0

В словашкия град Сенец на 21 октомври се проведе световното първенство за ловци с кучета, работещи със стойка и шпаньоли по правилата на „Св. Хуберт“.

На 22 октомври се състоя и официалната церемония по награждаване на победителите. Българският отбор спечели индивидуалната и отборната титла при мъжете, както и бронзов медал при жените.

Българските състезатели бяха определени на финала на Националния турнир „Св. Хуберт“ за Купата на НЛРС СЛРБ. Националната организация оказа и финансова подкрепа за участието на нашите в Словакия – съобщава сайтът на НЛРС СЛРБ.

Водачът на отбора на България бе известният български киноложки съдия Петър Радев, който още преди състезанието заяви, че отборът ни пристига с очаквания за добро класиране, тъй като и мъжете, и жените са с много голям опит и ще се борят за призови места.

Приз

Мирослав Ненковски с английски пойнтер Пандора дел Ненковски безапелационно стана световен шампион, след като бе единственият състезател, реализирал два фазана в редовния си тур, като английският пойнтер е намерил четири, заради което са оценени от съдийската двойка с 91 т. А след стабилното му представяне на баража вече нямаше съмнение кой ще вдигне титлата.

Другият ни представител Димитър Тодоров с дратхар Фиго фон Швабагрунд, макар да не успя да намери дивеч, с представянето си се класира шести в своята батерия, което бе достатъчно и за отборната световна титла при мъжете.

Жени

При жените наши представителки бяха Гергана Делчева с епаньол бретон Л-Арон Тига Бендида и Юлиана Попова с курцхар Сони фром Ветренски.

Дамите бяха разпределени в две батерии, като Гергана Делчева в своята реализира един фазан и макар само още две състезателки да имаха по толкова, бе класирана на трето място. В другата батерия обаче никоя от дамите не успя да отстреля дивеч и според регламента на турнира не бе проведен бараж, а първите три в батерията на Гергана заеха и призовите места в крайното класиране, което означаваше бронзов медал за нашата състезателка.

Курцхарът Сони фром Ветренски вдигна фазан в тура на Юлиана Попова, но дебютантката в нашия отбор не успя да го отстреля.

Така на официалната галавечер в град Сенец прозвуча българският химн и се развя родният трибагреник.

Председателят на УС на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев поздрави нашите състезатели за историческия успех, който доказва, че въпреки сътресенията в организационно отношение, ловната кинология в България се развива успешно.

Предвид оказаната финансова и морална подкрепа на съюза за нашите състезатели, резонно възниква необходимостта от дискусия дали кинологията не трябва да бъде отново администрирана от националната организация.