0

Т алкът, който се използва основно в бебешката пудра и дезодорантите против изпотяване, може да причини рак на яйчниците.

Това става ясно от решение на Международната агенция за изследване на рака (IARC) към Световната здравна организация (СЗО), което класифицира талка като „вероятно канцерогенен“ за хората. Определението се основава на ограничени доказателства, че минералът е обвързан с рака при плъховете и че показва канцерогенни признаци в човешките клетки.

Външен експерт обаче предупреди информацията да не се тълкува като абсолютен факт. Талкът се добива в много части на света, а според базираната в Лион IARC повечето хора са изложени на въздействието му под формата на пудра или друга козметика.

Проучвания

Има многобройни проучвания, които последователно показват увеличаване на честотата на рака на яйчниците при жени, които използват талк върху гениталиите си. IARC не може да изключи обаче, че талкът в някои изследвания е бил замърсен с причиняващ рак азбест. „Ролята на талка не може да бъде напълно установена“, се казва в заключенията на агенцията.

Кевин Макконъуей е статистик от британския Open University. Той не е участвал в изследването, но предупреди, че за оценката на IARC „най-очевидното тълкуване всъщност е подвеждащо“. „Агенцията има за цел само да отговори на въпроса дали веществото има потенциал да причини рак при някои условия, които IARC не уточнява. Тъй като проучванията са наблюдателни и поради тази причина не могат да докажат причинно-следствената връзка, няма убедително доказателство, че употребата на талк причинява повишен риск от рак“, каза той.

Обвинения

Съобщението идва само няколко седмици след като американският фармацевтичен и козметичен гигант Johnson&Johnson се съгласи да плати 700 млн. долара за уреждане на обвиненията, че е подвеждал клиентите си относно безопасността на своите продукти на основата на талк. Johnson&Johnson не призна нарушения в споразумението, въпреки че през 2020 г. изтегли продукта от северноамериканския пазар.

В обобщение на публикуваните през 2020 г. проучвания, обхващащи 250 000 жени в САЩ, не се открива статистическа връзка между употребата на талк върху гениталиите и риска от рак на яйчниците. Същевременно IARC класифицира акрилонитрила - химическо съединение, използвано за производство на полимери, като "канцерогенен за хората" - най-високото ниво на предупреждение. Той се позовава на "достатъчно доказателства", свързващи акрилонитрила с рака на белия дроб. Полимерите, произведени с акрилонитрил, се използват във всички видове продукти - от влакната в дрехите до килимите, пластмасите и други потребителски продукти.