0

Д а върнеш спомена от всяка покорена точка, опозната среда, хора и култура – това усещане носят новите бижута, фаворити от които са гривните. През 2023/2024 предложенията ще излязат от клишираната рамка на сребро и злато, завладявайки пазара с нова, нестандартна и въздействаща визия. Линията дава възможност на всеки сам да твори модела, както и да избира елементите, които го връщат назад във времето или загатват мечтите. Хитови са по-обемните гривни, с груби и масивни форми. Миниукрашенията всъщност са отделни плочки, които се купуват във времето. Неслучайно много марки залагат на разпространение из цял свят, за да могат представителките на нежния пол да обърнат гръб на ненужните магнити и сувенири, подарявайки си един от “най-добрите приятели на жената”. Но освен диаманти и други скъпоценни камъни онова, което ги привлича, е доза емоция.

Колекция

Изображение на Миланската катедрала в Италия, Айфеловата кула в Париж, Биг Бен в Лондон, та чак до Ел Капитолио в Хавана – изборът е във ваши ръце. Обикновено плочките са с неравна повърхност, като елементът, било то архитектурна забележителност или природен феномен, е направен ниво нагоре. Най-скъпи са изработките от злато и сребро. След елементите със скъпоценни камъни се нареждат картините по сложност. Достъпни, влизайки в среден клас бижута, са тези, които изпъкват с притежанието на зодиакален знак, камък или загадка за хоби – например китара, микрофон и барабани за музика, както и филмови ленти, костюми, камери и пр. за кино. Жените могат да се фокусират и върху колекционирането на различни знамена. 

Търсени са още посланията за брат и сестра, родители или най-добри приятели. Както и надписите “пътешествие”, “любов”, “семейство”, “щастие”, “мир” и пр. 

Интересен факт е, че през този сезон основите в по-пъстри и ярки цветове ще са на мода, става дума за нюансите на розово, синьо и зелено. Розовото злато остава на мода, като много от предложенията с отделни плочки се прилага на каиши за часовници. Повечето предложения са за дамите, при мъжете разнообразието не е особено богато. Талисманите могат да се носят също така и на колиета, разликата е, че се залага само на едно украшение. 

Поддръжка

Почистване на бижутата не е чест процес, но е изключително важен за техния добър вид и по-дълъг живот. Ако сте избрали златни накити, то има и много методи, които се прилагат в домашна среда. Един от най-популярните изисква да напълните една четвърт чаена чаша с течен амоняк и да я допълните с чиста преварена вода. Бижутата се поставят в нея внимателно и се оставят под течността в рамките на 15-20 минути, като периодично трябва да разбърквате. След това огледайте скъпоценностите си, ако е останала част от пепелта в гънките, то почистете я на ръка с много мека четка за зъби, така че да не надраскате повърхността. Изплакнете с преварена, но студена вода и подсушете. При среброто схемата е друга - настържете на прах един бял тебешир, разбъркайте го с хладка вода до получаване на гъст разтвор и останете бижутата в кашата в продължение на половин час, след това търкайте с мека четка и изплакнете обилно със студена вода.

Разбира се, ако се притесняване да не увредите вида на украшенията, то не се страхувайте да получите професионална помощ – изпълнението е на ниво, а сумата бюджетна.

*Алина Динева