0

В секи знае колко много сценарии се превъртат по Коледа и Нова година – амбициозни кариеристки, изпратени в затънтено село, които откриват любовта в лицето на местния дървар. Дядо Коледа, Баба Коледа, дъщерята на Коледа – и всичките роднини на белобрадия старец до десето коляно. Но какво е да посрещнеш Новата година с тракащи от страх зъби? Ето затова е тази класация, която ще ви държи будни, докато не бие 12-ия час.

1. Гремлини 2: Новата партида

Този филм на Джо Данте е начело на класацията. Филмът е идеален пример за това как можете да се подиграете с новогодишните канони и в същото време да поддържате празнична атмосфера. Злите гремлини, чупещите коли и подпалените къщи са олицетворение на безумието, което така липсва на остарелия празник и несъгласието с безсмислените коледни ритуали. Освен това е просто много забавен филм, в който малки дяволчета се опитват да съсипят живота на хората. Каква поука може да се извлече от това? Може би само една: не хранете могвай след полунощ.

2. Снежния човек

Помните ли филма „Снежният човек” с Майкъл Кийтън? Той има съименник, евтина черна комедия, в която брутален убиец случайно се превръща в снежен човек. Последствията са очевидни: озъбена снежна буца се разхожда из града и изобретателно се отървава от хората. Това е филм от категорията "толкова лош, че е добър", въпреки че авторите изглежда специално искат да направят точно такъв глупав филм. И какъв друг трябва да бъде филм за снежен човек убиец?

3. Крампус: Коледа по дяволите

Не вярвате в коледния дух и отричате празниците? Я пак. Да не повикаме Крампус. Точно това е следващият филм на ужасите, включен в класацията. Когато семейството му, в което бъка от проблеми, се събира за Коледа и всички започват да се карат един с друг, малкият Макс обръща гръб на коледния празник. И предизвиква демона. Което пък обединява цялото семейство срещу Крампус. Гигантско рогато чудовище ще тероризира града и коварно ще избива непокорните му жители. Както при гремлините, режисьорът Майкъл Дохърти се опитва да се присмива на коледните филмови клишета. Но най-важното е, че "Крампус" освен всичко друго е и история за семейните отношения. В крайна сметка именно хората около нас, а не ярките гирлянди и декорации правят празника толкова специален.

4. Черна Коледа

Смелата нова версия на „Черна Коледа” разказва изключително актуална за нашето време история за убиец, който се изправя пред сплотено и вдъхващо респект сестринство, което е готово на всичко, за да не стане нечия жертва. Колежът Хоторн е притихнал за коледните празници. Докато Райли Стоун (Имоджен Путс, Green Room) и нейните приятелки от МКЕ – атлетката Марти (Лили Донахю, Jane the Virgin), бунтарката Крис (Алейс Шанън, „Чародейки“) и чревоугодничката Джеси (Бритъни О‘Грейди, Star), се готвят да „украсят“ колежа със серия от тематични коледни купони, мистериозен убиец започва да избива момичета от сестринството една по една. С нарастващия брой на жертвите Райли и нейните приятелки все по-ясно осъзнават, че не могат да имат доверие на никой мъж, включително на свенливия приятел на Марта Нейт (Саймън Мийд), новата любовна тръпка на Райли Ландън (Кейлъб Еберхард) и дори на уважавания им преподавател професор Гелсън (Кари Елоуис). Но който и да се окаже убиецът, той бързо ще осъзнае, че се е забъркал с грешното сестринство.

5. Анна и апокалипсисът

Е, какво е Коледа без зомбита? Въпреки че има не само ходещи мъртви, които, както обикновено, се отърват от весело и сурово, но дори и музикални номера! Това е очарователен филм в духа на ироничните мюзикъли и Шон от мъртвите на Райт. Ако сте уморени от гремлини, крампуси и други новогодишни зли духове, оставете мозъкоядците да отидат на празника - те със сигурност ще могат да ви изненадат.