А рхангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше, е една от трите най-големи. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден и тази година се пада на 4 ноември. В този ден се молим за душите на мъртвите и палим свещички. Посещаваме гробовете на любимите хора, поели към отвъдното. Преливаме ги с червено вино. Правим общи трапези. На тях се поставят седем различни ястия, между които задължително и такива, които е обичал починалият (починалата), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите "Бог да прости". Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла. Правят се помени (раздавки, подавки). На близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати, се дава храна. В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас.
Варено жито
Необходими продукти:
- жито за варене - 2 ч.ч.
- вода - 6 ч.ч.
- захар - 8 с.л.
- орехови ядки - 1/2 ч.ч.
- канела – мляна
Начин на приготвяне:
Житото се залива с 6 ч.ч. вода. Кипва се и огънят се намалява. Вари се до пълно омекване (това зависи от сорта на житото и дали е прясно). Щом зърната омекнат и се напукат, се добавя захарта. Житото се вари още 15 минути на тих огън. При необходимост се доливат 1-2 ч.ч. вода. Аранжира се с орехови ядки и мляна канела.
Питка
Необходими продукти:
- прясно мляко - 250 мл
- мая - 20 г
- сол - 1 с.л. равна
- захар - 1 с.л. равна
- олио - 2 с.л.
- масло - 1 с.л.
- един жълтък
- брашно - 600 г
- плънка
- сирене - 70 г
- кашкавал - 70 г
- макова семе или сусам
Начин на приготвяне:
В 100 мл топло прясно мляко се натрошава маята и се разбърква със захарта. Оставя се на топло 40 минути да удвои обема си. Тестото се разделя на две части - едната се разделя на 8 топчета, едно за малките листенца, а останалите се оформят на малки питки. Всяка се намазва с масло и в средата се поставят малки кубчета от сирене и кашкавал. Краищата се събират като вързопче и се оформя на топка. Нареждат се в тавичка върху хартия за печене.
Останалото тесто се разделя на две части, първата се разделя на толкова, колкото са топките в тавата. Всяко се разточва, намазва се с масло, навива се на рулце. С нож се правят по два разреза от двете страни, като средата се оставя цяла. Двете връхчета се промушват един или два пъти през разреза и се изтегля отдолу нагоре. Всяко оформено листенце се поставя върху всяка топка. Останалото тесто се разточва на правоъгълник, намазва се с масло и поръсваме с маково семе или сусам. Навива се руло, срязва се през средата на две и се усуква като роза. Поставя се в средата на питката.
След 15 минути намазваме с отделния жълтък, разбит с 2 с.л. прясно мляко. Поръсваме с маково семе или сусам. Печем в загрята фурна на 180 градуса за 40 минути. Ако фурната е по-силна, покрийте питата с фолио, за да не изгори.
Содена
Необходими продукти:
- брашно – около 800 г
- сода – лъжичка
- бакпулвер – 1 бр.
- оцет – 1 с.л.
- олио – 2 с.л.
- жълтък – 1 бр.
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното, добавете солта и бакпулвера, разбъркайте да се смесят добре. В чаша смесете содата и оцета, след като шупнат, ги добавете към брашното заедно с олиото. При непрекъснато бъркане на струя добавете топлата вода и замесете меко тесто. След като омесите тестото, оформете питката и я надупчете с вилица. Намажете с жълтък. Поставете тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете за около 30-35 минути до лек златист загар. След изваждането наръсете питката с вода.
Бисквити
Необходими продукти:
- брашно - 200 г
- масло - 140 мл или олио, мас
- захар - 100 г
- яйца - 2 бр.
- бакпулвер - 1 щипка
- жълтъци - 1 бр. за намазване
- ванилия - 1 бр.
Начин на приготвяне:
Разбъркваме захарта с мазнината, която сме избрали. Едно по едно добавяме яйцата и след като разбъркаме добре, изсипваме ваниловата есенция. Пресяваме брашното с бакпулвера и добавяме към течната смес. Месим тесто, като при нужда добавяме още малко брашно, докато получим хубаво и меко тесто, което разточваме с желаната дебелина. След като разточим тестото, използваме формички или изрязваме сладки с кръгла форма с обърната ракиена чашка. Нареждаме ги в тава върху хартия за печене. Може и да са на близко разстояние, защото запазват обема си. Мажем с разбит жълтък и поръсваме със захар. Печем в по-слаба фурна, около 160 градуса, до достигане на леко златист цвят. Получават се около 30 бр. сладки (в зависимост от дебелината на разточеното тесто). Ако желаете, може да удвоите дозата.