0

Х ерцогинята на Корнуол не мислеше, че ще стане кралица. След като премина през цялата амплитуда на унижението и презрението на сънародниците си, тя някак си интуитивно налучка формулата към уважението: „Никога не се оплаквай, никога не обяснявай нищо и рядко говори публично“.

Тя беше осмивана, остро критикувана в пресата, преживя повече от една вълна от омраза от британския народ, но за разлика от херцозите на Съсекс никога не си позволи да прави публични изявления за това. Камила просто се издигна над цялата негативност и запази достойнството си, за да остане вярна на себе си, съпруга си и кралския дълг. И успя.

Gettyimages

След коронацията на Чарлз III последва и тази на неговата съпруга Камила. Тя получи директно титлата кралица, а не кралица консорт. Как жената, която дълги години беше смятана за основната причина за всички нещастия на принцеса Даяна и беше определяна като най-мразения човек във Великобритания, успя да спечели уважението на кралското семейство и да промени общественото мнение за себе си? 

Благословия

През февруари 2022 г., в чест на платинената годишнина на трона, кралица Елизабет II се обърна към своите поданици и ги помоли да смятат втората му съпруга за кралица консорт след коронацията на принц Чарлз.

Оставам ви вечно благодарна и задължена за предаността и обичта, които продължавате да ми давате. Знам, че в определеното време, когато синът ми Чарлз стане крал, вие ще окажете на него и съпругата му Камила същата подкрепа, която ми оказахте. И когато това време дойде, искрено желая Камила да продължи вярната си служба като кралица консорт“, заяви Елизабет II.

Според установената вековна традиция тази титла се дава на съпругите на управляващите монарси и означава, че лицето, което я носи, е кралица не по рождение, а само докато съпругът й е на трона. Тя няма право на трона. Заслужава обаче да се отбележи, че уточняващата дума „консорт“ по отношение на съпругата на краля често може да бъде пропусната, включително в официални документи - това сега се преследва активно от крал Чарлз III.

Gettyimages

Така беше и с майката на Елизабет II. До смъртта на крал Джордж VI през 1952 г. тя е наричана просто кралицата, а след неговата смърт и коронацията на дъщеря й живее още 50 години, носейки неофициалната титла кралица майка.

Но в случая с херцогинята на Корнуол ситуацията беше малко по-сложна. И за нея, и за Чарлз (по това време все още принц) този брак е вторият, а англиканската църква не признава развода. По същата причина през 2005 г., в навечерието на сватбата на престолонаследника, Бъкингамският дворец обяви, че за Камила е специално подготвена титлата принцеса консорт, която дотогава не е съществувала.

Ако този сценарий беше приложен, това би означавало, че всички следващи кралски съпруги ще имат една и съща титла. Като глава на англиканската църква Елизабет II промени съществуващите правила и не позволи създаването на опасен прецедент.

В отговор принц Чарлз благодари на кралицата за това решение. Той изрази увереност, че съпругата му ще остане надеждна опора за него във всичко в бъдеще и ще продължи да служи вярно на монархията. За принца на Уелс беше важно майка му най-накрая официално да одобри и благослови Камила. Но е лесно да се досетите, че за херцогинята на Корнуол изявлението на Елизабет II означаваше много повече: тя най-накрая беше приета в семейството.

Gettyimages

Репутация

Повече от десетилетие трябваше на Камила, да се отърве от репутацията на "неморална жена" и да спечели благоразположението на управляващия монарх. Според официалната версия, многократно преразказвана от британските медии, запознанството на принц Чарлз и Камила е през 1970 г. по време на игра на поло в Windsor Great Park.

23-годишната дъщеря на майор от британската армия и аристократ от Съсекс привлича вниманието на бъдещия крал със своята любов към живота, еманципация и искрящо чувство за хумор. 

Кралските биографи твърдят, че принц Чарлз хлътнал от раз. Харесало му, че Камила има невероятната способност да се усмихва и с очи, и с устни. Той е доволен и от факта, че имат сходно чувство за хумор. За разлика от други момичета Камила не се опитва да впечатли Чарлз - тя се държи естествено и е лишена от аристократичния снобизъм, който го дразни.
Бурният роман на принц Чарлз и Камила продължава една година и още тогава можеше да завърши със сватба, но изборът на сина й категорично не допада на Елизабет II. Тя е наясно, че е време синът й да се задоми, но не иска за снаха жена, която не е достатъчно благородна за бъдеща кралица, пуши, смее се невъздържано и е несериозна.

