0

С ветът на „Игра на тронове“ е необятен. И въпреки че сме наясно с това, че магията в реалния живот не съществува, ни се иска да повярваме в нея. Дотам, че загърбваме някои факти. Ето кои 10 измислици-премислици в сериала не трябва да се взимат за чиста монета.

1. Мармалад

HBO

Спомняте ли си сцената, в която Халеси трябваше да изяде сърцето на жребеца по време на церемонията по бременността? Беше отвратително и изглеждаше, че няма да се справи, но тя успя и накара Хал Дрого да се гордее с нея. Всъщност сърцето е от мармалад. Но Емилия Кларк признава, че толкова й е натежало, че едвам изчакала края на снимките, за да притича до тоалетната и да се освободи от товара.

2. Речник

HBO

Дотракският и валирийският език не съществуват в действителност. Лингвистът на проекта Дейвид Дж. Питърсън обаче се е постарал доста и е създал речник от над 6000 думи. И както се казва в рекламата, това не е всичко – фенове на сериала се амбицирали да проговорят на езика на дотраките и валирианския говор и започнали да ги изучават. Защото, ще се съгласите, не е достатъчно само да заповядаш на дракона да изпепели враговете ти с команда „Дракарис“.

Дейвид Питърсън има богат опит – създал е над 50 езика и наречия за различни филми и телевизионни продукции. Сред култовите фрази във валирианския език са: „Валар моргулис“ („Всички мъже трябва да умрат“) и „Валар дохерис“ („Всички мъже трябва да служат“). Но това са само две фрази от общо 2000 думи. А дотраките са още по-сложни за разбиране – езикът им съдържа около 4000 думи.

„Изучаването на фантастичен език, който не се използва от никого, едва ли ще ви помогне много в комуникацията. Но може да повиши общата ви способност да учите и възприемате нови езици. В този процес се използват същите мозъчни дялове. А колкото повече езици учите, толкова по-лесно става с всеки следващ", обясни преди няколко години Дейвид Дж. Питърсън.

3. Краставица

HBO

В десети епизод от първия сезон на „Игра на тронове“ Денерис Таргариен разговаря с Дрогон, който още е невръстно драконче. Сцената трогва публиката с нежността си, но на снимачната площадка е предизвиквала бурен хилеж. Всъщност Емилия Кларк трябвало да разговаря умилително с огромна краставица, която аниматорите и компютърните гении са превърнали в дракон.

4. Глави

HBO

Трудно е да повярвате, но сред набодените на колове отрязани глави е и тази на Джордж Буш. Точно така, той е вляво от обезглавената септа. В това няма политически контекст и създателите на филма са го споменавали неведнъж в интервютата си. Просто снимачният екип натрупал огромно количество реквизит и било решено да не се пилее бюджетът, времето и усилията на сериала за създаване на нови глави, когато вече има такива.

5. Череп

HBO

Създаването на черепа на Балерион отнема два месеца. Това е най-известният дракон на Таргариен, върху който в седми сезон Церсей и Кибърн изпробваха стрелохвъргачка – единственото оръжие, способно да убие дракон. Моделът е изработен от пенопласт, а размерите му достигат 9x5x3 метра.

6. Пелерини

HBO

Кожените пелерини на героите от Нощния страж са направени от килими IKEA. Дизайнерът на костюми от „Игра на тронове“ Мишел Клептън стана известна в целия свят с работата си. През 2016 г., по време на една от изявите си в Лос Анджелис, тя казва, че благородните кожени пелерини на гарваните - пазителите на стената, и други герои са ушити от килими. Те били подстригани, обръснати, променени, състарени и допълнени с кожени каишки и вложки. И готово: създали небюджетни неща с оскъден бюджет! На свой ред IKEA решава да спечели малко пари от неочакваното сътрудничество с поредицата и през 2017 г. пусна инструкции за направата на пелерина на Джон Сноу от килим Ludde. Между другото, за да го създадете, в допълнение към постелката имате нужда само от ножици.

7. Климатик

HBO

Кожените пелерини на воините от Нощния страж, както вече разбрахте, са направени от килими. Но една такава пелерина изисква толкова много материал, че тежи около 20 килограма. Наметалото на Джон Сноу не е изключение. На снимачната площадка обаче е толкова горещо, че дизайнерите на костюмите и декорите трябва да вградят охладителна система в мантията на Пазителя на Севера, за да предпазят актьора от изпотяване и припадък.

8. Символика

HBO

Споменатата по-рано Мишел Клептън, дизайнер на костюмите на сериала, свършва специална работа за голямата дъщеря на Нед Старк – Санса. Тоалетите й крият множество детайли и знаци, по които зрителят разчита характера на героинята и нейното положение в обществото. Спомнете си сватбената рокля на червенокосата принцеса: върху нея има фигури на лъв - символ от герба на дома Ланистър, и вълк - символ от герба на родната й къща. Животните са изобразени заедно като знак, че тези хищници вече са приятели. Символът на лъва е разположен в долната част на гърба, което означава, че Санса сега е на милостта на Ланистър. Ако сте внимателни и изобретателни, можете да видите много от тези скрити сигнали, които създателите на епоса изпращат на публиката.

9. Ходор

HBO

Крисчън Найрн, гигантът Ходор от „Игра на тронове“, не се отличава с много реплики. Но актьорът твърди, че има поне 70 нюанса при произнасянето на името на героя. Например – щастливият Ходор, ядосаният Ходор, тъжният Ходор, любопитният Ходор и дори голият Ходор.

10. Обучение

HBO

„Игра на тронове“ се изучава в Харвард. Известният университет има курс, посветен на сериала. Нарича се „Игра на тронове: от съвременните митове до средновековните модели“. Разбира се, не става дума за изучаване на филмовите герои, а за историята на Средновековието, която находчивите учители предлагат да погледнат през призмата на хитовия филм.