Е дин от най-обичаните родни кулинари Иван Звездев събра сезоните в рецепти за книгата „Вкусът на България в четири сезона“, издание на „Сиела“. Тя вече бе представена в „Кулинарен Телеграф“. В нея Звездев побира над 100 рецепти и всичките са родни. Ето още една оттам за пиле в саламура, печено с картофи.
Печено пиле с картофи
Необходими продукти:
- 1 пиле
- 1 1/2 кг картофи
- 50 г масло
- 2 ч.л. червен пипер
- 4 с.л. олио
За саламурата:
- 500 мл вода
- 10 г сол
- 10 г захар
- 2 дафинови листа
- 10 зърна черен пипер
Начин на приготвяне:
Посочените съставки за саламурата се смесват. Пилето се почиства и се слага в саламурата. Оставя се за една вечер, а може и повече, за да се маринова. След като е отлежало в маринатата, се изважда и се подсушава. Намазва се с половината от маслото и се поръсва от всички страни с половината червен пипер. Картофите се обелват и се режат на четвъртинки. Слагат се в намазана с олио тава и се посоляват с 1 ч.л. сол. Разбъркват се. Върху тях се поставя пилето с гърба нагоре. Слага се да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. Изважда се и се обръща, за да се изпекат и гърдите. Намазва се с останалото масло и се поръсва с червен пипер. Пилето се слага обратно във фурната и се пече още 20-25 минути на същата температура. В тази рецепта показвам един новаторски начин за приготвяне на крехко пиле, което става и много сочно благодарение на специалната саламура, в която то се кисне. Така дори студено то е с много вкусно месо.