0

Н ай-големият турски вестник „Хюриет” (Hürriyet) публикува интервю на журналиста Хакан Гендже с Ибрахим Челиккол. Ето какво казва звездата от „Домът, в който си роден, е твоята съдба”.

Актьорът, баскетболист и модел Ибрахим Челиккол вече 15 години влиза в живота ни с различните персонажи, които играе. „Много обичам професията си. Това е огромно удоволствие – да създаваш персонажа, да мислиш за него, да съществуваш с неговите жестове и мимики”, споделя той своите впечатления. Освен актьорско майсторство, го вълнува също и любовта към природата. По време на стихийни бедствия той, както виждаме, без всякакви колебания идва на помощ на пострадалите.

На въпрос какво го е удивило, когато е работил в условия на стихийно бедствие заедно с обикновени хора на места, той казва: „Стремя се да постъпвам като обикновен човек, а не като звезда”. Ето какво казва Ибрахим Челиккол за своите нови проекти, за своя живот, който се промени много в последните години, за актьорската професия и за бащинството, защото това за него е най-голямото постижение: „Моето най-голямо откритие беше бащинството. Никога не съм изпитвал друга емоция, която така силно може да повлияе на живота на човека”.

В последно време актьорът споделя в социалните мрежи своите занимания със спорт. Той е в отлична физическа форма, натрупал е солидна мускулатура и споделя за това: „Ако започна деня си със спорт, то се променя и режимът на хранене, променя се моята енергетика... Разбира се, трябва внимателно да се грижа за тялото си поради професията си, но преди всичко това се отнася за здравето“, казва той.

- Минаха 3 години от последното ни интервю. През това време по света и в Турция се случиха много неща. Всички сме се променили. Какво се промени у теб?

- Промените в живота се случват всеки момент. За мен промяната означава развитие. Поглеждайки назад през последните 3 години, най-безценното ми постижение беше моят син Али. Той е най-ценното ми съкровище. Мина много време от последния ни разговор. Преживяхме пандемията, земетресението, което изгори сърцата ни... Преживяхме толкова много, че просто не можем да останем безразлични.

- Определени периоди от живота се смятат за критични. Например на 20 години, на 30 години... Сега вече си на 40 години. Вече успя да се запознаеш с живота и със себе си, какво ново откри в себе си?

- За мен най-голямото откритие беше бащинството. Никога не съм изпитвал друга емоция, която може да окаже толкова голямо влияние върху живота на човек.

- Кой беше най-значимият опит за теб, който си натрупал в живота си през това време?

- Всеки житейски опит е нещо, което развива и трансформира човека. Ако не си вземеш поука, продължаваш да повтаряш едни и същи грешки. Опитвам се да правя изводи от опита и промяната.

- Щастлив ли си сега? Кой е Ибрахим?

- Как ме виждат другите (смее се)? Не знам как ме виждате, но като цяло съм щастлив човек.

- Твоят син Али е на 3,5 г. Говорихме с теб, когато Али беше съвсем бебе. По това време ти говори за чувствата си, когато за първи път го взе в ръцете си: „Усещанията от малкото му тяло бяха много дълбоки.“ Минаха години. Как е твоето бащинство? Ако попитам отново как се чувстваш сега благодарение на Али, какво ще кажеш?

- Всичко се случва по различен начин, всяка възраст е много скъпа... Той расте и докато расте, ме учи на много. Най-голямата разлика между онова време и сега е, че общуваме все повече и повече... Много обичаме да ходим на почивка като баща и син. При всяка възможност тръгваме заедно за 2-3 дни. Чудесно е, когато синът ви стане независим човек и споделя с вас всичките си желания и чувства.

- Последно те видяхме в проект в дигитална платформа. Беше разказ за амбицията... А какво е мястото на амбицията в твоя живот?

- Мога да кажа, че 40 години е възрастта, когато си свободен от амбиции. Може би имам само някои малки стремежи, свързани с работата ми. Но някой персонаж, който ще ми направи силно впечатление, може да увеличи апетита ми. Каквото и да правя, искам да го правя много добре. Работя и се стремя към целта; ако може да се нарече амбиция, значи съм амбициозен.

- В същия проект наблюдаваме и живота на хора, които се борят за кариерата си, които смятат абсолютно всичко възможно, за да постигнат успех. И колко правилно е това за теб?

