0

О строви чезнат мистериозно в световния океан на принципа днес ги има утре ги няма и това се случва неведнъж.

А науката не може да даде никакво обяснение по какъв начин някои от тези острови са се буквално изпарили от повърхността на океана, а отдолу под тях има стотици километри вода. Естествено, тук на първо място заподозрени са извънземните.

Санди

Най-пресен и скандален пример е остров Санди, който се намира на североизток от Австралия. Той е съществувал на картите повече от 230 г. Отбелязал го е още великият изследовател Джеймс Кук, който се смята за изключително сигурен източник на географска информация. Този пясъчен остров съществува дълго време дори в Гугъл Ърт. Но в 2013 г. мистериозно изчезва. Австралийски учени се качват на кораб и започват да го търсят. Там, където е бил пясъчният остров, днес има океан, а дъното е над 160 м под водата. И няма никакви признаци някога да е съществувал остров. Учените смятат, че не са преценили правилно местоположението и започват да търсят в околностите, но така и не се натъкват на останки от остров. Нито пък намират остатъци от пищната му растителност. Някои изказват предположение, че земетресение е погълнало острова, но такава сеизмична активност няма как да не е била засечена от нито една лаборатория по света, нито пък няма как да не е оставила някакви следи. Други казват, че учените погрешно са смятали острова за стабилна структура. А той си е бил една пясъчна дюна в морето, която изведнъж се е разтворила. По крайбрежието на Австралия от всички страни има доста пясъчни острови, от които най-известен е Фрейзър, където през столетията се е развила достатъчно пищна растителност и там дори се смята, че съществува най-чистата популация от кучета динго, която не е примесена с кръстоски от домашни или улични песове.

Предишни проучвания на остров Санди обаче опровергават теорията за дюна. Ако е бил просто една морска дюна, то няма как на него векове наред да има палми и храсти. Още по-мистериозно е как кораловият риф пред острова е изчезнал.

Антилия

Сред мистериозно изчезналите острови е и Антилия, намиращ се в Централна Америка (в архипелага Антилски острови). След откриването на Новия свят от Колумб картографите слагат в своите карти Антилия. Дори има легенди как при завоюването на Иберийския полуостров от маврите през VIII век испански и португалски мореплаватели стигат до него и там основават своя крепост. А при идването на Колумб те го посрещат радушно. Но това може да са само митове и легенди, които налагат по-късно станали случки на по-рано станали събития.

В норвежки легенди обаче също се говори как викингите стигат до този остров Антилия. На него има изграден типичен средновековен европейски град, където индианци и иберийци живеят в мир и разбирателство. Дори испанските и португалски мореплаватели твърдят, че ползват острова за своя база по пътя за Бразилия и Централна Америка. Факт е, че в XIX век вече никой не може да намери острова. Има само несигурни сведения как понякога той се появявал, обгърнат в мъгли, но запътилите се към него никога не се връщат. Почти като в старите келтски митове.

Хай Бразил

Най-дълго известният от островите фантоми е Хай Бразил. Векове наред за него се говори, че се намира на запад от бреговете на Ирландия. Има го нарисуван на древните картите, в това число и на митичната, дело на Пири Рейс от 1513 г., на която са изобразени с подробности крайбрежието на неоткритата все още от Колумб западна част на Америка, както и на бреговете на Антарктида. След това италиански картографи описват острова. Дори в съвремието той е разполаган точно на 320 км западно от Ирландия.

За Хай Бразил има различни легенди. Някои казват, че го виждали, обвит в мъгла. Твърди се, че който стъпи на него, не се връща. Но е имало няколко случая на мъже, достигнали до бреговете и върнали се. Те го описват го като райската земя, населена от високо интелигентни хора с магически способности.

Унищожение

Съвременни теории твърдят, че е възможно всички или част от тези острови да са прикрития за бази на извънземни. С помощта на високи и непознати за нас технологии пришълците от други светове или от други измерения успяват да прикрият своите бази на островите. А когато те вече не са им нужни, ги унищожават и то така, че и следа не остава от тях.

Някои пък смятат, че тези острови изчезват не от действията на извънземни, а на други мистериозни сили. Теориите тук са много, в това число и за магични същества, като дракони и елфи.