0

Т ри смели жени се опитват да вземат съдбата си в свои ръце в свят на уредени бракове, сложни отношения между деца и родители и любов, която устоява на многобройни предизвикателства. Те са сестрите Тюркан, Донюш и Деря, а сериалът, който гледаме по „Диема фемили“ от 6 ноември, още е в самото начало. Интересното предстои.

Ако първият епизод, който започва с дневника на Донюш, ви е отегчил, има шанс да се включите, тъй като не сте пропуснали много.

В крайбрежния град Айвалък в Северозападна Турция живее семейство Календер. Щастливите и все още силно влюбени един в друг съпрузи Садик и Несрин отглеждат три дъщери: 22-годишната красавица Тюркан и гимназистките Донюш и Деря. Нека ги наречем Пленницата, Чучулигата и Дръпнатата. Най-влиятелната фамилия в града е Корман, където всички се управляват от могъщата и властна Рючхан. Синът й Сонер получава отлично образование в чужбина, след което се завръща у дома, но не сам, а с любовница от Англия на име Мине, която г-жа Рючхан не може да диша.

Тактика

Властната дама със строга визия и нетърпящ възражение деспотичен нрав решава да вземе нещата в свои ръце. Все пак това е единственият й син. От него се очаква да поеме компанията. Среща на улицата води до заговора красивата и скромна, макар и глуповата Тюркан, да стане перфектната булка. Но има един малък проблем – женихът не иска и да чуе за друга. Той е омаян от червенокосата си любовница. Клеква, когато майка му го информира, че не само му е блокирала всички банкови карти, но и е предприела такива мерки, за да опази акциите в компанията от алчните ръце на жената, която не е достойна за сина й според нея.

Приказка

За Тюркан всичко е приказка. Тя не е била добра ученичка. Даже майка й се отказва да я обучава и я прехвърля в друг клас. В ролята на амбициозната учителка, която проектира бъдещето на дъщерите си върху собствените си мечти, влиза нашумялата турска писателка и актриса Иджлял Айдън. Тя е и автор на романа, върху който е базиран сценарият. Освен това една от дъщерите й не е от нейния любим съпруг, а от неговия брат, но за това – друг път.

За Тюркан, която е израснала, потънала в света на любовните романи, които чете, всичко е като приказка. В куфара, с който потегля към новия си приказен дом и съдба, слага един от романите. И буркан с квас – баща й отглежда мая за домашен хляб, като всеки от бурканите е надписал с име на една от дъщерите си. Той с мъка се откъсва от любимката си Тюркан. Но нейните мечти за принца на белия кон се попиляват още в деня на сватбата.

След танца на булката и бащата, когато тържеството приключва, лигльото Сонер, който не е проявил воля да се опълчи на майка си, рискувайки да остане беден, се озъбва на нищо неподозиращата Тюркан. И я информира, че бракът е само на книга. Разбира се, още след първата пиянска вечер ще направи красавицата своя жена. В негово оправдание обаче трябва да се признае, че през цялото време си представя на нейно място любовницата си, която междувременно проявява характера си и започва да прави гадни номера, за да развали брака. Мине е единият свидетел на бракосъчетанието – от страна на младоженеца, а на тържеството като втори свидетел – на булката, се появява чичото, за който никоя от сестрите не е предполагала.

Побой

Съществен момент след това е нахълтването на свекървата в дома на снахата, която си я е избрала. Г-жа Рючхан я пребива, защото, както по-късно ще обясни на мъжа си – същият безхарактерен тип като сина – и тя е яла бой от свекърва си. И никой не я е защитил от юмруците. Така Тюркан се озовава в болницата, където по същото време, но в друго крило, се оказва Донюш. Най-чувствителната от сестрите, която първа познава истинската романтична любов, е припаднала по време на изпит, защото е видяла как баща й налага непознатия чичо. В типичния за турските сериали стил в болничните крила се разхождат цели фамилии, кършат ръце, опитват се да влязат в отделението, където стабилизират пострадалите, чупят стойки пред докторите и се прегръщат.

Разказът в поредицата идва от гледната точка на средната сестра Донюш, която в наше време записва спомени от 1998 г. - от това време започват събитията и още в първите минути зрителят научава от Донюш, че много изпитания очакват героите.

Краят на книгата на Айдън не е много щастлив. Феновете на сериала, които са чели историята, се надяват, че сценаристите ще бъдат по-благосклонни към тях и ще променят донякъде сюжета за щастлив край.

*Очаквайте - кои са Пленницата, Чучулигата и Дръпнатата...