0

В сяко момиче мечтае да се омъжи по любов. В повечето турски сериали става точно така. Но има много път да се извърви, докато се стигне дотам.

Преди да се влюбят безвъзвратно, главните герои преминават през всевъзможни перипетии, интриги, натрапници, несъгласие на роднините им да бъдат заедно, ревност и даже развод. За да се съберат и оженят повторно - този път истински. Така след всички емоции зрителят тържествува, защото вижда тяхната, а и своята сбъдната мечта.

Има някои шаблони, които се спазват. Сред тях е и бракът по принуда (или по необходимост), при който отначало няма искра. Но тя пламва, докато съпрузите по неволя се опитват да свикнат един с друг. След низ от драматични (или пък комични) ситуации лъжата става истина, а влюбените осъзнават, че не могат вече да живеят разделени. Така фиктивният брак може да бъде началото на щастлив семеен живот. Ето няколко примера за това.

1. „Вятърничав”

Може ли омразата да прерасне в любов? Ако се съди по този сериал, продължил три сезона и превърнал се в истинска „сапунена опера”, да. Миран Асланбей (Акън Акънйозю) се жени за Реян Шадоулу (Ебру Шахин). С тази подробност, че той вече е женен за друга - Гьонюл Асланбей (Оя Унустасъ). Честта на Реян е поругана, но двамата ще преоткрият любовта и ще се противопоставят на семействата си, за да бъдат заедно. Това е история с драматично начало и щастлив край.

2. „Дъщерята на посланика”

Опитът на създателите на проекта да разкажат за легендарната любов между сина на дървар и дъщерята на посланик завърши с неуспех. Под натиска на майка си Санджар (Енгин Акюрек) сключва брак с Менекше. Той не храни илюзии, че ще я обикне някога. Но тогава се появява голямата му любов Наре (Неслихан Атагюл), която при това му води дъщеря. Така легендата оживява отново. Но замисълът на сценаристите претърпя крах. По време на снимките на сериала се наложи главната героиня да се оттегли, тъй като Атагюл имаше здравословни проблеми. Така легендата бе подменена, а в сериала, ни в клин, ни в ръкав със заглавието, нахлу нова героиня с нейна си история - Мави Чънар-Ефеоглу (Туба Бююкюстюн). И от мъжкар Санджар изведнъж се оказа в ролята на сладникав и глуповат персонаж, който се влюбва до полуда в третата си жена. Всички, които вярваха в легендата, приеха тази сюжетна завръзка като предателство.

3. „Безмилостен град”

В този сериал, известен още и като „Жестокият Истанбул”, също има сюжет за брак по принуда. Отношенията на главните герои са толкова сложни, че вместо любовен триъгълник тук има цял квадрат. Двама братя, Дженк и Недим, са влюбени в главната героиня Джемре. По-малката й сестра Серен мечтае да се омъжи за богат, успешен и известен плейбой. А Джемре се привързва към Недим, въпреки че той е прикован към инвалидна количка от дълго време. Главният интригант, майката на Дженк, Шениз, спасявайки сина си от обсебващо момиче, с помощта на интриги урежда фиктивен брак между племенника си Недим и Серен, която открито го мрази.

Агях Карачай има сериозен сърдечен проблем, който застрашава живота му. Знае, че ако умре, Шениз, Дамла и Дженк няма да оставят Недим на мира. Решава да намери момиче от родния си край, което да се омъжи за него, за да го избави от самотата. Тук се намесва алчната Нериман, която веднага предлага на собствената си внучка Джерен златната възможност да се избавят от бедността и да заживеят охолно. Джерен няма нищо против. Тя обаче не знае за кого са я спазарили. Девойката веднага приема, смятайки, че ще се венчае за Дженк - харизматичния наследник на фамилия Карачай, без дори да подозира, че всъщност ще стане съпруга на инвалида Недим. Двете с Нериман правят всичко възможно, за да убедят майката на Джерен - Сехер, да се преместят от малкото южно градче Антакия в Истанбул, но тя твърдо отказва да „продаде“ дъщеря си. Готови на всичко, за да постигнат користните си цели, Джерен и Нериман дори подпалват дома, в който живеят, за да принудят Сехер да заминат за Истанбул в имението на Карачай. Така Сехер, Нериман, дъщерите на Сехер - Джемре и Джерен и нейният син Дживан стартират новия си живот. Сблъсъкът между двете семейства е неизбежен, а Сехер попада в свят, в който властват парите, алчността, лъжите и коварството. Недим успява да се възстанови и се влюбва в Джемре, която е медицинска сестра. В същото време Дженк и Джемре сключват фиктивен брак. Но Дженк постепенно се влюбва в Джемре. Какво ще се случи в любовния триъгълник - Дженк, Джемре и Недим? Какво ще стане между Дживан и Дамла? Дълго пазени тайни постепенно започват да излизат наяве и променят съдбите на двете семейства.

4. „Горчиво и сладко”

Ферит Аслан (Джан Яман) е успешен, но твърде претенциозен бизнесмен. Назлъ Пинар (Йозге Гюрел) е млада студентка по кулинария, която е наета да му бъде частен готвач. Независима и свободолюбива, Назлъ веднага се противопоставя на богаташа, но постепенно отношенията им преминават във флирт. Двамата решават да сключат фиктивен брак, за да не изгуби Ферит попечителството над племенника си Булут, чиито родители са починали. Но те ще се превърнат в истинско семейство.

