0

В предния брой на „Златно време“ ви показахме някои нетрадиционни приложения на най-обикновена домакинска гъба, каквото има във всяка къща. Днес продължаваме темата. Всеки знае колко неприятно е почистването на щорите от наслоения прах. Някои просто ги подменят, защото не могат да излязат наглава с тях или защото са ги огънали, докато са се опитвали да промушат парцала. Ако искате да си спестите излишни главоболия, използвайте трика, който ще ви подскажем за тях.

1. Щори

Почистването на щори и таванни вентилатори е изпитание на нервите и волята. Не може да се справите, ако нямате специален инструмент. Вземете две гъби и направете дълбок разрез във всяка. Поставете кухненската щипка в тези разрези и използвайте този удобен инструмент, за да почистите щорите си.

2. Компреси

Торбичката с лед е полезна както за запазване на храната прясна извън хладилника, така и за успокояване на натъртеното място. Вместо да купувате пакети с лед за еднократна употреба, накиснете няколко гъби за чинии във вода, след което ги поставете в торбичка с цип. Оставете за 1-3 часа във фризер. След това, ако желаете, можете да извадите гъбите от опаковката. Използвайте тези ледени гъби според нуждите, като ги съхранявате във фризера.

3. Магнит

Понякога ни е трудно да измием с гъба труднодостъпни места на вази, чайници, кани и други съдове. Тук е полезна гъбата с магнит. Изрежете два квадрата от гъбата и ги залепете на малки магнити, като спазвате полюсите. Поставете едната гъба вътре, а другата оставете отвън, намагнетизирана към първата, след като ги намокрите със сапунена вода. Внимателно прокарайте външната гъба върху повърхността на съда, като издърпате нагоре вътрешната, за да почистите всички тесни места.

4. Клатене

Ако столът или маса започне да се клати, използвайте малко плоско парче гъба, за да го оправите. Отрежете малка част от гъбата според размера на крака на стола или масата и я залепете отдолу, за да регулирате неравността.

5. Дезинфектант

Дезинфектант за хладилник. Накиснете гъба за съдове в смес от 1/4 чаша сода за хляб и половин чаша вода за около минута. Внимателно изцедете течността от гъбата и я поставете в хладилника. Това е прост и достъпен начин за борба с всякакви бактерии, които са се заселили във вашия хладилник.