0

Д оста често около 14 октомври (Петковден) Св. Петка се явява на праведници и грешници в съня, показвайки им правия път по един или друг житейски въпрос.

Тъй като пресвета Богородица също често се явява наяве или насън, двете небесни закрилници на българите често се бъркат от миряните. Приживе Ванга разяснявала, че те могат да бъдат отличавани по това, че обикновено Божията майка ни се показва в блестящо червено-оранжево одеяние, съответстващо на нейната небесна слава. А Св. Петка се явява в черни дрехи в унисон с монашеския й живот.

Приживе пророчицата вдига храм в чест на Св. Петка, към който на днешния празник (Петковден) се стичат поклонници от четирите посоки на света. Ванга вярвала, че Св. Петка е нейна небесна закрилница. Всевиждащата жена често общувала с Епиватската праведница, наричана у нас Петка Българска (Търновска). Веднъж тя й дала откровение да вдигне храм в Рупите. Там било изключително енергийно място за връзка с Небесните селения и Вселената. Самата Ванга споделила небесната заръка пред свои близки. Тя разказала още, че веднъж видяла с духовните си очи как една силна птица каца точно на това място. Според тълкувания това е двуглавият орел - символ на Вселенската патриаршия.

Вангиният храм на св. Петка привлича поклонници от цял свят.

 Вангиният храм на св. Петка привлича поклонници от цял свят.
Телеграф

Възрастната жена споделяла, че още на младини, малко след като получила дарбата си, е започнала да вижда като мираж една бяла черква, кацнала като лястовица на все още незнайно място. С течение на годините и с общуването й със Св. Петка тя разбрала, че храмът от видението всъщност е част от нейната мисия на земята. Всичките спестени пари от пророческа й кариера феноменалната жена влага в построяването на фамозния храм. Но той й коства и доста нерви. Нейни близки казват, че покрай това тя се поболяла и само две лета след откриването на черквата предава Богу дух.

Промени

Малко след демократичните промени в България, през 1991 г. Ванга усеща, че моментът е дошъл. Тя впряга в каузата своя духовен син Димитър Вълчев, когото отглежда като майка, и мастития художник от времето на соца Светлин Русев. Скоро проектът за храма е изработен безвъзмездно от арх. Богдан Томалевски и арх. Лозан Лозанов.

Една от най-красивите икони на св. Петка у нас се намира в храма й на Рупите.

 Една от най-красивите икони на св. Петка у нас се намира в храма й на Рупите.
Фейсбук

Всъщност пророчицата предварително е знаела кои хора ще свършат работата, като посочва основните строители поименно.

Така например за изработка на иконостаса и олтара е избран близкият на актрисата Невена Коканова - Григор Паунов, като според мълвата тя го платила. Коканова често се допитвала до неземната дарба на Ванга и така станали близки приятелки. Веднъж Вангелия й казала следното: ”Извикай твойто момче, дърворезбаря”, без изобщо да го познава.

Ванга и Невена Коканова.

 Ванга и Невена Коканова.

В началото на май 1992 г. архитектурният проект е одобрен от Неврокопския митрополит Пимен и на 31 май с негова благословия е направена първата копка в местността Рупите.

Ктитори

Парите, с които започва градежът, възлизат на 10 млн. лева, неденоминирани. По-голямата част са на пророчицата, която се явява основният ктитор. Но и много хора даряват средства, вярвайки, че така ще получат здраве и благоденствие в този или другия – отвъдния живот. Един от най-крупните дарители е ромският лидер Цветeлин Кънчев. Петричани разказват, че той дал 1,5 млн. лева на своята баба Станка, която е била една най-близките приятелка на ясновидката. Малко след като тръгнал градежът на храма възрастната жена ги занесла в един сак в Рупите. Друго голямо дарение направила наша емигрантка в Австрия. На няколко пъти тя идвала до Петрич, като донесла общо 700 хил. лева.

Градеж ден и нощ

Строителството се извършва от посочена от Ванга благоевградска фирма и с доброволния труд на признателни хора, на които е помогнала през годините със съвет или рецепта за лечение. Строи се както денем, така и нощем.

През 2004 г. дядо Натанаил показа храма на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски.

 През 2004 г. дядо Натанаил показа храма на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски.
Телеграф

Изографисването на храма Ванга поверява на Светлин Русев. Твърди се, че той изпълнявал волята й да изрисува храма със страдащи и измъчени хора, каквито ежедневно търсят нейната помощ. Според някои обаче Ванга се е предоверила на своя приятел Русев, който съвсем се е отклонил от църковния канон. Крайният резултат силно изненадал Ванга.

Когато идва покойният вече митрополит дядо Натанаил и вижда фреските, той категорично отказва да освети храма.

Пророчицата при освещаването на храма на Петковден.

 Пророчицата при освещаването на храма на Петковден.
fondacia-vanga.com

Ванга се ядосва, защото това се случва дни преди откриването на храма на Петковден. Хиляди хора знаят датата и ще дойдат от цял свят. Тя подозира конспирация, като упреква владиката защо чак сега й казва за проблема. Паметен е лютият спор между митрополита и един от най-големите феномени на нашето време през октомври 1994 г. Ето само част от него:

Спор

- Е, вечерня ке има ли у четвъртък вечер? - пита Ванга архиерея.

