Паста, скариди и ролца от раци
Необходими продукти:
- 250 г скариди
- 100 г рулца от раци
- 200 г царевица от консерва или замразена
- 200 г кисели краставички
- 100 г моркови
- 1 и 1/2 ч.ч. паста (макарони) - несварена, суха
- 150-200 г майонеза
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Пастата (макароните) се сварява по описанието на опаковката. След това се отцежда от водата, и се оставя да се охлади. Морковите се режат на малки кубчета и леко се сваряват. Киселите краставици и рулцата от раци също се нарязват на малки кубчета. Скаридите се задушават за една-две минути в тиган. Всички продукти се разбъркват в подходящ съд. Овкусяват се с черен пипер и се оставят в хладилника за около 30 минути.
- Количеството на продуктите може да се промени по вкус.
- Тази салата става много хубава с пилешко месо, вместо морски дарове - тогава прибавям и 1 с.л. горчица.
Лятна с кус-кус
Необходими продукти:
- 1 бр. Зелена къдрава салата
- 2 бр. Моркови
- 2 бр. Яйца
- 3 бр. Домати
- 1 бр. Краставица
- 1 глава червен лук
- 100-150 г царевица
- 1 връзка магданоз
- 1/2 бр. зелена чушка
- 100 г кус-кус
- 6 с.л. Зехтин
- 2 с.л. Лимон
- сол
Начин на приготвяне:
Кус-куса се запържва в 3 лъжици зехтин до златисто, долива се вода до пълното му сваряване, (по желание при него се варят ни морковите, разбира се обелени и измити). Вече сварен, се прецежда и изплаква със студена вода в гевгир (така не се залепва) Сваряват се и яйцата. Зеленчуците (салатата, моркова, доматите, краставицата, лука, чушката и магданоза) се нарязват на кубчета, добавят се царевицата и яйцата. Салатата се овкусява със сол, зехтин и лимон на вкус.
Зелена Макаронена
Необходими продукти:
- 300 г шунка
- 2 бр. Домати
- 4 ч.ч. сварени макарони
- 1/4 ч.ч. накълцан лук
- 1 бр. Маруля
- 1/2 ч.ч. настърган кашкавал
За заливката:
- 1/3 ч.ч. Майонеза
- 4 ч.л. Оцет
- 1 ч.л. пресен копър
- 1/2 ч.л. Сол
- 1/4 ч.л. черен пипер
- 1/4 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
Шунката и доматите се нарязват на кубчета и се смесват със сварените макарони. Към тях се добавят лука и нарязаната маруля. Всичко се разбърква добре и се поръсва с настъргания кашкавал. Салатата се полива с дресинг приготвен от смесените и добре разбъркани майонеза, оцет, дребно нарязан копър, сол, черен пипер и захар. Преди сервиране се охлажда добре.
С броколи
Необходими продукти:
- 300 г паста
- 300 г сирене гауда
- 1 глава броколи
- 200 г чери домати
- 200 г маслини
- 2-3 с.л. Зехтин
- лимонов сок
- сол
Начин на приготвяне:
Пастата се сварява и се отцежда от водата. Броколите също се сваряват, предварително накъсани на розички. Доматите, сиренето и маслините се нарязват. Всички продукти се смесват в купа, посоляват се и се поливат със зехтина и лимоновия сок.