И нтригуващи идеи и рецепти за коктейли намираме на gotvach.bg. Прекрасен момент да си припомним още някой и друг начин как можем да освежим летните дни и вечери. И независимо дали има алкохол или става реч за съвсем тип детски, то коктейлите привнасят още вкус в ежедневието или ваканцията.
Класически
Необходими продукти:
- 6 пресни листа мента
- 2 ч.л. тръстикова захар
- 1/2 лайм
- лед на кубчета
- 30 мл бял ром
- 100 мл газирана вода
Начин на приготвяне:
Листенцата мента се накъсват, като леко се претриват с пръсти и пускат на дъното на чашата. Добавя се тръстиковата захар, сок от половин лайм. С помощта на дървена лъжица или чукало ментата се счуква отново, за да пусне аромата си. В чашата се слагат кубчета лед, която се залива с качествен бял ром и газирана вода. Чашата с мохито се декорира с резенчета лайм и коктейлът е готов за сервиране.
Аперол шприц
Необходими продукти:
- 50 мл аперол
- 150 мл просеко
- 30 мл газирана вода
- лед
- 1 резен портокал
Начин на приготвяне:
Използва се висока чаша за червено вино със столче. Трябва да е по-голяма от традиционните. Чашата се пълни почти догоре с лед. Сипва се просекото (или друг вид пенливо вино, макар вкусът да се променя). Добавят се аперолът и газираната вода. По желание може да се сипе и повече газирана вода. Добавя се резенът портокал за украса на коктейла. Сервира се със сламка.
Безалкохолна мента
Необходими продукти:
- 250 мл сода
- 50 мл сироп от мента
- 40 мл пресен лимонов сок
- лед
Начин на приготвяне::
В коктейлна чаша се сипва първо ментата, след това се долива сокът от лимона и накрая содата. Така се получава трицветен коктейл, който се поднася с няколко бучки лед и парче лимон за украса.
Синя лагуна
Необходими продукти:
- 60 мл водка
- 10 мл синьо кюрасо
- 30 мл сок от лимон
Начин на приготвяне:
Сипвате всички съставки в шейкър, пълен с натрошен лед. Бъркате добре и сервирате с резeнче лимон и украса.
Бяла сангрия
Необходими продукти:
- 700 мл бяло вино
- 160-200 мл спрайт
- 1-2 с.л. захар или на вкус
- 2 капачки бял ром
- 2 капачки или на вкус джин
- 2 капачки прасковен или ябълков ликьор
- 1/2 праскова
- 1/2 ябълка
- 1/2 лимон
- около 200 г лед
Начин на приготвяне:
Измийте плодовете, почистете от семките, но не ги белете. Нарежете на парченца, поръсете със захар и залейте с виното. Оставете така да престоят 1 час в хладилник. Напълнете голяма кана почти до половината с лед. Излейте ароматизираното от плодовете вино, алкохола и газираната напитка. Може да регулирате пропорциите на продуктите според вкуса си.
Ягодово мохито
Необходими продукти:
- 50 мл бял ром
- 50 мл ягодов сок
- 100 мл газирана вода
- 1 лайм - само сока
- 3 ч.л. кафява захар
- прясна мента
- кубчета лед
Начин на приготвяне:
За приготвянето на ягодовия сок може да се използват пресни ягоди. Те се пасират, след което минават през цедка, но най-лесно е да се използва сокоизстисквачка. В коктейлна чаша се налива ягодов сок и захарта. Разбъркват се, докато се разтвори захарта. Прибавят се 5-6 листа прясна мента и прясно изцеден сок от един лайм. В чашата се слагат бучки лед и върху тях се изливат ромът и газираната вода. С помощта на бъркалка се разбъркват всички съставки. Коктейлът се поднася, декориран с прясна мента, ягоди и резенчета лайм.
Лимончело
Необходими продукти:
- 100 мл лимонов ликьор (лимончело)
- сокът на 1 лимон
- 6 стръка мента
- няколко резена лайм
- 150 мл газирана вода
- лед
Начин на приготвяне:
Посочените съставки са за 2 чаши коктейл. Разпределете ликьора и лимоновия сок, прибавете стръковете мента и няколко кубчета лед. Разбъркайте. Допълнете чашите с охладена газирана вода, прибавете и резените лайм. Коктейлът се разбърква със сламка и се украсява с резенче лимон.
Черна крава
Необходими продукти:
- 4 ч.л. шоколадов сироп
- 100 мл кола
- 1 топка ванилов сладолед
- бита сметана
- шоколадови пръчици
Начин на приготвяне:
От вътрешната част на висока чаша слагаме шоколадов сироп, докато се получи шарка. Добавяме колата и топка сладолед, накрая слагаме бита сметана, малко шоколадови пръчици и сламка. Тази енергийна бомба е известна по света като коктейл „Черна крава“.
Ментово мляко
Необходими продукти:
- сироп мента
- 200 мл прясно мляко
- сметана за украса
Начин на приготвяне:
Първо се сипва сиропът, след това студеното мляко и накрая се гарнира със сметана. Сервира се в прозрачна чаша.