- Зависи, трябва да се уточнят някои работи, иначе, ако не се уточнят и по каноните не бъде всичко... Цивилен може да дойде всеки, но каноничен свещеник или владика няма да може.

- Каноните вие ли ги направихте? Що требе вече, та ни владика да дойде, а само масраф и грижи и на толкова хора да кажеш сега - нема! Айде де! У петък на 14 октомври църквата ке се освети. Що има кусур, ке се оправи после.

- Една е църквата, не може да се дели и ако се чувства тя (Ванга) член на църквата...

- Ама късни са ти думите! Късно е, има само два дена още, понеделник и вторник...

- И сега не е късно!

- Ти кога дойде при мене за първи път що кажа. Тая църква не е добре, така, онака. Яз само си кажах - я тоя владика що така кажа? А ти требеше да кажеш - има кусур – ке се оправи. А сега с Бога напред. Хубаво е местото, свето е местото. Младежи са умирали тука милиони. И те тая църква си е хубава. Ти що кажа - нищо, яз си замълчах. Късно е вече да говорим.

- Нещата трябва да се изяснят!

- Боже, боже! Ти си владика, ти си свършил много нещо. На тебе Библията и Евангелието са ти у ръцете. Ти знаеш, че още малко дена останаха, ке седнеме, ке я осветиме, ке я благословиме и ке видим после. Пазач ке туриме, свещеник ке туриме, жена ке туриме. Ке си лафиме с тебе, ке се сбереме как що требва, а не така.

- Лельо Ванга, прощавай, ама то трябва предварително и за разлика от теб каноните ги знаеме...

- А-а, ти требва да си от памук по-мек и от шекер по-благ. А-а-а, яз не съм вчерашна. Ти си владика бе, ти си взел най-финото към Бога.

- Аз съм дързък (обръща се Натанаил към обкръжението на пророчицата), но не към нея, а към вас, които й бъркате акъла.

- Кой ми бърка акъла?

- Ами тия около тебе...

- А, и около тебе има такива хора, които ти бъркат акъло... Гледам от май 1941 г., когато цар Борис дойде при мене. Всичките измъчени пари, които са ми давали хората – всичко е тука. И вместо да плаче, като я видиш тая църква, всите да могат да направят от арно по-арно, да кажат светиня е тука, у тая река, у това речище, у тия тежки времена. Ти ке ми кажуваш, тинтири-минтири. А-а, ти да станеш мек, ако сакаш владика да си! Църквата ке работи и ден и нощ. Да, това не са градските църкви, затвори я, заключи, я. У четири сата отвори я.

- В гръцките манастири, у руските, у румънските или навсякъде където и да отидете по Палестина, има неща, които са еднакви. Защото Иисус Христос е същият вчера, днес и во веки.

- А защо Христос изгони свещениците от църквата и кажа: „А, домът на баща ми не е търговски дом”. Да продаваш волове и гълъби, айде вонка!

На изпроводяк митрополит Натанаил казва, че ако това е Божие дело, то ще остане във времето, независимо от всичко. „Но ако този храм стане причина да се погуби душата на леля Ванга, то по-добре да го няма”.

Видение

До последно църковни служители се опитват да убедят незрящата пророчица да поиска промени в иконите, за да е всичко според изискванията на църковния канон. Но дали защото да не обиди своя приятел Светлин Русев или заради нещо друго, тя не се съгласява.

Храмът на Ванга се тачи от хората, въпреки че Светлин Русев го прави не съвсем според канона.

 Храмът на Ванга се тачи от хората, въпреки че Светлин Русев го прави не съвсем според канона.
Телеграф

Казва само, че във видение Св. Петка е поискала от нея да се освети храма точно на 14 октомври 1994 г., а всичко друго е второстепенно. Днес църквата действа като редови православен храм. Всеки петък, събота и неделя, а също така и на официални църковни празници, свещеник изнася служба в Бялата църква в Рупите. Извършват се всички религиозни обреди.

При отварянето на Бялата черква на 14 октомври 1994 г. се стича неописуемо множество.

 При отварянето на Бялата черква на 14 октомври 1994 г. се стича неописуемо множество.
fondacia-vanga.com

На 31 май 2002 година започва строителството на манастирската част към храма. Изграждането е изпълнено за няколко години и понастоящем там са отворени за посетители: документална зала, свещен дом за кръщаване и венчаване и експозиция на дарени икони.

Заръчала зографията на Светлин Русев да се поправи

По-късно ктиторката вика много художници, но никой не смее да посегне на творчеството на Светлин Русев. Накрая Ванга заръчала един ден, когато тези стенописи избледнеят – да се направят нови. Тя искала мястото да се превърне в християнско средище за поклонение, но на хора от всички религии, които да приобщи към най-краткия път до Бога – православието.

Което на практика й се случва. Ежедневно пристигат автобуси с туристи и пилигрими от цял свят. А относно изгледа и зографията на храма според миряни те отразяват духа на времето, в което се създава – преломните години на преход след ерата на комунизма, учил поколения българи на атеизъм, но и носещи устрем и енергия за промяна на тежките шаблони и канони, доближавайки и светците до нас, давайки им едно по-човешко лице.