0

Т я изигра много добра роля в първия сезон на „Домът на дракона“. Но когато говорим за нея, по-добре да го правим в мъжки род. А още по-добре – в множествено число. Ема Д'Арси се идентифицира като представител(ка) на небинарния пол – може да е жена, може да е мъж, според случая. Коя е тя, той или те?

В мъжкия си вариант.

 В мъжкия си вариант.
gettyimages

През 2020 г. британската актриса Ема Д'Арси извади късметлийски билет, получавайки централна роля на снимачната площадка в сериала „Домът на дракона“. Нейната героиня принцеса Ренира Таргариен вече като зряла жена се опитва да стъпи в "мъжкия" свят и да докаже, че момичетата също имат потенциал.

Куиър

Въпросите на половите противоречия се оказаха особено близки до Ема, тъй като тя обяви своята небинарна идентичност в социалните мрежи, отказвайки да се класифицира само като мъж или жена.

Тази социална позиция е отразена и в работата на Д’Арси: от 2016 г. тя е артистичен директор на театрална група за „куиър“ персони (на английски: queer – необичаен, странен, чудат). Терминът бе въведен от ЛГБТ през началото на 90-те на XX век и много джендър последователи, анализатори и журналисти, които точат пари с проекти, в които казват на черното бяло и обратното, се упражняват по темата. Но това е друга тема. През 2022 г. Ема Д'Арси бе включена в списъка „Мъже на годината“ на списание GQ.

Ема Д'Арси предпочита да бъде наричана те.

 Ема Д'Арси предпочита да бъде наричана те.
gettyimages

Не е много сигурно като какво ще се чувства Ема Д'Арси в бъдеще и дали някой ден няма да реши да изпита какво е да раждаш – една от много въздействащите сцени в сериала, когато принцеса Ренира научи, че баща й Визерис е починал и че приятелката й от детинството участва в преврат, при който Хайтауър ще сложат принц Егон на Железния трон, уж такава е била последната изречена воля на краля.

В мъжкия си вариант.

 В мъжкия си вариант.
gettyimages

Бъдещата актриса (или актьор) Ема Д'Арси е родена в Лондон в семейството на Ричард и Сали Д'Арси на 27 юни 1992 г. Баща й е архитект, майка й е илюстратор. Ема има по-малка сестра Клои, която също се идентифицира като небинарна.

След като завършва училище през 2009 г., Ема Д'Арси влиза в школата по изящни изкуства на името на Джон Ръскин в Оксфордския университет.

Театър

През 2014 г. Ема получава диплома и започва да гради кариера. Първоначално се утвърждава като театрална актриса. През 2016 г. получава постоянна роля в постановката на „Мисис Далауей“ в лондонския театър „Аркола“. Година по-късно Д'Арси се появява на сцената в още две продукции: експерименталната „Момиче в ученическа униформа“ в театъра в центъра на Лийдс и „Против“ в Алмеида, където участва и актьорът Бен Уишоу.

Като тийнейджърка

 Като тийнейджърка
Facebook

Пак през 2016 г. Ема се присъединява към театралната група Forward Arena. Създателите описват екипа си като иновативен куиър театър: те поставят представления, които осветяват живота на хора с нетрадиционна ориентация. Д'Арси става художествен ръководител на театралната група.

През 2018 г. актрисата изигра една от водещите роли в постановката The Crucible в театрално-музикалната институция The Yard.

Ема дебютира в киното през 2015 г., играейки в късометражен филм. 2018 г. й донесе роля в телевизионния сериал Adventure, където тя участва заедно с Тони Колет и Стивън Макинтош.

През 2019 г. получава епизодични роли в телевизионни сериали. Но всички те са на поддържащи герои, които се мяркат за кратко на екрана. И едва през 2020 г. актрисата се присъедини към главния актьорски състав на комедийния сериал „Търсачи на истината“ - история за екип от ловци на паранормални явления, които пътуват из страната в търсене на свръхестественото.

Актрисата е изключително горда с ролята на Астрид, наричайки я наистина силно момиче. „Не се случва често да срещнете женски образи, които са толкова смели, твърди и напористи“, казва тя. Уви, сериалът така и не беше подновен за втори сезон въпреки добрите рейтинги.

HBO

Освен това през 2020 г. тя участва в комедийна драма, благодарение на която има възможност да се „отърка“ у Кийра Найтли на снимачната площадка. Но това е годината, в която всичко за нея минава под знака на „Домът на дракона“, спиноф на легендария „Игра на тронове“ (Game of Thrones).

Като принцеса Ренира Таргариен в Домът на дракона.

 Като принцеса Ренира Таргариен в Домът на дракона.
HBO

Снимките продължиха повече от година, а премиерата на сериала беше през август 2022 г. по HBO. Заедно с нея места в актьорския състав получиха Пади Консидайн (Визерис I Таргариен), Мат Смит (Деймон Таргариен), Мили Алкок (младата Ренира Таргариен), Оливия Кук (Алисант Хайтауър), Емили Кери (младата Алисант Хайтауър), Рис Айфанс (Ото Хайтауър) и др.

С чичо си Деймон, в когото е влюбена от малка.

 С чичо си Деймон, в когото е влюбена от малка.
HBO

Борба

Ема Д'Арси играе порасналата принцеса. Баща й, владетелят на Вестерос, решава да назначи дъщеря си за наследник, като по този начин създава прецедент. Разбира се, не всички Таргариени са съгласни с това решение и около Железния трон пламва сериозна борба. „Ренира непрекъснато се бори с това какво означава да бъдеш жена“, описва актрисата героинята си.

С първия си съпруг, но не и баща на децата й.

 С първия си съпруг, но не и баща на децата й.
HBO

Както вече стана ясно, актрисата има небинарна полова идентичност. Тя моли да се обръщат към нея с местоимението „те“. Не е известно кой е нейният партньор и дали той съществува по принцип - Ема не обича да споделя лична информация в социалните мрежи.

Интрига

След две години очакване излиза вторият сезон на "Домът на дракона". Продукцията обещава още повече батални сцени и огън, които са в основата на успеха на предходния сериал "Война на тронове", съобщи АФП. Стачката на сценаристите и актьорите в Холивуд забави с месеци осемте нови епизода на "Домът на дракона". Действието в сериала се развива около два века преди това в "Игра на тронове".

С чичо си Деймон, в когото е влюбена от малка.

 С чичо си Деймон, в когото е влюбена от малка.
HBO

Интригата в новия сезон се пази в тайна, но въпреки това според трейлърите феновете могат да предполагат, че жените ще играят по-голяма роля.

Всичко ще е по-мащабно, включително баталните сцени, сподели писателят Джордж Р. Р. Мартин, който е автор на романите, стоящи в основата на сериалите. Няма съмнение, че кариерата на Ема Д'Арси ще бъде свързана с този сериал през следващите години. Времето ще покаже дали тя ще стане заложник на една роля като своята „предшественичка” Емили Кларк – Денерис Таргариен от „Игра на тронове“.