Бъмбълби
Необходими продукти:
- 150 мл портокалов фреш
- 50 мл кафе еспресо
- 15 мл карамелен сироп
- 1 резен портокал
Начин на приготвяне:
Коктейлът Bumblebee (пчела) получава името си заради външния си вид. Безалкохолният коктейл се приготвя както на базата на топло, така и на студено кафе, така че можете да го сервирате по всяко време на годината. За да получите освежаващия летен коктейл, напълнете чаша с лед, преди да започнете да правите коктейла. Вместо карамелен сироп можете да добавите шоколадов или кленов сироп и дори мед. Пригответе еспресото, прецедете го, така че да няма утайка или пяна. Изсипете портокаловия сок в чашата и добавете карамеления сироп. След това добавете кафето, използвайте чаена лъжичка, за да не се смесват слоевете. Украсете с резен портокал. Разбъркайте коктейла, преди да го изпиете.
Портокал с мед и ванилия
Необходими продукти:
- 2 портокала
- 2 с.л. мед
- 1 ч.л. лимонов сок
- 1 капка ванилова есенция
- 300 г лед
- кора от 1/2 портокал
Начин на приготвяне:
Изцедете портокалите и прецедете сока, ако има много пулпа. Настържете портокаловата кора. В блендер сложете леда, прясно изцедения портокалов сок, меда, лимоновия сок, ако искате да придобие лека киселинност. Добавете също ванилията и кората от портокал. Блендирайте всичко на висока скорост до получаване на фина снежна текстура като трошен лед или сняг. Опитайте и коригирайте сладостта. Ако е нужно – добавете още мед или малко повече лимон за контраст. Сервирайте летния безалкохолен коктейл веднага в охладени чаши и с украси. Ако сервирате на възрастни, една идея ром или ликьор придава елегантен обрат.
С пъпеш
Необходими продукти:
- 300 г пъпеш
- 1 добре узряла и мека праскова
- 1 портокал
- 1/2 лимон
- 60 г захар
- 500 мл студена вода
- лед
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете пъпеша и прасковата на кубчета. Портокала и лимона също обелете от корите, като премахнете добре всички бели части и семчици, нарежете и тях на малки парченца. Поставете всички плодове в блендер заедно със захарта. Ако уредът ви е мощен, сложете и няколко кубчета лед, които да се смелят с всичко останало. Включете на максимална скорост, за да се смели до максимална финост с консистенция на гъст нектар. Възможно е да се постигнат добри резултати и с пасатор, но не слагайте лед, разбира се. Полученият плодов нектар разредете със студената вода, прехвърлете в кана с кубчета лед и поднесете веднага. В случай че няма да консумирате на момента, не слагайте леда, приберете каната в хладилник и непосредствено преди поднасяне си сложете леда.
Млечен с кайсии
Необходими продукти:
- 3 кайсии - добре узрели
- 1 банан
- 120 мл прясно мляко
- 2 с.л. домашен мед
- 7-8 ягоди
Начин на приготвяне:
В каната на блендера или пасатора се поставят парчета обелен банан, половината прясно мляко, парчета кайсии и медът. Пасира се на хомогенна смес. Налива се в две чаши до половината. Към останалата смес се добавят почистени и нарязани парчета ягоди, като се заделят 2-3 за украса и доливаме останалото студено прясно мляко. Ако обичате по-сладък вкус, добавете още една лъжица мед. Пасират се ягодите и сипваме точно в центъра на кайсиевата смес в чашата. Поднасяме охладено, гарнирано с пресни ягодки и сламка. Вкусно, плодово и свежо. Пийте млечни коктейли и бъдете здрави!
Шофьорски
Необходими продукти:
- 100 мл ягодов сироп или топинг ягода
- фреш от 1 лимон
- 1 лимон
- спрайт
- мента листа
- лед
Начин на приготвяне:
Ягодовият сироп се слага в блендер с 3-4 бучки лед и се добавя фрешът от лимон, разбива се. Във висока чаша се слага лед. Лимонът се нарязва на кубчета и се слага в чашата с леда и се добавя ягодовият сироп, който сме разбили с фреша от лимон. Може и да се сложи кора от лимона при разбиването на ягодовия сироп. До ръба на чашата доливаме спрайт, може и газирана вода да се ползва - по ваш вкус. Добавяме листа от мента и се получава страхотна свежест.
С диня
Необходими продукти:
- 1 лимон
- 1 портокал
- 1 кг диня
- 3 ч.л. мед
- 2 стръка мента
- 2 ч.ч. лед на кубчета
Начин на приготвяне:
Листенцата мента се накъсват. Лимонът и портокалът се заливат с гореща вода и се изцеждат. Кората на динята се маха, вътрешността се реже на парчета, семките се отстраняват. Динята се пасира заедно с меда, лимона и портокала. Коктейлът се оставя за 1 час в хладилника и се сервира с лед и листенца мента.