- За мен изобщо не е приемливо. Техният свят е много далечен за мен.

- Какво е отношението ти към социалните мрежи?

- Споделям публикации, когато спортувам или когато прекарвам време със сина си Али. Но не се интересувам много активно от социалните мрежи.

- Имаш ли фалшив акаунт?

- Бих искал да знам какво е фалшив акаунт (смее се).

- Просто е, така...

- Това не е моето нещо.

- Въпреки това социалните мрежи заемат едно от ключовите места в живота ни. Колко живееш според правилата на социалните мрежи? Или колко те наранява тяхната критика?

- Не ми пука, изобщо не ги следя. Но за мен е важно да чувам критика от хората около мен и винаги се вслушвам в нея. В социалните мрежи мога да обърна внимание само на изказванията на онези хора, които познавам.

- От 15 години се изявяваш като актьор... Кой е основният урок от професията за теб?

- Когато за първи път започнах, беше толкова странно. И сега много ми помага.

Да бъда някой друг, изобразявайки онези личности, с които никога не можеш да се изправиш, ми дава възможност да ги почувствам дълбоко. Наистина обичам професията си. Голямо удоволствие е да създадеш нов персонаж, да мислиш вместо него, да съществуваш с неговите жестове и мимики. Но може би най-вълнуващото нещо е моторният момент 3-2-1. Този момент, когато всичките ви мисли започват да се превръщат в реалност.

- Какво се промени за 15 години в индустрията и актьорската професия; има ли положителни или отрицателни промени?

- Тази индустрия е в постоянно развитие. Особено с навлизането на цифровите технологии всичко се ускори значително. Хубаво е да работиш в дигитална платформа, където разбираш по-добре сюжета и развитието на героите. Но, честно казано, работата в телевизията ми липсва.

- В последните години актьорската професия се отъждествява с понятието популярност, широка слава и огромни приходи. Кажи ни като човек, който се занимава с тази работа от много години, всичко ли е толкова красиво и лесно?

- Нищо не е толкова лесно, колкото изглежда. Всяка работа има своите предизвикателства. За някои трудности мога да говоря с часове. За тази тема трябва да вземете отделно интервю.

- Това, че актьорството се отъждествява с външния вид, се говори от много години по света. Какво мислиш за това?

- Вярно е, че актьорството е визуална професия. Но ако оценяваме визуалния компонент само по физически характеристики, ние грешим. Например Ал Пачино може ли да се каже, че той е най-красивият мъж на света? Но той има такава вътрешна светлина и такъв талант, че блести на екрана заедно с героя, който въплъщава. По света има много такива примери. Според мен тази класическа формула отдавна съществува, а дискусиите са напълно безсмислени.

- Какво мислиш за броя на абонатите в социалните мрежи и такива ситуации, когато поради това актьори получават някаква роля или има възможност да получат главна роля?

- Във всяка конкретна ситуация всичко може да е различно. Ако един актьор има много последователи, но няма талант, той няма да получи признание от публиката. Ако има талант, той може да го покаже на публиката, дори ако има абонати. Но не съм толкова строг в това. Според мен трябва да се замислим, че има актьори с малко абонати, но с огромен талант.

- Ако имаше възможност да промениш нещо в тази индустрия, какво би променил?

- Количеството ефирно време на телевизионните сериали. Всяка седмица снимаме сериал, който е равен по време на филм. Продължителността му може да бъде около 150 минути. От името на всички в индустрията бих искал да мога да променя това. Филмовите екипи и актьорите, които работят при най-добри условия, снимат по 12 часа на ден. Така че снимките се провеждат в по-разумни условия и ние имаме възможност да работим по-ефективно, особено като се има предвид фактът, че турските сериали заемат едно от водещите места в света...

- Ще разкажеш ли за новите си проекти?

- Наскоро заснехме много красив рекламен проект за марка кафе The Whirl, аз съм посланик на марката. Във видеото показваме на зрителите малка част от моя реален живот. Докато работех по проекта, много ми хареса, че сюжетът отразява живота на човек, който пие много кафе всеки ден, и показва какво място заема кафето в живота ни.

- Каза: "Това е част от моя истински живот." Какво е мястото на кафето в твоя живот?

