Н ещо лесно, свежо и леко намираме на yoli-bg.com от Йоланта Делибозова – Йоли.
Мини омлети
Необходими продукти за 8 броя:
- 2 стръка ситно нарязан зелен лук
- 50 г гъби, нарязани на тънки резени
- 2 с.л. масло
- 200 г пресен спанак - листа
- 2 с.л. ситно нарязан копър
- сол и черен пипер
- 1 яйце
- 100 мл течна пълномаслена сметана
- масло за намазване на формите
Начин на приготвяне:
Задушете в маслото лука и гъбите до омекване. Прибавете спанака и разбъркайте няколко пъти, докато се попари и намали обема си. Овкусете с копър, сол и черен пипер. Ако спанакът е отделил много вода, го отцедете в цедка.
В купа разбийте с вилица яйцето и налейте сметаната. Разбъркайте. Намажете форма за печене на мъфини с масло. Разпределете спаначената смес в леглата и залейте със сметаната. Изпечете за около 20-25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като омлетите изстинат, ги извадете внимателно от формите, като минете наистина внимателно с ножче по краищата. Сервирайте със свежа салата.
Съвет: Към спаначената смес може да добавите стрък ситно нарязан пресен чесън и 2-3 щипки настъргано индийско орехче. Също така може да направите омлетите още по-малки, като ги изпечете във форми за бонбони.
Кюфтенца в сос маринара
Необходими продукти:
За соса:
- 700 г смлени консервирани белени домати
- 4 с.л. зехтин
- 1 глава ситно нарязан лук
- 3 скилидки настърган чесън
- 2 с.л. пресен риган или 1/2 с.л. сушен
- сол и едро счукан черен пипер на вкус
За кюфтетата:
- 1/3 ч.ч. прясно мляко
- 2 филии хляб, само средата
- 500 г кайма смес говеждо и свинско
- сол и черен пипер на вкус
- 60 г ситно накълцан сурово-пушен бекон
- 4 големи печурки, настъргани на едро
- 1 скилидка счукан чесън
- 1 малка глава ситно нарязан лук
- 1-2 ч.л. сушен риган
- 40 г настъргано пекорино, пармезан или грана падано
- 4-5 с.л. ситно нарязан магданоз
- 1 яйце
- 4-5 с.л. зехтин
- 1/2 ч.ч. червено вино
Начин на приготвяне:
Когато престои поне няколко часа сосът става много по-ароматен и вкусен. На слаб огън запържете лука в зехтина. След като омекне и леко покафенее, добавете чесъна, доматите и ригана. Налейте една чаша вода и оставете да къкри без капак, докато се сгъсти. Подправете със сол и черен пипер. Опитайте на вкус и ако сосът киселее сложете малко захар. За кюфтетата първо накиснете хляба в млякото. След като омекне го изстискайте добре с ръце. Добавете го към каймата заедно с всички останали продукти без зехтина и виното. Направете малки кръгли кюфтета и ги изпържете до златисто в зехтина. Извадете ги в чиния. Излейте част от мазнината от пърженето и оставете в тигана около 1-2 с.л. Деглазирайте с червеното вино. Кипнете го за 1-2 минути, за да се изпари остротата на алкохола. Прибавете готовия доматен сос и върнете кюфтетата в него. Гответе няколко минути на слаб огън. Сервирайте ястието топло, поръсено с малко сирене и босилек или магданоз.
Да ви е сладко!