0

С поред едно старо поверие всеки човек на земята има свой пълен двойник, но никога през живота си няма да го срещне. Известните личности и звездите също не правят изключение и имат свои двойници. Като някои от тях дори са ги срещали или поне виждали на снимка, дори да докарат до сто.

Двойниците в политиката далеч не са рядко явление. Всеизвестно е, че много диктатори са имали по един или дори няколко двойници, които са ги замествали, когато „оригиналите“ трябвало да присъстват на опасни събития, където срещу тях могат да бъдат извършени покушения.

За съжаление темата за двойниците на политиците е много деликатна. И дали един политически лидер или диктатор е използвал такива може да стане известно чак след неговото сваляне от властта или след неговата смърт.

Днес, разбира се, не може да се каже кога, къде и кой владетел е първият, използвал свой двойник. Най-вероятно това става в по-нови времена с навлизането на нови модерни възможности за промяна на физическите черти на лицето.

Един от първите диктатори, за които се знае, че са си имали двойници, е Наполеон Бонапарт. Смята се, че негов двойник е заточен и на остров Св. Елена. Като се посочва и името му, Франсоа Йожен Робо. Той е човекът, успял да избяга от острова, което се приписва на Наполеон.

С тази подмяна изследователите на живота на Наполеон обясняват някои особености, настъпили у императора след заточението му, като промяна на почерка и забравянето на факти и моменти от собствения му живот. Освен това малко след бягството на Наполеон от острова в италианския град Верона се появява мъж с името г-н Ревар, който отваря магазин.

По думите на местните жители новодошлият търговец не се интересувал изобщо от търговията и през цялото време бил на загуба.

Император

Заради прилика с императора обаче хората от Верона започнали да го наричат „императора“, на което той реагирал с тайнствена усмивка. След няколко години г-н Ревар внезапно напуска Верона, като никой не знае къде е отишъл и какво се е случило с него. Преди да отпътува обаче, г-н Ревар оставя на съдружника си писмо с указание, ако до 3 месеца не се върне, писмото да бъде отнесено и предадено на краля на Франция Наполеон Бонапарт.

Кой ли Бонапарт е живял до края на дните си на остров Елена?

 Кой ли Бонапарт е живял до края на дните си на остров Елена?

Един от първите диктатори в световната нова история, за които се знае със сигурност, че има поне трима двойници, е Йосиф Сталин. Идеята за намирането на двойници на Вожда хрумва на началника на охраната му ген. Николай Власик. Той успява да убеди Сталин, че от съображения за сигурност не е хубаво той да се появява лично на публични събития, защото може да има врагове, които да искат да го убият. Отначало Вождът не е съгласен, тъй като това удря върху самолюбието му, но генералът е упорит и успява да го убеди. И Власик се оказва прав.

Сапьор

Първият двойник на Сталин, кавказецът Рашидов, е взривен с мина, докато кортежът на Вожда минава по Червения площад в самото сърце на Москва на метри от Кремъл.

Вторият двойник, чието име не е запазено, е ранен също докато пътува в колата на Вожда и по-късно умира. Според слуховете този атентат е организиран от началника на службите НКВД Хенрих Ягода по нареждане на хора от вътрешната опозиция на Сталин. Повече информация има за третия двойник на съветския диктатор. Той е дагестанец и се казва Феликс Дадаев.

Двойникът на Сталин, Феликс Дадаев, вляво и оригиналът, вдясно.

 Двойникът на Сталин, Феликс Дадаев, вляво и оригиналът, вдясно.

Работи в танцов ансамбъл и се увлича по културата. Може да пее, да свири и жонглира. Самият Дадаев споделя, че още от малък всички му казвали, че много прилича на Вожда и той страшно се гордеел с това. Въпреки това вероятно дагестанецът никога не би се превърнал официално в двойник, ако не било едно намигване на съдбата. По време на Великата отечествена война Дадаев е изпратен на фронта, където е ранен. А при пренасянето погрешка е обявен за мъртъв.

Приликата му със Сталин обаче явно била забелязана от чекистите и със секретен полет те изпратили „мъртвия“ Дадаев в Москва. На родителите му била изпратена телеграма, че синът им е загинал в служба на родината. В Москва дагестанецът е настанен в специална вила на НКВД, където му обясняват какво се иска от него – да замества другаря Сталин на определени официални мероприятия.

