0

В края на 1880 г. производителите на цигари измислят трик - за да направят хартиените опаковки по-издръжливи и удобни, влагат в тях картонче. По-късно им хрумва, че може да разнообразят. И започват да отпечатват върху картите снимки на известни хора и красиви момичета, групирани в серии.

Това продължава до 1940 г. и сега тези карти се продават за много пари: една от най-скъпите е продадена през 2007 г. за $2,8 милиона. Но нас не ни интересува възрастта на снимките, а съдържанието на някои от тях. През 1910 г. Gallaher Ltd в Белфаст и Лондон и клон на Imperial Tobacco Co в Огдън публикуват поредица „Как да“ с готини трикове и практични съвети, от пресичането на поток с бяла вода до това как да избягате от бясно куче. Да, днес можем лесно да си купим пожарогасител, добра газова запалка, която не гасне от вятъра, и лютив спрей за кучета. Проблемът е, че малко хора се вълнуват за такива „дреболии“, докато не се случи извънредна ситуация. Някои от тези стари, но златни съвети може да са актуални и днес. Вижте сами:

Архив

1. Домашен пожарогасител

Вземете 500 грама сол, 250 грама амоняк и разбъркайте в 2 литра вода. Изсипете тази смес в стъклени бутилки. Ако избухне пожар, хвърлете една или повече бутилки към източника на огъня и пламъците ще изгаснат.

Архив

2. Как да съхраняваме яйца

Потопете яйцата цели в сол, за да се запазят дълго време. Основното е, че така в яйцето не влиза въздух.

Архив

3. Как да запалим кибрит при вятър

За да сте сигурни, че кибритът пламва нормално на вятъра, преди да го запалите, направете малки прорези върху него, сякаш премахвате стружки, но не напълно.

Архив

4. Изваждане на треска или трънче

Напълнете бутилка (буркан) с широко гърло с гореща вода и натиснете здраво ръката си в нея. Силата на засмукване ще издърпа кожата на ръката и ще извади треската.

Архив

5. Как се реже дърво

След като решите накъде да падне дървото, отрежете го от двете страни: по-нагоре и по-надолу, както е показано на снимката.

Архив

6. Защита от бясно куче

Ако ви нападне куче, всички предмети, които могат да бъдат поставени между вас и кучето, ще помогнат: шапка на бастун или самият бастун, разположен хоризонтално. Преди да ви ухапе, кучето ще се опита да премахне препятствието под формата на шапка или пръчка и така ще имате време да го ритнете.

Архив

7. Да полеем цветето, без да ни има

Ако отивате на почивка, този трик ще ви бъде много полезен - няма да се налага да давате ключ на съседи да ви поливат цветята. Сплетете три до шест нишки вълна заедно, за да създадете сравнително дебел шнур. Поставете единия му край в купа с вода, разположена над нивото, на което са поставени саксиите с растенията, а другия край - в саксиите с домашната флора. Така растенията няма да изсъхнат във ваше отсъствие.