0

Т ърсят място из Варна за паметника на гларуса Дончо.

Росен Марков – популярен зевзек, дари Дончо със заявление до кмета на Варна Благомир Коцев и председателя на Общинския съвет Христо Димитров. „Името на гларуса идва от Дон Жуан, но е по-български вариант“, обясни зевзекът.

Символ

„Великите градове си имат свой символ. Брюксел има пикаещото момче, Сингапур – лъвът с риба опашка и т.н. Добре е и Варна да бъде с такъв и той да е сложен на популярно място. Най-подходящо според мен е до морето някъде, нямам претенции къде точно. Може на плажа, а най-добре на някоя буна“, каза Росен Марков пред „Телеграф“.

Той обясни, че в момента паметникът на гларуса е на лозето му в близко до морската столица село.

Епопея

Вече 19 години идеята за паметника Дончо битува из предложенията на Росен Марков. Видът постепенно се избистря и в момента е пластика на гларус, поставена на постамент. Направен е със средства на Росен. Преди време дори бе осветен от отец Андрей на Южния плаж във Варна. И така тогава бе открит летният сезон, който за гларуса се оказа и ловен според изявленията на сегашния дарител.

Росен Марков имаше предложения всяка година да се връчва купа на гларуса. А всеки варненски "гларус" да си води дневник за "ловния" сезон на плажа и редовно да казва сутрешната си молитва. Марков я състави така: "Благодаря Ти Господи, че и тази вечер не ме остави на сухо: без пиене и жена".

Засега от варненското кметство или от общината в града няма официално съобщение по темата, но мнозина смятат, че в идеята има много рационални елементи и може да привлече още повече туристи.