0

Н апоследък Инстаграм е залят от профилни снимки с генерирани от изкуствен интелект (ИИ) портрети. След добавянето на нов инструмент за генериране на аватари приложението за редактиране на снимки Lensa AI буквално взриви магазините за iOS и Android приложения. 

Инструмент

Забавните аватари на Lensa, които и преди си бяха изключително ангажиращи, сега отбелязват първия път, когато толкова много хора избират да работят с генеративен ИИ инструмент. В случая на Lensa това е и първият път, когато реално плащат за компютърно генерирано изкуство. Самият инструмент се нарича Stable Diffusion и е безплатен. Много хора си играят с него с изследователски цели или просто за забавление. Но Lensa и други подобни услуги правят пари, като спестяват много време и директно използват инструмента, за да регенерират селфито ви. 

Функции

Изпратете на Lensa 10-20 селфита и около 10 лв. и приложението ще свърши тежката работа вместо вас. То ще ви върне набор от стилизирани портрети по избор от стилове, сред които научна фантастика, фентъзи и аниме. Всеки с достатъчна процесорна мощност може да инсталира Stable Diffusion на компютър, да изтегли някои модели и да получи подобни резултати. Аватарите на Lensa обаче са впечатляващи и много подходящи за Instagram, така че множество хора са готови да плащат за уникалното селфи. 

Конфликт

Има обаче и тъмна страна. Според редица художници приложението е базирано на мащабна кражба на творчески материали. Stable Diffusion, който захранва Lensa с аватари, първоначално е бил обучен чрез 2,3 милиарда изображения от визуалния интернет. Всичко това е взето откъде ли не, включително изображения с водни знаци, произведения, защитени с авторски права и огромна част от снимки от Pinterest, Smugmug, Flickr, DeviantArt, ArtStation и дори Getty и Shutterstock. Авторите не са питани. Тепърва ще наблюдаваме докъде ще стигне тази вече зараждаща се война между ИИ и художниците от плът и кръв.