0

П ред сайта на НЛРС СЛРБ дружинките продължават да отчитат хода на ловния сезон и постиженията си. Например председателят на СЛРД „Огоста“ в Монтана Спасимир Спасов изразява умерен оптимизъм за възстановяването на поголовието на дивата свиня, въпреки че тази година ловът в района е само малко по-добре от предишната. Но все пак в ловните полета вече се срещат животни и доказателство е падналият трофеен глиган в дружинката в с. Челюстница - надеждите са за златен медал. Сполучливият изстрел е на гонача Румен Димитров, но заслуга има и единствената жена гонач в дружинката – очарователната Натали.

Рекорди

Ловната дружина в село Пчелари, община Стамболово, с председател Мустафа Шен е една от най-активните  в  хасковското ловно сдружение и също отбеляза най-голямото си засега постижение за сезона. 180-килограмов глиган бе отстрелян по време на последния ловен излет. Майсторът на точната стрелба бе Ермет Арабаджи. Още едно едро животно бе отстреляно от Нихат Сербест. Допълнение към хубавата слука бяха и два приплода. Не беше даден нито един изстрел по появилите се женски свине. Местните ловци имат и добри успехи при отстрела на хищници – незабравим е денят, в който по време на един излет те повалиха три вълка.

Популация

Кърджалийското ловно-рибарско сдружение е от малкото в страната, където може да се смята, че популацията на дивата свиня постепенно възвръща числеността си. През октомври местните ловци отстреляха 183 диви свине – може би са на първо място сред колегите си от другите сдружения в страната. Няма дружина от шестнадесетте, която да не се е разписала. До момента лидер е дружина Боровица с 33 отстреляни свине. Следват Кърджали 1 с 23, Комунига с 18 и Бойно с 16. Прогнозата на ловния надзирател в сдружението Ферхад Ахмед е оптимистична - той смята, че до края на сезона ще паднат около 400 прасета. При това тази година попадат и на много трофейни глигани, оценени с медали. На трофей на Бейхан Мюмюн от дружината в с. Боровица комисията към Държавното горско стопанство в Ардино е присъдила  131 точки по CIC. До момента няма открити трупове на умрели диви свине, както и болни от африканска чума. Но при немалък процент от отстреляните животни са открити антитела на това заболяване, което е показател, че са преболедували. Не са установени случаи на трихинелоза. При излетите на групов лов на дива свиня ловците от ЛРС-Кърджали наблюдават увеличаване на популацията на елен лопатар и благороден елен. Притеснителното е, че се натъкват и на много вълци.