0

С ладки и космати, с огромни бузи и ококорен поглед – хамстерите са сред най-популярните домашни любимци. Знаете ли обаче какво ги прави не само толкова предпочитани, но и уникални? Ето 10 факта за тях.

1. Ненаситни

Ако се съди по апетита им, те са държани гладни поне година. Бузите им са като малки торбички, които могат да напълнят с плодове, зърна и листа, еквивалентни на собственото им тегло. Когато намерят богат източник на храна, те натъпкват бузите си и се връщат в убежището си, където са подготвили специални места за съхранение на храна. 


2. Плувци

Бузите им имат и второстепенна цел: те са пълни с въздух, за да могат хамстерите да плуват във водата.

3. Нощни създания

Тъй като хамстерите спят цял ден, те могат да бъдат много шумни през нощта. Най-добре дръжте домашните гризачи извън спалнята, за да не пречат на съня ви, тъй като хамстерите могат да се въртят на колело цяла нощ.


4. Режим

В идеалния случай през деня те трябва да се държат на тихо и тъмно място и да не се безпокоят, за да спят спокойно в клетка.

5. Недоскив

Повечето хамстери са недоскив – те са почти слепи на ярка светлина. Зрението им е значително по-добро при слаба светлина, но дори и тогава не виждат по-далеч от върха на носа си.

6. Следотърсачи

През деня хамстерът се ориентира с помощта на други органи като свръхчувствителни мустаци и миризливи жлези на гърба, оставяйки следи, по които може да се върне у дома.

7. Самотници

Хамстерите ценят личното си пространство до такава степен, че понякога се бият до смърт с други представители на своя вид, ако нахлуят в територията им. 

8. Умници

Това са умни животни, които дори могат да научат собственото си име и да реагират, когато ги викате. Редовният контакт с домашен хамстер изгражда доверие и учи животното да създава асоциации между думи и предмети или действия.

9. Колело

Всички хамстери обичат да се движат, а домашните гризачи най-често тренират в клетките си на колела. Твърде малките колела обаче могат да причинят болка, проблеми с гръбначния стълб и дори артрит.
Някои хамстери категорично отказват да използват твърде малко колело, което води до недостатъчна физическа активност. Колелата от мрежа или решетки също могат да бъдат вредни за тях, тъй като гризачите могат да се заклещят или наранят.

10. Канибали

Понякога хамстерите убиват и изяждат малките си, ако са стресирани и не могат да ги отгледат. Най-често това се случва при младите майки