Но най-важното е, че Камила отдавна няма репутация на девственица, а кралицата се страхува, че бившите й любовници ще започнат да дават уличаващи интервюта. В младостта си срамежливият, чувствителен и дори донякъде слабохарактерен принц Чарлз не смее да възрази на майка си и нейните съветници - вместо да се ожени, той се разделя с Камила и отива да служи във флота.

Капитулация

Какво се случва след това е добре известно. Докато принц Чарлз отбиваше военна служба на Карибите, Камила възобновява връзката си с бившия си годеник Андрю Паркър-Боулс. Той не е обвързан със забрани и ограничения от страна на семейството и, осъзнавайки, че е узрял за брак, бързо прави предложение на любимата си, което тя приема без колебание. Може би, за да натрие носа на принца на Уелс.

Според биографи малко преди сватбата Камила информирала Чарлз в писмо за плановете си и това го довело до отчаяние. Твърди се, че той изпратил няколко съобщения на любимата си с молба да отмени церемонията, но те останали без отговор. Така през юли 1973 г. Камила става г-жа Паркър-Боулс. 

Въпреки факта, че връзката им официално се смята за приключила, след брака Камила продължава активно да общува с принц Чарлз. Той става близък приятел на семейство Паркър-Боулс и дори приема ролята на кръстник на най-големия син на двойката. Камила от своя страна насърчава, а не възпрепятства връзката на бившия си любовник с Даяна Спенсър.

През 1980 г. принц Чарлз вече е на 31 години, Елизабет II и принц Филип настояват той да се ожени и да ги дари с наследници. Синеоката Даяна изглежда на всички перфектната половинка за бъдещия монарх. Принц Чарлз не е влюбен в нея и не се чувства готов за брак, но отново не посмява да прекърши волята на майка си и баща си.

„След няколко срещи разбрах, че сме напълно различни и несъвместими хора. Беше повърхностна в разговорите си и сякаш не разбираше нищо за мен, нито проумяваше възгледите ми за живота... Това е моя грешка, защото просто не разпознах Диана предварително“, признава Чарлз.

Според мемоарите на принца на Уелс от деня на годежа той чувства, че този съюз е обречен на провал, но разбира, че няма връщане назад и през лятото на 1981 г. се жени за Даяна.

Три в едно

В първите години на брака принц Чарлз честно се опитва да подобри отношенията с младата си съпруга, но не може да накара сърцето си да изпита нещо към нея. Даяна от своя страна е убедена, че целият свят я обича, но не и съпругът й.

Дори раждането на две деца не спасява брака им. Впоследствие Даяна признава, че само първите четири години от семейния им живот с Чарлз могат да се нарекат щастливи, и то с резерви.

До средата на 80-те години скандалите в семейството на престолонаследника стават нещо обичайно, а през 1986 г. двойката започва да живее поотделно. Даяна и момчетата остават в двореца Кенсингтън, докато Чарлз се мести в провинциалното имение Хайгроув, за да рисува акварели.

По това време престолонаследникът се чувства разочарован от брака и се надява да възстанови спокойствието си далеч от суматохата на столицата. Междувременно Камила и децата й се местят в имение, разположено на половин час от къщата на принца. По това време тя също е нещастна в брака. Съпругът постоянно й изневерява с други жени, включително и с нейни приятелки, и не се опитва се крие. Това я праща обратно в обятията на Чарлз. В същото време Даяна си отмъщава за изневярата, като прелъстява инструктора си по езда. 

Принц Чарлз разбира, че бракът му се пука по шевовете, но не знае как да излезе от тази ситуация. В този си вид проблемът можеше да съществува дълго време, ако през ноември 1992 г. пресата не получи запис на таен телефонен разговор между него и Камила, който развълнува целия мъглив Албион. Скандалът бе наречен „Камилагейт“, а това са част от репликите, които любовниците си разменят: 

- Боже, иска ми се да живея в твоите панталони. Това би направило живота много по-лесен.
- И в какво ще трябва да се превърнеш тогава, гащи? О, боже мой, ще се преродиш като чифт бикини!
- Или, Бог да ме прости, ще стана тампон! С моя късмет...

Скандалът, предизвикан от тази публикация, прави принц Чарлз обект на присмех за дълго време, влошава силно отношенията му с майка му и слага край на връзката му с Даяна. За всички е ясно, че се върви към развод. Камила първа се решава на тази стъпка. Чарлз и Даяна обявяват раздялата си през същата 1992 г., но още 1,5 години чакат разрешение от Елизабет II да се разведат.

