0

М истерия обгръща обстоятелствата, свързани със смъртта на 49-годишната бразилка Сабине Богичи. На 21 септември 2023 г. тя умира след падане от балкона на петия етаж в Рио. На тази дата тя е трябвало да се яви в съда и да отговаря по обвинение в изнудване.

Твърди се, че тя е оставила предсмъртна бележка на съпругата си Роза Станеско Вулетич. Сабине Богичи бе бразилска актриса, модел и богата наследница. Тя бе дъщеря на един от най-големите колекционери на изкуство в Бразилия, покойния Жан Богичи, който умира през 2015 г.

Арест

През август 2022 г. Сабине и съпругата й бяха арестувани за предполагаема измама на майката на Сабине, Женевиев. Далаверата е за 148 милиона долара в брой, произведения на изкуството и бижута.

През 2020 г. Роза Вулетич се престорила на гледачка и влиза в контакт с майката на Сабине на улицата. Тя я убеждава, че има смъртна опасност за дъщеря й. След това я води при други две магьосници, които искат пари от Женевиев, за да спаси дъщеря си. И така, докато не й измъкват общо 148 милиона долара. Майката обаче сигнализира полицията. Дъщеря й  изловена и арестувана. И се стига до фаталния 21 септември,  когато тя вероятно се самоубива.

Шантаж

Изнудвачите винаги са гледали на тайните на известните хора като на печеливш лотариен билет. Популярните италиански певци от близкото минало Ал Бано и Ромина Пауър стават жертви на безскрупулен шантаж, свързан с изчезването на дъщеря им Иления Каризи. Това се случва на Коледа 1993 г. в Ню Орлеанс. Местната полиция хвърля огромен ресурс в издирването й, а звездното семейство обещава солидна награда. Младото момиче не е открито, но две години по-късно те започват да получават анонимни искания за откуп за живота на Иления. Няма потвърдена информация колко пари са платени, но кошмарът продължава. През 2006 г. германско издание твърди, че Иления е жива и се намира в Аризона. Следва нова вълна от издирване и анонимни обаждания. Ал Бано слага точка през 2014 г., когато пуска клетвена декларация, че дъщеря му е мъртва. 

Тежък удар след смъртта на детето си понася и Джон Траволта. Синът му Джет, който бил аутист, получава пристъп и умира в семейната къща на Бахамите. Дошлата на място линейка с лекарски екип се оказва ненужна. Години по-късно Траволта получава обаждане от шофьора на линейката. Мъжът твърдял, че детето можело да бъде спасено, но актьорът забранил да бъде местено. Причината била, че семейството принадлежи към Сциентоложката църква, която отрича традиционната медицина. Изнудвачът поискал 25 млн. долара, за да си мълчи, пише Independent. Актьорът отхвърля сделката и на свой ред съди нахалника. Малко преди произнасяне на присъдата Траволта прощава на изнудвача и се отказва от обвиненията. Съпругата на Джон - Кели Престън, не издържа на напрежението, разболява се от рак и умира.

Схема

Изнудванията невинаги са свързани с някоя пикантна снимка или изневяра. Легендарният бейзболист Алекс Родригес става жертва на сложна верижна схема. Компанията „Биогенезис” била специализирана в производството на забранени стимуланти, които станали популярни сред професионалните спортисти, защото били почти невъзможни за откриване. В крайна сметка избухва скандал и офисите на фирмата са запечатани. В този момент служители на „Биогенезис” започват да искат дребни суми от Алекс. Мотивът бил да покрият съдебни такси и ежедневни разходи. В замяна обещавали да забравят за Родригес. За капак едно от бившите му гаджета се включило в схемата, но поискала 600 хиляди долара, за да си мълчи за личния му живот. Алекс не издържа, отказва се от спорта и разказва всичко на полицията. 

Алчност

Вдовицата на легендарния бийтълс Джон Ленън - Йоко Оно, е била жертва на изнудване от страна на алчния си шофьор Корал Карсън. Той видял шанс за бързо забогатяване и започнал да притиска Оно. Твърдял, че притежава доказателства за истината за разпада на „Бийтълс”, както и оригинални вещи на Ленън. Претенциите му били за два милиона долара. Оно обаче не поддава и се оплаква в полицията. Карсън е арестуван светкавично. Признава вината си срещу по-лека присъда и твърди пред разследващите, че му тежало да е на разположение по 24 часа на Оно, която го експлоатирала по всички възможни начини. 

Малко по-алчен бил шофьорът на Дженифър Лопес Хакоб Манукян. Той заплашил, че ще се разприказва за личния живот на певицата. Бил склонен да забрави тайните срещу сумата от 2,8 млн. долара. Случаят стигнал до CNN. Лопес потвърдила за изнудването, но отказала да плати. 

ЕПА

Нахално

Компютърният специалист Марк Люис сметнал, че е ударил джакпота, когато го извикали да спасява изтрити файлове. Той не повярвал на очите си, като установил, че притежава всички 7600 снимки от бляскавата сватба на Том Круз и Кейти Холмс. На събитието имало един-единствен фотограф. Люис поискал 1.3 млн. долара за снимките, но Том решил да не преговаря и се оплакал на полицията. Изнудвачът бил заловен и осъден.

Фотографът Джон Рутър решил да осребри голите снимки в садо-мазо пози на красива млада девойка. Това се случило 11 години след сесията, когато Рутър отишъл на кино и гледал „Ангелите на Чарли”. Момичето от снимките било изпълнителката на главната роля Камерън Диас, предава Гардиън. Рутър започнал да я изнудва и първо поискал пет млн. долара, за да скъса фотосите, но накрая склонил на 3.8 млн. Камерън го предава на полицията. Осъждат го и лежи в затвора. 

Манекенката Синди Кроуфърд става жертва на изнудване, което почнало като на шега. Бавачката на децата й направила майтапчийска снимка на дъщеря й. На кадъра детето било завързано и със запушена уста. Гаджето на бавачката Едис Каялар поискал от манекенката хиляда долара, за да не разпространява снимката и да не казва, че била малтретирала детето. Синди платила хилядарката, но тогава кожодерът поискал 100 хиляди. Манекенката му изпратила полиция. Осъдили го на две години затвор.

ЕПА