И ван Звездев дава примери за кюфтета и с характерен зеленчуков акцент, още на zvezdev.com.
Картофени с шунка и кашкавал
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. прясно мляко
- 100 г шунка
- 100 г кашкавал
- 3 яйца
- перата на 1 стрък зелен лук
- 2 чаши галета за паниране
- 1 и 1/2 ч.ч. олио за пържене
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват в подсолена вода. Изваждат се и топли се обелват. Смачкват се на пюре, заедно с прясно мляко и сол. Оставят се да изстинат. Тогава се слага едно яйце, нарязана на дребно шунка и настърган кашкавал. Нарязва се на ситно пресен лук и се слага при картофеното пюре. Омесва се добре. От сместа с намаслени ръце се оформят малки плоски кюфтенца. Две яйца се разбиват с вилица в чиния. Всяко кюфтенце се овалва първо в галета, след това се потапя в разбитите яйца. Загрява се фритюрник до 170 градуса или олио в тиган. Кюфтенцата се пържат по 1-2 минути от всяка страна. Изваждат се с решетъчна лъжица, слагат се за кратко върху салфетка и се сервират.
С праз и сирене
Необходими продукти:
- 3 стръка праз
- 3 яйца
- 200 г сирене
- 1 ч.л. джоджен
- 100 г брашно
- сол
Начин на приготвяне:
Празът се нарязва на дребно. В купа се разбиват яйца и се смесват с подправките, добавя се брашно и се разбърква добре. След това се слагат празът и натрошеното сирене. След като се омеси хубаво, от сместа се гребва със супени лъжици и се слага в горещо олио. Пържи се по 2-3 минути от всяка страна. Изважда се върху салфетки, изчаква се за минута и тогава се сервира. Кюфтенцата могат да се поднесат и с кисело мляко.