- Както много други хора кафето съпътства много различни моменти от деня. Сутрин, преди да изляза от вкъщи, следобед, когато отивам на кайтсърф, или вечер, когато се прибера... Накратко, аз съм запален пияч на кафе.

- Спортът е много важна част от живота ти. Сега тялото ти е увеличило значително мускулната маса. Колко дни в седмицата и колко часа тренираш?

- Винаги тренирам. Понякога се случва да тренирам по три пъти на ден. Понякога, в зависимост от работния ми график, се оказва, че се получава веднъж. Но винаги се опитвам да тренирам всеки ден. Спортът също е част от моя живот.

- Ти си от тези, които спортуват за здраве или за да изглеждат добре?

- На първо място спортът дисциплинира живота ти. Когато започна деня със спорт, диетата ми се променя и съм зареден с енергия. Разбира се, трябва да се грижа за тялото си заради професията си, но на първо място все пак е здравето.

- Разбира се, винаги изглеждаш много секси и си много привлекателен. Смяташ ли се за толкова секси?

- Благодаря на всички ви!

- Откакто се познаваме, преди твоето име винаги стои прилагателното "красив"... А какво изпитва човек, когато го наричат ​​красив и му се възхищават дълги години? Повишава ли егото/самочувствието?

- Разбира се, че е много хубаво. Когато хората говорят хубави неща за вас, това ви прави щастливи. Но аз нямам такъв тип его/нарцисизъм.

- Преминахме през огромно земетресение. Земетресението през 1999 г. ме застигна в Ялова (забележка: Ялова е столица на едноименната провинция в Турция на брега на Мраморно море. Граничи с провинция Коджаели (родното място на Ибрахим), където е епицентърът на земетресението през 1999 г.). И ти беше в Измит (забележка: столицата на провинция Коджаели) по време на това земетресение. Какво преживя в този момент? Имахте ли загуби?

- Беше много трудно. Сякаш остарях с 30 години за една нощ. Огромна отговорност падна на плещите ни, дори самото оставане жив изглеждаше непоносимо бреме.

- Какво беше първото нещо, което почувства, когато научи новината за последните земетресения?

- Знаеш какво е земетресението от 1999 г., защото ти самият си живял в непосредствения му епицентър. Разбрах колко силно е това бедствие. Всичко, което вече се беше случило и което можеше да се случи, мина пред очите ми. Взех със себе си всичко, което помнех, всички материали за помощ и потеглих. Не беше нещо специално планирано. Сам реших какво ще правя. Просто исках да стигна възможно най-скоро.

- Ти беше един от работещите в земетръсната зона... Какво преживя и видя?

- Изпълнихме човешкия си дълг и се върнахме. Това е всичко, което мога да кажа.

- Знаем и за твоята страст към природата. Помогна на пожарникарите при гасенето на горски пожари. Някои хора се чудят защо една знаменитост прави това. Ти самият какво можеш да кажеш за това?

- Държа се като човек, а не като знаменитост. В такива ситуации изобщо не си спомняш, че си знаменитост. Просто искам да имам време да направя много, искам да мога да помогна по някакъв начин.

- Според теб подобни стъпки, които предприемат известни звезди, могат ли да променят нещо?

- Имах много колеги, които през цялото това време работеха без жалост. И както току-що казах, когато човек прави всичко по силите си, той е щастлив, ако е от полза на някого.

- В сериалите гледаме на теб и на Бирдже Акалай като на двойка. Ако мъжът и жената са приятели, веднага им се слага етикет. Случвало се е и на вас. Въпреки това вие сте един от най-добрите примери за приятелство между мъж и жена. Какво можеш да кажете за подобни предразсъдъци?

- Какво можех да кажа? Да, каквото и да говоря, който иска да мисли това, което иска да вярва, той така мисли. Като пример, гледах новинарски издания преди два месеца. Все ще я има и тази категория публика, която не можем да убедим, че сме просто приятели с екранните си партньори.

- Какво разбираш под приятелство?

- Имам най-скъпите приятели в живота си. Ще се втурна към тях на телефонно обаждане и знам, че винаги ще бъдат там, ако им се обадя ... Тези чувства ми дават увереност.

- Отскоро имаш нова любов - Натали Ярджан. Какви са отношенията ви с нея?

- Това е моята любима!

* Автор: Хакан Гендже, Хюриет