Шарка

За да се доближи максимално до закоравелия пушач Сталин, се наложило зъбите на двойника му да бъдат пожълтени, а също да качи 11 кг. За да овладее движенията, маниерите и говора на диктатора, се налага в продължение на часове да гледа филми с него. Сериозен проблем представлявала разликата във възрастта от цели 40 години.

Разликата била преодоляна с помощта на гримьорите. Една от големите трудности била да се наподоби сипаничавото лице на Сталин и белезите, получени от преболедуваната в детството му шарка. За да бъде наподобена тази шарка, лицето на двойника било драскано с обикновена четка за коса с железни зъбци.

Отначало на дубльора поверяват незначителни „роли“ – да участва в срещи с работници, без да говори. След това идват изпитанията при срещи с партийните другари, докато накрая на двойника бъде поверена отговорната задача да провежда срещи и преговори с чуждестранни делегации.

Дадаев участва в разиграването на отлитането на Сталин за срещата в Техеран. На летището отива Дадаев и се разиграва сценарият как той се качва на самолета и отлита. В същото време истинският Сталин отлита с друг самолет тайно.

През годините, в които играе ролята на дубльор, Феликс Дадаев се среща със самия Сталин само веднъж, като си признава, че не помни почти нищо от тази среща. „Не чувах нищо и не виждах нищо освен усмивката на Йосиф Висарионович.

Зададе ми въпрос, на който отговорих с кимване. Какъв обаче беше въпросът не помня“, спомня си години по-късно двойникът. Той споделя още, че е мълчал чак до 2008 г., защото се е страхувал да не бъде убит от все още действащите в страната спецслужби.

Путин

Половин век след епохата на Сталин за днешния стопанин на Кремъл Владимир Путин също се смята, че има поне двама двойници, които го заместват на опасни събития. Според слуховете на единия от тях е разрешено да говори, а на другия не, тъй като гласът му изобщо не приличал на този на оригинала. Истинският Путин се срещал с проверени другари като лидера на Китай. А на всички останали вътрешни и международни срещи са изпращани неговите двойници. Дали това е истина днес все още не може да се каже.

Разбира се, съветските диктатори не са единствените в света, използвали двойници, за да се радват на „народната любов“. Впрочем едва ли има диктатор от по-ново време, който да се е осмелявал лично да се среща с хората от народа. Смята се, че свои дубльори са имали още: Брежнев, Кастро, Кадафи, Саддам. За последния от Пентагона на САЩ потвърждават, че иракският диктатор имал няколко двойника, които след убийството на „оригинала“ се появяват на улицата и хвърлят в шок и ужас жителите на Багдад.

По-късно някои от тях, които успяват да напуснат Ирак и да заминат за САЩ, си намират доста интересна работа, като участват срещу високи хонорари в порнофилми. Любопитното е, че и синът на Саддам Удай имал свой двойник, неговият съученик Латиф.

Двойникът на сина на Саддам Латиф.

 Двойникът на сина на Саддам  Латиф.

За да заприлича на сина на вожда, той трябвало да се подложи на няколко пластични операции. Докато изпълнява ролята на сина на диктатора, Латиф е прострелян 26 пъти, три пъти е наръгван с нож и накрая едва не е бил убит от американските войници, които го припознават за Удай Хюсеин. След като бяга в САЩ, Латиф пише книга, в която разказва за живота си като двойник на сина на вожда.

Жертва

Германският фюрер Адолф Хитлер също има свои двойници и дори се смята, че един от тях е жертван, за да се фалшифицира смъртта на фюрера и Ева Браун. Един от двойниците, Густав Велер, е прострелян смъртоносно и е открит от съветските войници при влизането им в Берлин.

Адолф Хитлер е имал повече от един двойник.

 Адолф Хитлер е имал повече от един двойник.

Тато

Според слуховете Тодор Живков също имал свои двойници. При това не един, а трима. Те го замествали основно по време на манифестациите и др. официални прояви, където Тато трябвало да се срещне очи в очи с народа.

Тодор Живков имал поне трима заместници.

 Тодор Живков имал поне трима заместници.

