0

Паста, скариди и ролца от раци

Необходими продукти:

  • 250 г скариди
  • 100 г рулца от раци
  • 200 г царевица от консерва или замразена
  • 200 г кисели краставички
  • 100 г моркови
  • 1 и 1/2 ч.ч. паста (макарони) - несварена, суха
  • 150-200 г майонеза
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Пастата (макароните) се сварява по описанието на опаковката. След това се отцежда от водата, и се оставя да се охлади. Морковите се режат на малки кубчета и леко се сваряват. Киселите краставици и рулцата от раци също се нарязват на малки кубчета. Скаридите се задушават за една-две минути в тиган. Всички продукти се разбъркват в подходящ съд. Овкусяват се с черен пипер и се оставят в хладилника за около 30 минути.

  • Количеството на продуктите може да се промени по вкус.
  • Тази салата става много хубава с пилешко месо, вместо морски дарове - тогава прибавям и 1 с.л. горчица.

Лятна с кус-кус

Необходими продукти:

  • 1 бр. Зелена къдрава салата
  • 2 бр. Моркови
  • 2 бр. Яйца
  • 3 бр. Домати
  • 1 бр. Краставица
  • 1 глава червен лук
  • 100-150 г царевица
  • 1 връзка магданоз
  • 1/2 бр. зелена чушка
  • 100 г кус-кус
  • 6 с.л. Зехтин
  • 2 с.л. Лимон
  • сол

Начин на приготвяне:

Кус-куса се запържва в 3 лъжици зехтин до златисто, долива се вода до пълното му сваряване, (по желание при него се варят ни морковите, разбира се обелени и измити). Вече сварен, се прецежда и изплаква със студена вода в гевгир (така не се залепва) Сваряват се и яйцата. Зеленчуците (салатата, моркова, доматите, краставицата, лука, чушката и магданоза) се нарязват на кубчета, добавят се царевицата и яйцата. Салатата се овкусява със сол, зехтин и лимон на вкус.

Зелена Макаронена

Необходими продукти:

  • 300 г шунка
  • 2 бр. Домати
  • 4 ч.ч. сварени макарони
  • 1/4 ч.ч. накълцан лук
  • 1 бр. Маруля
  • 1/2 ч.ч. настърган кашкавал

За заливката:

  • 1/3 ч.ч. Майонеза
  • 4 ч.л. Оцет
  • 1 ч.л. пресен копър
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 1/4 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

Шунката и доматите се нарязват на кубчета и се смесват със сварените макарони. Към тях се добавят лука и нарязаната маруля. Всичко се разбърква добре и се поръсва с настъргания кашкавал. Салатата се полива с дресинг приготвен от смесените и добре разбъркани майонеза, оцет, дребно нарязан копър, сол, черен пипер и захар. Преди сервиране се охлажда добре.

С броколи

Необходими продукти:

  • 300 г паста
  • 300 г сирене гауда
  • 1 глава броколи
  • 200 г чери домати
  • 200 г маслини
  • 2-3 с.л. Зехтин
  • лимонов сок
  • сол

Начин на приготвяне:

Пастата се сварява и се отцежда от водата. Броколите също се сваряват, предварително накъсани на розички. Доматите, сиренето и маслините се нарязват. Всички продукти се смесват в купа, посоляват се и се поливат със зехтина и лимоновия сок.