият човешки организъм е като един сложен космически кораб, в който всичко е свързано. Не е тайна, че често една операция или пиене на лекарства не решава генерално проблема. Докато холистичната медицина разглежда организма като едно цяло и търси да въздейства на първопричината.

Често ме питат и колко време трябва да се прави това или онова, за да се получи оздравителен ефект. Аз нямам готов отговор, защото не знам колко е пълна чашата ви, за да се напълни, преди да прелее.

- Разкажете някой случай от вашата пребогата целителска практика?

- Много са, но наскоро на самия мен ми се наложи да лекувам тежка травма. Преди няколко дена паднах много лошо, докато играехме с внучката с една топка. Не можех да дишам нормално, да си взема въздух – мускулите на гърдите болят дори повече от спукани ребра. На определени места на палеца поставих семена, рисувах си и едни определени цветове, чертички - зелени, червено, синьо, тъй като Су-джок ползва и цветови вибрации в определените проекции. Така в рамките на 48 часа дишането ми стана нормално без остатък от травмата. А определено паднах много лошо.

- При вас поговорката, че обущарят ходи без обувки не важи, тъй като успявате не само да помагате на хората, но и на себе си?

- Реално аз започнах да се занимавам, за да помогна на майка ми. През 2008 г. вследствие на ПТП тя пострада тежко с травма на гръбначния стълб и операции на прешлените. На третия месец я изправих на крака благодарение на семената. След това съм изпробвал терапията и върху себе си. Сега всичко, което зная и предлагам, съм го изпитал и знам, че работи. Доверявам се също на колеги, с които обменяме информация.

- Може ли да кажете нещо повече за създателя на този вълшебен метод?

- Наскоро чествахме рождения ден на проф. Пак Же Ву. В края на 80-те години на минали век той открива метода Су-джок (су е „длан“, „ръка“, джок е „ходило“, „крак“). Философията е, че те са умалено копие на нашето тяло. По съветско време първата лаборатория е създадена в Москва под контрола на медицински лица. След това методът е патентован и се разпространява в цял свят. Приживе професорът написа много книги. Даде на човечеството и гениалната теория за триначалието плюс една невидима сила. Тази концепция се оказа общовалидна за целия всемир, защото целият ни свят се управлява от тези 4 първични енергии. Затова имаме четири сезона, четири кръвни групи, четири посоки на света. И на всяка една задача имаме минимум четири решения и повече от 22 възможности, колкото са костиците на дланите на ходилата и ръцете ни.

- Микро- и макрокосмосът се преплитат в света и в човека в сходни форми и числови пропорции...

- Въобще всичко в нашия свят върви в една цикличност и се повтаря на по-високо или по-ниско ниво. Тази теория има приложение във всички човешки дейности. На база на нея Пак Же Ву откри и три липсващи меридиана в китайската медицина.

А за Су-джок може да се каже, че за XX век това е най-голямото откритие в областта на здравето и медицината и според мен заслужава Нобелова награда. Сега се събират данни в Индия от синовете на професора чрез правителството за резултатите от лечение със семена и другите техники на метода.

- Откривате алтернативната медицина като призвание и едва ли не втора професия около пенсионна възраст, а преди това дълги години сте работил като пожарникар в системата на МВР. Разкажете повече за кариерата си?

- Роден съм в София през май 1951 г. Завършил съм ВХТИ през 1977 г. като инженер-металург. Трудовият ми път започна като началник на младежка смяна в КОЦМ „Димитър Ганев" - гара Искър. После, през 1984 година, постъпих в редовете на МВР-ПО (Противопожарна охрана), направление ДПН в Кремиковски район. Там бях районен инспектор. Мога да ви споделя, че отговарях за 1/6 от столицата по територия. Накрая си тръгнах като старши инспектор и чувство на изпълнен дълг. А моят отбор "Млад огнеборец" от 85-о училище – Враждебна, стана републикански първенец и ако не ме лъже паметта, трети в Европа.

- И днес гасите болестите с лечебната сила на семената!

- Може и така да се каже!