5. “Три сестри“

Този сериал също засяга темата за насилствената сватба. Семейство Каландър - майка, баща и 3 дъщери, живеят щастливо, изпитвайки искрена обич един към друг. Най-голямата дъщеря Туркан се омъжва за непознат, но привлечен от нея от пръв поглед син на богатото и влиятелно семейство Сомер. Булката не знае, че Сомер се е съгласил на прибързан брак под натиска на майка си, тъй като тя е загрижена за връзката на сина си с разведена жена, в която той е лудо влюбен. Туркан мечтае за щастлив семеен живот. Цялата истина се разкрива в брачната им нощ, когато Сомер казва, че бракът им ще бъде фалшив и скоро ще се разведат. Но животът е непредсказуем. Постепенно, живеейки заедно с непредвидени събития, съпрузите започват да се сближават. За да проумеят, че са сродни души. Ще успеят ли младите хора да преодолеят всички препятствия по пътя си и да създадат щастливо семейство?

6. „Игри на съдбата“

Главната героиня Асие (Йойкю Карайел) е принудена да напусне родния си град, за да скрие престъплението на дъщеря си Нергиз, която убива съсед, опитал се да я изнасили. По пътя тя среща бизнесмена Махир (Акън Акъньозю - Миран от „Вятърничав“), който проявява човечност към страдащото семейство и го приютява в имението си. Вместо спасение обаче Асие и децата й се оказват в епицентъра на нова война, поемайки по път без шанс за връщане назад. Никой от роднините не знае, че това е фиктивен брак, а Асие и Махир дават вид на щастливо семейство. Как ще се развият отношенията им в бъдеще? В крайна сметка Махир искрено се влюбва в Асие и нейните деца. Всичко би било наред, но наблизо под един покрив с фиктивните съпрузи живее бившият съпруг на Асие и истинският баща на децата й, който иска да върне семейството си отново. В края на краищата той веднъж вече е принуден да се ожени за сестрата на Махир и така не може да забрави първата си любов. Скритите страсти бушуват сериозно, постепенно разкривайки булото от тайни на богатото и влиятелно семейство.

7. „Домът, в който си роден, е твоята съдба“

Зейнеп Гьоксу-Тунахан (Демет Йоздемир) не изглежда щастлива, когато приема да сключи уреден брак с Мехди Караджа (Ибрахим Челиккол). Още в самото начало би трябвало да забележи, че ревността го вади от релси. Вместо това двамата ще се влюбят. После той става друг човек и проявява сприхавата си страна. Но сценаристите имат решение. Така Зейнеп ще премине отново под венчилото, този път по любов. В сериала между другото има още един уреден брак - на Фарук, който пък е бившият на Зейнеп, но се влюбва в най-добрата й приятелка Емине. Баща му е харесал друга булка за него, а той, трябва да се признае, не се дърпа чак толкова от уредения брак.

8. „Дума на честта“

Джихан е богат наследник, чието семейство живее на собствен остров. Предстои му женитба, която е уредена и одобрена от деспотичната му майка. Но неочаквано получава съобщение, което напълно променя плановете му. Преди години той е дал дума на човек, който го е спасил от смърт. И сега позвъняването е от неговата дъщеря Исра, която го чака в турското консулство. И за разкош носи на ръце едномесечно бебе. Мафията я преследва, а Джихан е обещал да помогне при нужда, така че най-нормалното нещо за сценаристите е да тръснат младата майка в имението. За ужас на почитателките на богаташа и на роднините му. Следващата логична стъпка за турските сериали е Джихан да се влюби в Исра, както и става. Красиво начало, което не само няма продължение, но дори няма и логичен край.

9. „Назови ме по име“

Още един лигльо с много пари, който променя характера си и от гадняр става премигващ на парцали влюбен глупак. Йомер Керванджълу (Еркан Мерич) и Зехра Кая-Керванджълу (Хазал Субашъ) са може би двойката, между която има най-малко химия от всички излъчвани у нас турски сериали. Много от така наречените любовни сцени преминават в безизразно гледане и мъчително очакване от страна на зрителя някой от актьорите да произнесе някоя фраза. И ако в повечето сценарии богатите наследници пречупват сърцата си заради добротата, нежността и красотата на беднячките, които са приели да сключат по някаква причина брак по принуда с тях, то тук нещата често изглеждат пресилени и насилени. Докато в края на втория сезон главните герои просто напускат сериала. Където с тях, така и без тях. Как иначе да се навъртят 405 епизода?

10. „Почукай на вратата ми“

Еда Йълдъз (Ханде Ерчел) е самата прелест - мила, нежна, добра, работлива. Тя помага на леля си Айфер (Еврим Доган) в цветарския бизнес. Мечтае да учи в Италия и вярва, че това ще се случи. Но един ден научава, че стипендията, на която разчита, е орязана. И, разбира се, обвинява за това топбогаташа Серкан Болат (Керем Бюрсин). Следват игриви предизвикателства от нейна страна и предложение за фиктивен брак от негова. Тя само трябва да се преструва в продължение на два месеца за негова годеница. Разбира се, нещата не се случват така, както Серкан ги е планирал.