0

И ван Звездев винаги дава страхотни идеи за традиционни български рецепти. Ето още няколко примера по въпроса от zvezdev.com.

Картофени тиганици със сирене

Необходими продукти:

  • 500 г картофи
  • 100 г сирене
  • 1/2 глава кромид лук
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 с.л. брашно
  • 10 листа пресен джоджен или 2 с.л. сух
  • олио
  • листа от джоджен за декорация

Начин на приготвяне:

Настъргваме картофите и лука, поръсваме със сол, отцеждаме за кратко. Притискаме с ръце, за да се отцедят добре, добавяме наситнения джоджен, натрошаваме сирене. В отделна купа разбиваме яйцата, смесваме ги с картофите. Добавяме брашното, разбъркваме сместа. С помощта на лъжица поставяме в сгорещеното олио, притискаме и след 2-3 минути изпържваме и от другата страна.

Млечна манджа

Необходими продукти:

  • 5 зелени или червени чушки
  • 1 л мляко
  • 2 пълни с.л. брашно
  • 4-5 с.л. олио
  • 1 щипка червен пипер
  • 1-2 щипки сол

Начин на приготвяне:

В тиган сгорещяваме олиото и запържваме почистените от семките чушки, като посоляваме мазнината, за да не пръска. Изваждаме изпържения пипер в чиния. В същата мазнина поръсваме с брашното. Запържваме до светло-кафяв цвят, като непрестанно бъркаме. Поръсваме с червен пипер и сол. Постепенно поливаме с прясното мляко, като не прекъсваме бъркането. След като се уплътни сосът, връщаме изпържените чушки обратно в тигана. Оставяме за още няколко минути на огъня. Сервираме с топъл хляб.

Надутички

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 2 яйца
  • 1 кофичка кисело мляко (400 мл)
  • 1 в.ч. захар (200 г)
  • 300 мл олио
  • 1 ч.л. сода

Начин на приготвяне:

Изсипваме киселото мляко в купа, като загасяваме содата. В друга купа поставяме брашното. Счупваме в него яйцата, прибавяме киселото мляко и захарта. Разбъркваме. Омесеното тесто разточваме на кора с дебелина около 3 см. С помощта на водна чаша изрязваме на кръгчета. В тиган загряваме мазнината и поставяме в нея тестените кръгчета. Изпържваме ги до готовност.

Месечинки с шунка и кашкавал

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 2 ч.ч. брашно (250 г)
  • 100 г кашкавал
  • 100 г шунка
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.ч. олио

Начин на приготвяне:

Киселото мляко се поръсва със сода и разбърква. След минута се добавят сол и захар и се размесва добре. Брашното се пресява и се смесва с киселото мляко. Омесва се тесто, което трябва да е лепкаво. От него се разточва тънък лист, като обилно се поръсват с брашно точилката и плотът, за да не се лепи. Изрязват се кръгчета с големина 10-15 см. Във всеки кръг се слага по малко настърган кашкавал и нарязана на дребно шунка. Прегъва се на две и хубаво се притискат краищата за да станат месечинките. За да е по-лесно, краят на всеки кръг се намокря леко и така се залепят по-добре. Слагат се в горещо олио (170 градуса, ако се използва фритюрник) и се пържат по 2-3 минути от всяка страна. Изваждат се и поставят на салфетка за минута и се поднасят.