Официалната точка в отношенията им е поставена през 1996 г. По това време обществеността вече е решила какво харесва и не харесва: в очите на хората принцесата на Уелс е нещастна жертва, принц Чарлз е гаден предател, а Камила е „ротвайлер в пола“, унищожил кралския брак. Така се стига до интервюто пред журналиста Мартин Башир, в което, на въпрос дали г-жа Паркър-Боулс е виновна за проваления й семеен живот, Даяна отговаря: „Винаги сме били трима в този брак, а това, знаете, вече е тълпа” .

Малшанс

През 1996 г., след като завършва формалностите по развода, принц Чарлз започва постепенно да свиква британците и пресата с факта, че има дама на сърцето. По това време Камила вече е станала редовен гост в имението му Хайгроув и наследникът на трона сериозно обмисля как правилно да я представи на обществеността. Въпреки това смъртта на принцеса Даяна в ужасна автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г. накара хората отново да си спомнят кой е виновен за всички беди на „кралицата на човешките сърца“.

Биографът Том Бауер в „Непокорният принц: Силата, страстта и предизвикателството на принц Чарлз“ казва, че Чарлз, когато научил за смъртта на Даяна, изпаднал в ступор и повтарял: „Светът ще ме обвинява за всичко“.

След трагедията Камила отново трябва да отиде в сенките, за да се справи с чудовищната вълна от враждебност от феновете на принцеса Даяна и пресата, които я наричат „най-мразената жена във Великобритания“. През този период тя трябва да се среща с принц Чарлз главно в селските имоти на общи приятели, които знаят как да държат устата си затворена.

Междувременно отношението на кралицата майка към Камила е хладно и пренебрежително. Синовете на принц Чарлз и Даяна също не харесват мащехата. Двамата любовници трябва да се въоръжат с търпение. В крайна сметка Елизабет II е принудена да признае, че синът й има право да бъде щастлив, а човекът, с който се чувства така, е неговата Камила. Така пътят им бе застлан с рози, а тръните останаха в миналото.

Започна да се гримира, откри си челото

Смени прическата, заглади косъм

На 75 изглежда по-добре, отколкото преди двайсетина години

Цвета Дилова

Рошавата Камила... и новата Камила с безупречна прическа.

 Рошавата Камила... и новата Камила с безупречна прическа.
Gettyimages

След като получи титлата кралица-консорт, Камила Паркър-Боулс внезапно разцъфтя. Експертите са сигурни, че въпросът не е само в новия образ на вечната избраница на краля на Великобритания, но и в правилата за красота, които тя стриктно спазва.

От десетилетия медиите критикуват външния вид на Камила Паркър-Боулс. Разглеждайки архивни снимки, изглежда, че британците обръщат малко внимание на това как изглежда. Тя започна да си прави ежедневен грим едва след като официално стана част от кралското семейство. А небрежната й прическа изненада мнозина още преди всички да започнат да обсъждат хронично рошавата коса на Борис Джонсън.

След като Камила получи титлата кралица-консорт, външният й вид се промени драстично. Британският грим стана по-ярък и забележим, сивата коса се преля в едва забележим блестящ цвят, а запазената марка на несполучливата прическа беше забравена – Камила заглади перчем и откри челото си. С такова драматично преобразяване не е изненада, че Камила изглежда по-добре на 75, отколкото на 60 - ако не и на 55.

Британските експерти по красота обаче са сигурни, че съпругата на краля е започнала да обръща внимание на по-дълбоките техники против стареене.
Запознанството на принц Чарлз и Камила Паркър-Боулс се случва на светско парти през 1970 г. „Знаете ли, че моята прабаба е имала връзка с вашия прадядо? Може би трябва да опитаме и ние?" - с този въпрос Камила започва трудната си връзка с принца. Аферата им бързо прерасва в силни чувства. Впоследствие Паркър-Боулс става любовница на Чарлз и причина за нещастния брак на Даяна Спенсър. Сватбата на принца на Уелс с Камила е през 2005 г.

„Не се съмнявам, че в нейния арсенал има много повече продукти за грижа на професионално ниво. Но безупречният режим на грижа на Камила със сигурност се комбинира с диета, обогатена с продукти за забавяне на стареенето“, смята експертката Дона Атеуел.

Храните за забавяне на стареенето включват зеленчуци, плодове и напитки, богати на антиоксиданти, както и ядки и мазни риби, които съдържат много омега киселини. Комбинацията от тези микроелементи в диетата значително влияе върху качеството на кожата: благодарение на тях лицето става по-сияещо, а бръчките се задълбочават по-малко забележимо.