0

„Наркотиците са облог с ума“, пееше приживе в една от безсмъртните си песни фронтменът на рок групата The Doors Джим Морисън.

Противоречивият живот на поета

Харизматичният певец и икона за хипи поколението от 60-те години на миналия век обичаше да повтаря след смъртта на Джими Хендрикс и Джанис Джоплин: „Вие пиете с номер три!“. Тримата умират от свръхдоза наркотици 27-годишни, с което стават членове на т.нар. Клуб 27. Към него след време се присъединяват Кърт Кобейн, Ейми Уайнхаус и други звезди.

Началото

Джеймс Дъглас, или Джим Морисън, е роден на 8 декември 1943 г. в Мелбърн, щата Флорида. Баща му е адмирал Джордж Стивън Морисън, а майка му е Клара Кларк Морисън. Джим има сестра, Ан Робин, и брат, Андрю Лий Морисън. Семейството често се мести заради работата на бащата във Военноморските сили на САЩ. Част от детството си Джеймс прекарва в Сан Диего, Калифорния. През юни 1961 г. завършва средното си образование в Александрия, Вирджиния, след което отива да живее при родителите на баща си в Клиъруотър, Флорида, където учи в Университета в Талахаси. Оттам се прехвърля в Лос Анджелис, Калифорния, и през 1965 г. завършва образованието си в Калифорнийския университет с основна специалност кинематография.

След дипломирането си Джим Морисън води бохемски живот в нощни клубове. Първите му певчески и поетични опити впечатляват музиканта Рей Манзарек и двамата основават групата The Doors („Дъ Дорс“). Към тях се присъединяват барабанистът Джон Денсмор и китаристът Роби Кригър.

Отключване

Името на групата е взето от книгата на Олдъс Хъксли „Вратите на възприятието“ (намек за „отключване“ на „вратите“ на възприятието чрез използване на халюциногени).

Рок групата е уникална, защото няма бас китарист. Автор на почти всички текстове е Джим Морисън. Те са сюрреалистични - в тях става въпрос за секс, мистицизъм, наркотици, убийства, лудост и смърт! През юни 1966 г. „Дъ Дорс“ започват да свирят в известния клуб Whisky a Go Go. Групата добива популярност през пролетта на 1967 г., когато подписва договор с „Електра Рекърдс“. Поканени са да гостуват в шоуто на Ед Съливан, където по-рано са участвали Елвис Пресли и „Бийтълс“. Участието им добива скандална известност, защото от шоуто настояват текстът на песента Light My Fire да бъде променен заради намека за наркотици. Морисън обаче изпява оригиналния текст на живо. Ед Съливан е толкова ядосан, че отказва да им стисне ръцете след изпълнението и никога не ги кани втори път.

През 1967 г. „Дъ Дорс“ издават два албума и започват да правят невиждани до този момент концерти на препълнени стадиони.

През 1968 г. излиза третият албум на „Дорс“ Waiting for the Sun, а на следващата година и четвъртият The Soft Parade.

Срив

Някъде по това време започва и сривът на Джим Морисън. Той започва да се появява пиян в студиото и да закъснява за концертите. В негово отсъствие групата е принудена да изпълнява само инструментала на песните си, а понякога Манзарек поема вокалните партии. Джим Морисън вече взима внушителни количества ЛСД в комбинация с големи количества алкохол. Включва се в най-различни оргии. Започва да се подува от прекомерните количества алкохол и видимо напълнява, въпреки че си пуска брада и започва да носи широки джинси и тениски.

По време на концерт през 1969 г. в Маями Джим решава да провокира публиката и започва да се съблича. Арестуван е и осъден за непристойно поведение. Предизвиква общественото недоволство и много концерти на групата са отменени.

Раздяла

The Doors временно се разделят през 1970 г. Събират се отново, за да издадат последния си албум L.A. Woman, който е връщане към музикалните им корени и става един от най-популярните им албуми. Няколко от песните Джим Морисън записва в банята заради отличната акустика.

Джим започва да пише стихове още като ученик. През 1969 г. публикува два тома със своя поезия: The Lords и The New Creatures. По-късно тези две книги са издадени като самостоятелно произведение под заглавието The Lords and The New Creatures.

Муза

Джим Морисън има дългогодишна връзка с Памела Корсън, която е негова муза и спътник в краткия им живот. Това е бурна любов, с много емоции и скандали и дори прекъсване на връзката на няколко пъти. Двамата се познават много преди Джим да стане рок символ. След 6 албума с групата The Doors през март 1971 г. двамата заминават заедно за Париж. Това е и последният отчаян опит на Джим и Памела да се отърсят от наркотиците и алкохола. Наемат апартамент и през деня правят дълги разходки из града, любувайки се на Латинския квартал и Монмартър.

Именно в Париж Джим Морисън прави последния си студиен запис с двама американски улични музиканти. Манзарек нарича песента „пиянско бръщолевене“.

Финал

Тази идилия трае съвсем кратко. В 6 часа сутринта на 3 юли 1971 г. Памела го намира мъртъв във ваната на техния апартамент. Аутопсия не е правена и това отваря вратата за спекулации, включително, че е убит. Само няколко човека са видели мъртвото му тяло, а след това погребението е тайно при затворен ковчег.

Официалната версия за смъртта му е смъртоносна доза уиски в комбинация с хероин. Друга версия е, че е предозирал с наркотици в парижки куб, а след това е бил пренесен обратно в хотелската стая от двама наркодилъри, които се опитали да прикрият следите си. Съществува и версия, че е инсценирал смъртта си и е заминал в неизвестна посока.

Самата Памела Корсън умира 27-годишна три години по-късно, също от свръхдоза хероин.

Послеслов

Джим Морисън е описван като бунтар, революционер, анархист. Днес неговите песни се считат за класика в рока. Кожените панталони, които обича да носи, стават по-късно необходим атрибут на рок певците. Самият Джим се е превърнал в символ – скандален, мистериозен и сексапилен. Автор е на няколко стихосбирки и късометражни филми. В класацията на списание Rolling Stone със стоте най-добри певци на всички времена той е 47-и. През 1991 година излиза игралният филма „Дъ Дорс“ с Вал Килмър в главната роля.

Цитати

Наркотиците са облог с ума.

Не може да има революция с големи мащаби, ако няма лична революция на индивидуално ниво.

Който контролира медиите, контролира ума.

Някои от най-лошите грешки в живота ми са били прически.

Забелязах, че като хората се шегуват, обикновено те са сериозни до смърт, а когато са сериозни, обикновено са доста забавни.

Филмовите зрители са тихи вампири.

Любовта не може да ви спаси от собствената ви съдба.

Омразата е много подценявана емоция.

Обичам хората, които разтърсват други хора и ги карат да се чувстват неудобно.

Всяко поколение иска нови символи, нови хора, нови имена. Те искат да се разграничат от своите предшественици.

Има време да живееш, време да лъжеш, време да се смееш и време да умреш.

Бъдещето е несигурно, но краят винаги е ясен.

Има знайни неща и незнайни неща. И между тях са вратите.