0

И две идеи как да направим традиционни шопски специалитети в домат, забелязани на receptite.com – шопска салата в домат и сирене по шопски в домат.

Салата

Необходими продукти:

  • 4 домата
  • 1 краставица
  • 1 глава лук
  • 1 печена чушка
  • магданоз
  • 200 г сирене
  • олио за овкусяване
  • сол

Начин на приготвяне:

В горната част на доматите се отрязва капаче и през получения отвор се издълбава средата им. Краставицата се нарязва на кубчета, а лукът, печената чушка и магданозът – на дребно. Вътрешността на доматите също се наситнява. Добавят се олиото и сол. С получената смес се пълнят издълбаните домати. Върху всеки домат се рендосва сирене.

Сирене

Необходими продукти за 4 гювечета:

  • 4 големи домата
  • 4 яйца
  • 200 г сирене
  • 3 ч.л. масло
  • магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Доматите трябва да са достатъчно големи, за да се пъхнат цели в гювечетата. Измиват се добре и на всеки се отрязва капаче от долната страна. Вътрешността им се издълбава с лъжица. Гювечетата се намазват с масло. Във всяко гювече се поставя домат с отвора на горе. На дъното на доматите се поставя по 1/2 ч.л. масло. Вътрешността на доматите се намачква с вилица и се смесва с натрошеното сирене. Разбърква се добре. С тази смес се пълнят до горе доматите. Поставя се доматеното капаче и гювечетата се захлупват. Пъхат се в студена фурна. Пекат се на 200 градуса за около 20 минути. След това се махат капаците (на гювечетата и на доматите). Плънката леко се притиска с лъжица и върху всеки домат се чуква внимателно по едно яйце. Гювечетата се връщат във фурната (без капаците) и се запичат за още 2-5 минути (в зависимост дали искате рохко или добре запечено яйце). Преди поднасяне доматите се изваждат от гювечетата и се поръсват с магданоз.