0

„Не казвам сбогом, отново ще се видим! Почивай в мир, любов моя, дано си на по-добро място. Ние винаги ще те обичаме!“ С тези думи бургаският полицай Иван Дошев изпрати съпругата си Янита Пепелянкова, която бе убита в зверска катастрофа. 

33-годишната жена загина на място при челен сблъсък на 9 март и остави две невръстни момиченца сираци. Децата - на 5 г. и 8 г., са пътували с нея в автомобила и бяха ранени. 

Шок 

"В мига, в който ми съобщиха за инцидента, светът ми се преобърна, а животът вече няма никога да бъде същият. Не исках да повярвам на това, което чувах - връхлетял ги е автомобил, съпругата ми е починала на място, децата в болница. Малката ми дъщеря е с черепно-мозъчна травма, голямата ми дъщеря е с комоцио и множество наранявания. На следващия ден със сълзи на очи трябваше да организирам погребението на съпругата си. А после с усмивка и с торта в ръце трябваше да вляза в болничната стая при малкото ми момиченце, което имаше рожден ден. Трябваше да отпразнуваме така дългоочаквания ден! Тя ме попита къде е мама, а аз нямах сили да й кажа истината. Те не можеха без майка си! Майка им беше водещото колело в нашето семейство. Децата ми вече няма на кого да кажат "мамо", думата майка вече няма да присъства в речника им, а по-лошо от това не знам какво може да има", разказва през сълзи Иван Дошев. Полицаят признава, че не е бил готов да приеме и превъзмогне случилото се. "Шофьорът, блъснал колата им, дори не ме е потърсил. Дойде на крака в спешния кабинет, нямаше наранявания. Подобни инциденти станаха много в държавата ни. Погуби се още един млад живот, настоявам за справедлив процес и този човек да си понесе отговорността за смъртта на съпругата ми", настоява Иван Дошев. "Съпругата ми беше човек с високи ценности и морал. Винаги се е стремяла да помага на всеки с каквото може. Няма повече да я видя, да си кажем нещо, децата ми няма да я видят повече. Тя беше човек за подражание. Правеше каквото може, за да живеем в по-добра среда", скърби неутешимо съпругът.

Тежко

В първите часове състоянието им бе тежко, особено на по-малкото момиченце, което бе със счупен череп. За щастие критичният период е вече зад гърба им и те са изписани от болницата. С тежки травми от катастрофата е и майката на Янита, която е седяла зад волана на автомобила, в който семейството е пътувало. 53-годишната жена е без опасност за живота, но не е на себе си от мъка. Във фаталната събота фамилията решила да отиде на гости на бабата на Янита, която живее в близкото до Бургас село Константиново. На следващия ден пък имали семеен празник и всички се готвели да отпразнуват рождения ден на по-малкото момиченце. 

Причина 

На връщане към  Бургас, близо до разклона за с. Черни връх, ситроенът им е пометен челно от мощно БМВ, управлявано от 59-годишния Атанас Андонов. Катастрофата е станала на прав участък от пътя при много добра видимост. Пробите на водача за алкохол и наркотици са отрицателни. Причините за убийствения сблъсък все още не са изяснени. Според очевидци "баварецът" се е движел, криволичейки по пътното платно и без причина навлизал ту в лявото, ту в дясното. Първоначалната версия е, че той е предприел маневра по изпреварване, без да прецени правилно дистанцията до колите, движещи се в насрещното. Пред пристигналите на мястото полицаи обаче е обяснил, че ходовата част на автомобила е блокирала малко преди удара. Дали е така ще се установи от назначените технически експертизи. Вещите лица ще трябва да отговорят и на въпроса с каква скорост се е движел автомобилът. 33-годишната Янита е уважаван училищен психолог. През последните години е работела в основно училище в община Айтос. Няма човек в малкото градче, който да не я познава. Местните хора бяха разтърсени от вестта за внезапната смърт на психоложката. Но най-тежък бе ударът за почерненото й семейство.

"В мига, в който ми съобщиха за инцидента, светът ми се преобърна, а животът вече няма никога да бъде същият. Не исках да повярвам на това, което чувах -  връхлетял ги е автомобил, съпругата ми е починала на място, децата в болница. Малката ми дъщеря е с черепно-мозъчна травма, голямата ми дъщеря е с комоцио и множество наранявания. На следващия ден със сълзи на очи трябваше да организирам погребението на съпругата си. А после с усмивка и с торта в ръце трябваше да вляза в болничната стая при малкото ми момиченце, което имаше рожден ден. Трябваше да отпразнуваме така дългоочаквания ден! Тя ме попита къде е мама, а аз нямах сили да й кажа истината. Те не можеха без майка си! Майка им беше водещото колело в нашето семейство. Децата ми вече няма на кого да кажат "мамо", думата майка вече няма да присъства в речника им, а по-лошо от това не знам какво може да има", разказва през сълзи Иван Дошев. Полицаят признава, че не е бил готов да приеме и превъзмогне случилото се. 

"Шофьорът, блъснал колата им, дори не ме е потърсил. Дойде на крака в спешния кабинет, нямаше наранявания. Подобни инциденти станаха много в държавата ни. Погуби се още един млад живот, настоявам за справедлив процес и този човек да си понесе отговорността за смъртта на съпругата ми", настоява Иван Дошев. 

"Съпругата ми беше човек с високи ценности и морал. Винаги се е стремяла да помага на всеки с каквото може. Няма повече да я видя, да си кажем нещо, децата ми няма да я видят повече. Тя беше човек за подражание. Правеше каквото може, за да живеем в по-добра среда", скърби неутешимо съпругът.