0

З амъкът Бран е сред най-популярните дестинации в съседна Румъния. Един милион туристи го посещават всяка година, привлечени от легендата за граф Дракула – измисления герой вампир от едноименния роман на Брам Стокър.

И макар че истинската история е съвсем различна, хора от цял свят се стичат към Брашов да видят средновековния дворец, който много прилича на описания в творбата на известния ирландски писател. В действителност Брам Стокър никога не е посещавал замъка Бран, нито пък е идвал в земите, които са на територията на днешна Румъния. Изглежда обаче, че на туристите им харесва да търсят доказателства за съществуването на граф Дракула, който според мнозина е вдъхновен от истинска историческа личност – легендарния влашки княз Влад Цепеш.

История

Средновековният дворец има над 600-годишна история, тоест той е бил построен много преди да се роди Влад Цепеш. Намира се на върха на висока скала и отстои на 30 километра от Брашов и на 200 километра от столицата Букурещ. Природата в този район е забележително красива. Замъкът е заобиколен от прекрасен парк, където можете да си починете, след като сте разгледали експозиционните зали на четирите нива и сте чули беседата на екскурзовода, който ще ви разкаже истинската история на това мистично място. Но няма да пропусне да спомене и легендата за граф Дракула, защото нали все пак това привлича туристи в региона.

Интересът към замъка Бран наистина е огромен, затова е хубаво добре да планирате времето, през което да посетите тази забележителност и да я разгледате, без да се блъскате с организираните туристически групи. Имайте предвид, че стълбите вътре са тесни, пространството не е голямо и няма да ви хареса да се разминавате с други хора, макар че екскурзоводите следват определен маршрут, за да не се получава струпване. Подходящи са например по-ранните часове на деня, за да можете да разгледате спокойно експозициите. Билети могат да се купят онлайн, което е препоръчително, или на касата, където вероятно ще ви се наложи да чакате на опашка, ако отидете например по обед. Пенсионерите, студентите и учениците ползват намаление. Билетът за възрастните посетители е 55 леи, а малчуганите под 7-годишна възраст влизат безплатно. Домашното ви куче също може да е с вас, но имате право да сте с него само в парка, а не вътре в музея.

Погледнат отвън, замъкът Бран наистина създава впечатление за едно мистично и пълно със средновековни тайни място. Кацнал на високата скала на фона на зеленината и забележителната природа, дворецът разпалва въображението.

Граф Дракула и Влад Цепеш

Историческите данни сочат, че Влад Цепеш е минавал през този район, но не е много ясно дали е отсядал в замъка. За жестокостта на влашкия владетел се носели легенди. Той налагал чудовищни наказания на враговете си, като едно от тях било набиването на кол. Оттам идва и прякорът му Цепеш, което означава набивачът на кол. Влад е убит през 1476 г. Тялото му е обезглавено, а главата му е изпратена на султана като доказателство. Не се знае къде е погребан този легендарен княз, но според някои историци гробът му се намира в манастира Снагов край Букурещ.

Смята се, че жестокостта на Влад Цепеш към враговете му, както и румънските легенди за вампири и зли духове са вдъхновили Брам Стокър да напише известната си творба, която го направи популярeн в цял свят. Според някои обаче ирландският писател е имал още източници на вдъхновение – фолклорът на други народи, за да създаде образа на вампира граф Дракула.

Началото

За първи път замъкът Бран се споменава в документални източници от края на XIV век. На 19 ноември 1377 г. унгарският крал Луи издава акт, с който разрешава на жителите на Брашов да си построят замък. С този документ се призовават саксонците от околностите да участват в изграждането. Замъкът бил готов през 1378 г. и първоначално имал ролята на военна крепост. Намирал се на източната граница на Трансилвания и предназначението му било да спре нашествието на османците.

През 1395 г. германският император и крал на Унгария Сигизмунд Люксембургски използва замъка като стратегическа база. След това го преотстъпва на влашкия владетел Мирча Бътран в знак на признателност към лоялността му. След като Мирча умира през 1419 г., Сигизмунд Люксембургски поверява двореца на принцовете на Трансилвания.

По време на първото си управление (1448 г.) влашкият владетел Влад Цепеш е съюзник с Бран и Брашов, но през второто си управление (1456 – 1462 г.) армията му преминава през Бран и атакува Брашов, като избива стотици саксонци от Трансилвания.

През 1498 г. крепостта Бран е дадена под наем на катедралата на Брашов. В следващите няколко века замъкът е попадал в различни ръце, преправян е, дострояван е, сменяно е предназначението му.

Кралица Мария

По-новата история на този средновековен дворец е свързана с румънската кралица Мария. След като Трансилвания става част от Велика Румъния, по инициатива на кмета на Брашов Карл Шнел на 1 декември 1920 г. градският съвет решава да дари замъка Бран на кралицата. Тя го реставрира, подрежда го по свой вкус и той става любима нейна лятна резиденция. Районът около двореца е превърнат в прекрасна зелена градина, построени са допълнителни сгради за конюшни, гаражи, жилища на персонала.

Когато през 1938 г. кралица Мария умира, замъкът Бран е завещан на дъщеря й – принцеса Илеана, омъжена за ерцхерцог Антон, член на бившата императорската фамилия Хабсбург. По време на Втората световна война Илеана построява болница в Бран, в която се лекуват ранени войници, а самата тя се грижи за пациентите като медицинска сестра. С идването на комунистическата власт замъкът Бран е национализиран и става собственост на румънската държава. През 1948 г. принцеса Илеана и семейството й са принудени да напуснат страната.

Музей

Новата комунистическа власт превръща замъка Бран в музей на феодалната история и изкуство. Предприети са промени в обзавеждането, а първите посетители влизат през 1956 г. Така е до 1987 г., когато се налага музеят да затвори заради необходимостта от реставрационни дейности. Отваря отново през 1993 г.

След продължили няколко години съдебни процедури през 2006 г. замъкът Бран е върнат на законните му собственици – наследниците на принцеса Илеана от Румъния и ерцхерцог Антон от Австрия. Въпреки това румънското Министерство на културата временно управлява замъка още три години.

На 1 юни 2009 г. замъкът влиза във владение на своите законни наследници ерцхерцог Доминик фон Хабсбург, ерцхерцогиня Мария-Магдалена и ерцхерцогиня Елизабет. Колекциите, собственост на румънската държава, са изнесени от средновековния дворец. За да може да отвори отново като музей, семейство Хабсбург обзавежда залите с предмети от личната си колекция.