0

П омните ли последния път, в който в компанията говорихте за филми и така и не можехте да се сетите кой е любимият ви за всички времена. Прочетете този материал и ще си припомните. Или пък ще разберете кои са най-добрите заглавия за всички времена според IMD – международната кинематографска база данни. Ето и топ 10.

10. Добрият, лошият и злият (1966)

Т. нар. спагети уестърни промениха жанра завинаги с уникален стил и кинематография, която бе тотално различна от творбите на миналото. Този филм е апотеозът на жанра. Сюжетът проследява трима корави мъже в надпревара да извадят заровено съкровище в разгара на Гражданската война в САЩ. Филмът помогна за популяризирането на т.нар. мексиканскa конфронтация (група мъже, всеки от които държи пистолет към челото на другите), направи Клинт Истууд звезда и прочу композитора Енио Мориконе.

9. Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена (2001)

Популярната фентъзи трилогия на Питър Джаксън започна с тази серия. Книгите на Дж. Р. Р. Толкин бяха одухотворени, докато феновете бяха пренесени до Средната земя, където Фродо Бегинс и група герои се заеха да унищожат могъщия Единствен пръстен, преди лошият Саурон да може да го използва, за да завладее света. Филмът чудесно представя този красив свят и неговите герои.

8. Криминале (1994)

Куентин Тарантино е един от най-популярните режисьори на всички времена. Неговият уникален глас, обширни филмови познания и склонност към смесване на забавна комедия с брутално насилие помогнаха да вдъхнови поколение режисьори. „Криминале“ се смята за неговия безспорен шедьовър. Филмът по неповторим начин проследява няколко различни крими истории в подземния свят на Лос Анджелис.

7. Властелинът на пръстените: Завръщането на краля (2003)

Със „Завръщането на краля“ режисьорът Питър Джаксън успява да завърши една от най-великите филмови трилогии на всички времена по наистина великолепен начин. Филмът приключва мисията за унищожаване на Единствения пръстен. Джаксън и екипът му създават истински шедьовър, като довеждат докрай този емоционален спектакъл, който включва някои наистина невероятни бойни сцени.

6. Списъкът на Шиндлер (1993)

Стивън Спилбърг е известен със създаването на редица от най-добрите филми на всички времена. Въпреки това най-трудният му за гледане филм се класира най-високо. „Списъкът“ е потресаваща история от реалния живот на германеца Оскар Шиндлер и неговите опити да спаси еврейски граждани по време на нацизма в Германия. Филмът е всепризнатото най-ефективно пресъздаване на Холокоста досега.

5. 12 Гневни мъже (1957)

Филмът се развива почти изцяло в стаята на съдебните заседатели, докато дванадесетте мъже обсъждат случай на убийство, процесът по което вече е завършил. С единодушно решение, че обвиняемият е невинен, филмът описва подробно борбата между живота и смъртта, която представлява всяко такова разискване. Въпреки че обстановката може да изглежда скучна, филмът е интензивен и запомнящ се.

4. Кръстникът: Част II (1974)

Някога идеята Франсис Форд Копола да направи продължение на своята широко аплодирана криминална сага „Кръстникът: Част II“ изглеждаше скептично. Без Марлон Брандо мнозина мислят, че това ще бъде категоричен провал. Филмът разказва историята на младия Вито Корлеоне, изигран от Робърт де Ниро, който просто издига ролята до върха. Едно от най-брилянтните продължения на филмова история.

3. Черният рицар (2008)

Жанрът на супергероите по принцип се подценява, но вторият филм на Кристофър Нолан за Батман доказва, че има големи изключения. „Черният рицар“ разказва подробно за отчаяния опит на Батман да спре Джокера да унищожи Готъм, докато търси кой да го наследи като защитник на града. Филмът е силно запомнен и с хипнотизиращото представяне на покойния Хийт Леджър в ролята на Джокера.

2. Кръстникът (1972)

Оригиналът в крайна сметка е най-добър. Има много спорове сред феновете на киното кой е по-добрият филм, но със сигурност може да се каже, че и двата са огромни постижения в киното. Това е историята на семейство Корлеоне, италианско-американска мафиотска фамилия, която се бори да запази властта, след като техният патриарх е убит. Филмът е изпълнен с насилие, но същевременно и забавен, интензивен и емоционален.

1. Изкуплението Шоушенк (1994)

Не е изненадващо, че най-високо класираният филм на всички времена е и един от най-позитивните филми на всички времена. В история, развиваща се в затвор с максимална сигурност, човек не очаква да има много приятни моменти, но „Изкуплението“ по уникален начин се превръща в един от най-вдъхновяващите филми на всички времена. Базиран на книга на Стивън Кинг, филмът разказва за приятелството между двама затворници. Връзката между двамата стопля сърцата на зрителите, а финалът е едновременно окриляващ и напълно изненадващ.