Какви са били двойниците на Живков обаче не се знае. Журналистът Петър Величков назовава фамилията на единия от тях – Алтънков, и нищо повече. Архивите на ДС мълчат. Но пък бивш служител на ДС, пожелал анонимност, преди време хвърли бомбата, че всъщност в гроба на Тодор Живков лежал негов двойник.

Марионетка

В немалко случаи намирането на двойник на един диктатор се налага след свалянето му от власт или след смъртта му, която някой има интерес да бъде скрита от народа поне за известно време. Такъв е случаят с индонезийския диктатор Сукарно. Докато той е марионетка на американското правителство, всичко е наред. Когато Сукарно решава да направи завой и сближаване със Съветския съюз обаче, става неудобен на своите бивши приятели, които решават да го изнудват със запис на сексскандал. За целта е нает двойник на Сукарно, който изпълнява перфектно ролята си в заснетия порнофилм, който е показан на Сукарно. Това обаче има обратния ефект и води до пълно откъсване на индонезийския диктатор от САЩ и още по-голямо сближаване със СССР. Впрочем „сценаристите“ от ЦРУ опитват да спретнат порноскандал и на Саддам, но опитът им излиза неуспешен.

Падуков – копие на Джони Деп

В град Ростов на Дон в Русия живее актьорът и музикант Александър Падуков. Той вече е свикнал, когато върви по улицата хората да се обръщат след него, а някои от тях дори и да искат да се снимат с него. Този интерес обаче далеч не се дължи на известността на самия Падуков в професията, а на това че той е двойник на един от най-популярните холивудски актьори, Джони Деп.

Руснакът знае, че прилича на холивудската звезда, но дори се стреми да прилича външно на него, като той старателно изпипва не само прическата, мустачките и брадичката на капитан Джак Спароу, но и неговите накити и аксесоари. Досега Подуков не се е срещал с Деп, но смята да се свърже с неговия мениджър и да му предложи да бъде негов двойник за някои от следващите му филми.

Не винаги обаче двойниците са от един и същи професионален бранш и живеят по едно и също време, макар и в различни държави. В мого случаи двойниците са от различни епохи и имат съвсем различни професии, интереси и занимания.

Томи Лий Джоунс като президент

Актьорът Томи Лий Джоунс е двойник на живелият двеста години по-рано американски президент Андрю Джонсън. В своята професионална кариера актьорът досега не е играл ролята на US президент, но пък като студент в Харвард негов съкватирант е бъдещия вицепрезидент на САЩ, Ал Гор. Не е късно обаче в бъдеще Томи Лий Джоунс да изиграе ролята и на президента Джонсън в някой филм.

Генерал Патън и Тръмп

Експрезидентът Доналд Тръмп също има свой двойник в миналото. Това е американският генерал от годините на Втората световна война Джордж Патън. Макар и толкова различни на пръв поглед, двамата имат и нещо общо и това са техните шотландски корени. Кой знае пък дали някъде там в началото на ХХ век има и някакво смесване на гени между родовете на Патън и Тръмп?!

Черен хумор: Чарлз Дарвин е Джордж Карлин

Ако „бащата“ на еволюционната теория за произхода на животинските видове и човека Чарлз Дарвин можеше да знае в кого ще се прероди половин век след смъртта си, едва ли би останал особено доволен. Негов двойник е комикът Джордж Карлин, известен с черния си хумор, осмиващ без да се смущава политици и църковници. Какво пък, може той да е наследил този свой скепсис и неверието в религията именно от своя предшественик, на когото той прилича външно.

Какво е общото между Зукърбърг и Еминем?

Какво е общото между IT милиардера Марк Зукърбърг и рапърът Еминем? На пръв поглед нищо. оказва се обаче, че двамата са двойници на европейски владетели. Еминем е „одрал кожата“ на римския император Александър Север, живял през III век сл. Хр. А „Зуки“ пък прилича доста на испанския крал Филип четвърти, живял през XVII век.

Доста различни като интереси и професионални занимания са и приличащите си външно философ Джон Лк и актьорът Ейдриън Броуди.

Понякога се случва и така, че лица от еднакъв професионален бранш се оказват двойници. Такъв е примерът с актьорите Киану Рийвс - Пол Муни и Кари Грант - Джордж Клуни, и актрисите Джинджър Роджърс - Кристина Агилера, и Лили Елси - Кейт Уинслет.