0

О бщо пет човека ще бъдат съдени за смъртта на актьора Матю Пери. Той почина от набираща скорост мода в Холивуд за злоупотреба с лекарства. Тук не става дума за наркотици, а за медикаменти, които се продават с рецепта съвсем легално. Те обаче трябва да се вземат под лекарски контрол и с лекарско предписание. Пери е починал от коктейл от обезболяващи и антидепресанти, като водеща е била свръхдоза кетамин, който се предписва за лечение на депресии.

Мръсна приказка

За начало на серията от инциденти в Холивуд се смята смъртта на актрисата Джуди Гарланд. Тя е спечелила всички възможни награди в киното. Печели световна слава с ролята си в първия цветен пълнометражен филм в историята - „Магьосникът от Оз“. Гарланд обаче не успява да понесе прекомерното обществено внимание и славата. Когато е едва на 47 г., я откриват мъртва в апартамента й в Лондон. Първоначално за причина за смъртта се смята злоупотреба с алкохол. Но поради много съмнения се налага втора аутопсия. Този път лекарите установяват, че Гарланд е починала от свръхдоза барбитурати, които се предписвали съвсем легално за лечение на някои психични разстройства. Актрисата обаче системно прекалявала с хапчетата и това довело до нейната смърт. След злоупотреба с лекарства от същия клас умира най-известната блондинка в историята – Мерилин Монро.

Около трагичния й край все още витаят най-различни конспиративни теории. Едно е безспорно – в кръвта и черния дроб на Мерилин е открито огромно количество пентобарбитал, който е бил предписан от личния й психиатър Ралф Грийнсън. Личната асистентка на Мерилин е имала изрична заповед при инцидент с актрисата да вика психиатъра, а не обикновен доктор. На 16 август 1977 г. внезапно умира Краля на рокендрола Елвис Пресли. При аутопсията патоанатомът прави шокиращото откритие, че Елвис е имал в кръвта си цели 14 различни лекарства. Всички те били предписани от личния му лекар, но Елвис е увеличавал дозировката по свое усмотрение. Към момента на смъртта си той е поемал близки до смъртоносни дози от общо 10 лекарства, но дори и това не го е убило. Елвис се задушава, след като се натъпкал с болкоуспокояващото кодеин, към което не знаел, че има алергия.

Коктейл

Смъртоносен коктейл от хапчета убива звездата Майкъл Джексън на 25 юни 2009 г. Бъркочът включвал лекарството срещу тревожност лоразепам и успокоителното пропофол. Към тях Джексън бил добавил диазепам, ефедрин, лидокаин и мидазолам. Майкъл бил изключително чувствителен и към най-малката болка, която потушавал с ксанакс. По сходен начин идва смъртта и на актьора Хийт Леджър. На пръв поглед животът му е перфектен. Филмите му се радвали на огромен интерес. Самият Леджър получил номинация за „Оскар“ и преминал успешно прослушване за ролята на Жокера. Тогава идва внезапният край. Патолозите откриват в кръвта му оксикодон, хидрокодон, диазепам, темазепам, алфазолам и доксиламин. Абсолютно всички тези лекарства се намират в аптеките. Всички били предписани на актьора по един или друг повод. Лекарите обаче го предупредили да не ги комбинира на своя глава. Той решил да направи своя собствена комбинация и сърцето му не издържало. Смъртоносна комбинация предизвикала смъртта и на плеймейтката за 1993 г. Ана Никол Смит. Едрогърдата блондинка отчаяно се опитвала да забременее от 89-годишния милиардер Хауърд Маршъл, за да прилапа богатството му от над 1,6 млрд. долара. Опитите й се оказали неуспешни и тя комбинирала успокоителните хлорал хидрат, клонопин и валиум, което довело до нейната смърт.

Успокоителни

На 22 март 2012 г. певицата Уитни Хюстън е намерена мъртва във ваната на апартамента си в Бевърли Хилс. Роднините държат на версията за нещастен случай. За никого не е било тайна, че тя злоупотребявала с наркотици и това можело да се посочи като непосредствена причина за нещастието. В медиите обаче изтича докладът от аутопсията, който бил заведен в градския архив на Лос Анджелис. Оказало се, че организмът на Уитни до голяма степен бил привикнал към кокаина и марихуаната и те не са предизвикали смъртта й. Фатална за певицата се оказала комбинацията от успокоителните бенадрил и ксанакс. 

Тежка битка със зависимостта си от лекарствата водил актьорът Джони Деп. Той пропушил на 11 г., а малко след това открил алкохола и наркотиците. Голямата битка била обаче със зависимостта от бензодиазепини и опиоиди. Деп бил принуден да признае, че няма да се справи сам, и потърсил специализирана помощ.

Цели шест години под властта на опиоидите прекарал актьорът Джерард Бътлър. Малко след като изиграл ролята на цар Леонид в мегахита „300“, той си контузва гърба при една наглед безобидна каскада. Предписват му болкоуспокояващи. Бътлър се пристрастява и през следващите шест години непрекъснато се тъпче с хапчета, като увеличава дозата. В един момент си дава сметка, че се самоубива и влиза в клиника за лечение на зависимости. 

Към сходни медикаменти залитнал и рапърът Еминем. Той започнал с викодин и преминал към по-сериозни успокоителни като ксанакс и валиум в комбинация. Рапърът казвал, че хапчетата го карали да се чувства „мек“. Казва, че го спасява малката му дъщеря Хейли. „Дотогава не можех да си представя, че може да има щастие без хапчета, но един ден се вгледах в нея и разбрах - „Щастието е възможно“. Разкрития за своята битка със зависимостта към успокоителни прави и вокалистът на „Аеросмит“ Стивън Тайлър. През 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век той изпил огромно количество алкохол и пробвал всички възможни наркотици. Винаги и от всичко се откачал. Преди един концерт през 2009 г. обаче Тайлър пада и си контузва крака. Взема болкоуспокояващи, после повтаря и още, и още, докато не осъзнава, че не може да живее без болкоуспокоителни. Доброволно влиза в клиника, за да прекъсне зависимостта си от хапчетата.