0

Е вропейският съюз обяви датата, на която влизаме в Шенген. Засега само по въздух и вода. До 31 март, когато отпадат досегашните ограничения, ще изтече много вода. Но размислите и страстите по темата не стихват. Особено след информацията, че България ще бъде принудена да приеме 6000 бежанци, което от „Продължаваме промяната“ обявиха за фалшива новина.

Според бившия дипломат Стефан Тафров няма опасност орди от сирийци и афганистанци да заприиждат насам. „Хората трябва да са спокойни“, увери той.

„Коментарите на политици, че има нови условия по Дъблинското споразумение, са доста неточни. Тези хора и преди са правили подобни неточни прогнози. Няма да им е за пръв, нито за последен път”, скастри той коментаторите пред NOVA. Според Тафров приемането ни в Шенген по въздух и вода е сериозен дипломатически успех за България. „Толкова години чакахме този пробив и той дойде. Поздравявам българската дипломация, поздравявам правителството, поздравявам парламентарното мнозинство, което направи възможен този пробив, защото прие необходимите закони и го подкрепяше по всякакъв начин.

Тафров: Хората да са спокойни, няма да има орди от бежанци

 Тафров: Хората да са спокойни, няма да има орди от бежанци
Facebook

Трябва да си дадем сметка, че това до съвсем неотдавна изглеждаше почти невъзможно. Стана възможно, след като ние, българите, първо преодоляхме съпротивата на Нидерландия, което аз лично не очаквах“, коментира пред БНР ексдипломатът.

На друго мнение е бившият вътрешен министър Иван Демерджиев. „Не мога да определя като успех влизането на България в Шенген само по море и въздух. 12 години страната беше в застой по въпроса за приемането ни в Шенгенското пространство. Някой се опита да убеди хората, че причината за забавянето са служебните кабинети. Точно обратното е.

Иван Демерджиев: Договорката за Шенген може да се превърне в капан

 Иван Демерджиев: Договорката за Шенген може да се превърне в капан
Булфото

Механизмът за проверка и сътрудничество отпадна, а в мотивите ясно беше разписано, че причината е работата на служебното правителство. Съвсем резонно Нидерландия вдигна ветото си. С Австрия имахме двустранен план и създадохме пилотен проект, който работи и досега. Създадохме и група за борба с нелегалната миграция и международните престъпни групи“, коментира пред Nova News той.

Според Тафров отварянето на сухопътните граници само се отлага във времето и трябва да стане в разумен срок. Бившият дипломат увери, че обвиненията на част от опозицията, че България ще приеме голям брой афганистанци и сирийци, не отговарят на действителността. „България просто трябва да си изпълнява задълженията, които и сега съществуват по Дъблинското споразумение - да приема обратно онези бежанци, които са регистрирани първо на българска територия, а са стигнали до някоя друга страна членка“, обясни дипломатът.

Демерджиев обаче смята, че цифрата от 6000 мигранти, които да бъдат приети в страната, не е фиктивна, а реална. Той уточни, че през миналата година в страната ни са приети 100 мигранти по силата на Дъблинското споразумение. Демержиев смята, че Министерският съвет е водил преговорите за Шенген „в затъмнение“. „Голяма част от информацията, която ни се поднася за преговорите, не е вярна“, категоричен е той.

Демерджиев е на мнение, че договорката за Шенген може да се превърне в „капан“. Той допуска, че „този пакт ще измести тежестта и ще я насочи към по-малките държави, които ще трябва да участват с много по-голям процент за приемане на мигрантите в Европа“.

Според Демерджиев данните сочат, че 95% от мигрантите, проникнали в Сърбия, преминават през Северна Македония и България, „така че изявленията, които правят от правителството, не отговарят на реалността“. Той е категоричен, че Шенген не функционира, което налага възстановяването на вътрешните граници.

Темата за влизането ни в Шенген - дъвка за едни, обект на подигравателни коментари за други, повод за хвалба за трети, продължава да е на медиен фокус. Друг въпрос е доколко обществото, преяло и препило по празниците, се вълнува от нея.