0

П роектът за документален филм Bear with Me (българско заглавие “Баба и Меца”) беше единственият документален и първият български финалист на международния питчинг форум на Content Warsaw 2024, организиран от C21 - водеща британска и световна медия за филмова и телевизионна индустрия.

Мартичка Божилова и Мартин Геновски представят проекта пред международна публика на Content Warsaw

 Мартичка Божилова и Мартин Геновски представят проекта пред международна публика на Content Warsaw
Личен архив

Престижното събитие събира водещи експерти, продуценти, режисьори, сценаристи, телевизионни оператори и стрийминг платформи от Централна и Източна Европа.

История

Българският филм вече се радва на голям международен интерес, копродуценти на проекта са „Аутентик“, част от Beta Film – германска продуцентска и дистрибуторска компания. Проектът е в копродукция и с ZDF Arte и ще бъде излъчен в Германия и Франция.

В България филмът е финансиран от ИА „Национален филмов център“. Историята ни среща с пенсионираната циркова звезда Макси Нидермайер (80 г.), която живее с последната си мечка Наташа (43 г.) на паркинг близо до Амстердам.

Но има едно условие - тя може да остане там само докато мечката е жива.

Макси Нидермайер е родена в Германия и изгражда впечатляваща циркова кариера, продължила 60 години. В този период постига огромни успехи в цяла Европа. Работи и в българския държавен цирк в продължение на 25 години, където бива наградена с орден „Кирил и Методий“ за своите постижения в цирковата дресура.

През 60-те и 70-те години Макси участва в няколко български филма заедно със своята мечка, излъчени в програмата „Лека нощ, деца“ по БНТ. Любопитен факт е, че Макси говори със своите животни само на български език.

Макси Нидермайер с любимия си спътник

 Макси Нидермайер с любимия си спътник
Личен архив

Дъщеря

През последните десетилетия общественото мнение по отношение на животните в цирка се промени. Публиката вече не иска да гледа циркови представления с участието на животни. През 2014 година Макси е принудена да напусне италианския цирк, в който работи.

Тя обаче не иска да се раздели с последната си мечка – Наташа. След дълго търсене на място, където могат да ги подслонят, Макси намира подходящо в Нидерландия. Тогава експерти от Белгия извършват преглед и оценка на мечката и стигат до заключението, че Наташа, тогава на 36 години, е твърде стара и твърде привързана към Макси и ако ги разделят, ще умре в рамките на няколко седмици.

Така с разрешение на общината Макси и Наташа са оставени заедно, a очакванията са, че мечката ще живее най-много още една година. Тези предсказания не се сбъдват и двете остават на паркинга още 8 години. Макси няма деца и определя мечката като своя дъщеря, като семейството ѝ. Макар цирковата дресьорка също да е доста възрастна, тя полага ежедневни грижи за мечката си и я обича с цялото си сърце.

Екип

Зад филма застава един от най-успешните български продуценти с множество престижни награди – Мартичка Божилова, със своята компания АГИТПРОП. Сценарист на филма е популярният български писател Михаил Вешим, а режисьор Мартин Геновски. Двамата работят като творчески тандем и по други проекти, а общият им игрален филм „Заведи ме вкъщи“, базиран на едноименната книга на Вешим, ще се появи в края на тази година.

Сценаристът на филма Михаил Вешим

 Сценаристът на филма Михаил Вешим
Даниел Йорданов

Мартин Геновски разказва как се е родила идеята за Bear with Me: “С Мишо работихме по поредна редакция на сценария за игралния филм. Докато пиехме кафе, той ми разказа, че е чул интересна история от негови приятели.

Мартин Геновски, режисьор

 Мартин Геновски, режисьор
Личен архив

Една баба от Германия, която говорела български, живеела с друга баба, която е мечка, на паркинг до зоопарк в Нидерландия, ама можело да останат там, докато мечката е жива. Първоначално историята ми се стори смешна, но много бързо след това усетих, че всъщност е доста тъжна. Осъзнах, че тази ситуация съдържа множество пластове, че е невероятно вълнуваща“. Михаил Вешим и Мартин Геновски са запалени по идеята за бъдещия документален филм и решават веднага да потърсят продуцент. Обръщат се към Мартичка Божилова. „Историята на Макси и Наташа е уникална.

Когато двамата дойдоха при мен, им казах, че трябва веднага да започнем работа. Няколко дни по-късно режисьорът вече беше в Нидерландия и започна снимки“, споделя Мартичка.

Отношения

Филмовият екип проследява отношенията на двете забравени циркови звезди в продължение на четири години. „Прекарахме с Макси и Наташа много време, сближихме се. Снимките на филма ни направиха свидетели и на последните им мигове, които са запечатани и ще бъдат запазени завинаги като част от филма“, споделя режисьорът. Във филма ще бъде представена и бляскавата им циркова кариера.

Работим с един от най-добрите и награждавани европейски архивни продуценти, Моника Прейшъл, разполагаме с впечатляващ архив, който проследява забележителния им живот и спектаклите, в които участват, в различни европейски държави – България, Германия, Италия, Полша, Румъния и други“, добавя продуцентът на филма. Развълнуван от историята на Макси и Наташа, в проекта се включва като копродуцент и Патрик Хьорл – един от най-успешните и уважавани продуценти в Германия.

Режисьор по монтажа е Бохос Топакбашиян, който е работил по десетки игрални и документални филми. Скоро той спечели и приза за „Най-добър монтаж на игрален филм“ за работата си по „Диада“ на наградите на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“. Оператор на филма е Владимир Трифонов, чиято последна игрална новела „Пукнатина“ с участието на Койна Русева и Пенко Господинов обра овациите на множество международни фестивали.

Световната премиера на Bear with Me ще бъде през 2025 година.