0

У биецът на красивата IT специалистка Алена Щерк все още чака обвинителният акт за зверството да бъде внесен в съда. Информацията потвърдиха от СГС.

В момента костариканецът с италиански паспорт Виктор Мануел Спига се намира в следствения арест на Софийския затвор. В събота роднини и близки на убитата жена ще направят помен за нея, споделиха те пред „Телеграф“.

Разследването

Според запознати прокуратурата изпипва обвинителния акт, за да бъде избегната възможността за връщането му от съда и евентуално освобождаване от ареста на Спига. Има опасения, че ако той излезе от ареста, може отново да изчезне. Чужденецът беше екстрадиран в България на 15 юни 2022 г. с редовен полет от Рим. Пред италиански съд той даде съгласие да бъде екстрадиран у нас вместо да бъде водено дело на Апенините за връщането му. Това е станало по съвет на италианския и българския му адвокати, които му обяснили, че шансът да не го върнат в България е минимален и за да не се затруднява разследването.

Спига е обвинен за убийство с особена жестокост. Той не признава вината си.

Удари

Разследващите обясниха още след екзекуцията, че чужденецът е умъртвил Алена Щерк - IT специалист и инструктор по латинотанци, с множество удари в главата. Той я издебнал в гаража към жилището й в столичния кв. Бояна или в нейната кола на 26 срещу 27 май 2022 г. След това с автомобила й Спига закарал тялото и го изхвърлил близо до Радомир. Правил е опити за заличаване на следи. Чистил дори с белина. После наел кола, с която заминал за Италия през Гърция. През цялото време защитата му твърдеше, че той не знае за какво става въпрос, както и веднага ще си дойде в България. Това обаче не се случи и беше издадена европейска заповед за ареста му.

Закопчан

Спига бе задържан на 30 май в италианския град Асколи Пичено пред хотел, където бил отседнал. Първоначалната европейска заповед за отвличане на Щерк бе променена за убийството й след намирането на нейното тяло. От Софийската градска прокуратура съобщиха, че ДНК-то в колата на убитата Алена Щерк съвпада с това на Виктор Спига. Според държавното обвинение водещ мотив за престъплението е този за ревност, тъй като преди време Щерк и Спига разделили общия си бизнес без проблеми.

Защита

В първите дни Спига е давал насоки на адвоката си у нас какво да говори пред медиите, свързано с неговото пребиваване в България в последните дни, преди да замине за Италия, призна още тогава защитникът. В Италия са извършени процесуално-следствени действия - иззети са всички вещи в нея и е проверено за следи от кръв. Намерено е петно от неорганично вещество на седалката до тази на шофьора.

Щерк е убита с 8 удара по главата с тъп предмет. Оръжието на престъплението не е открито, но близо до мястото, където е захвърлено тялото, криминалистите попаднали на бутилка от белина, с която Спига се е опитал да изчисти следите от кръв по колата и в гаража на жертвата.

Отношения

След престъплението синът на Алена - Кристиян Щерк, сподели пред „Телеграф“, че майка му е подавала жалби за психически тормоз срещу Спига в 6-о районно. В прокуратурата не са постъпвали сигнали за домашно насилие от Щерк. "Не искам и да помислям, защото си представям как е станало... И не беше малка следата от кръв. Миришеше на белина в гаража, което не беше нормално, но по колата имаше следи от кръв", каза още Кристиян Щерк. Първоначално впечатленията му от Спига били доста добри. "Не бих предположил, че е лош човек или нещо подобно, но впоследствие стана ясно, че нещо не е наред и майка ми приключи връзката им", разказа още синът. Впечатленията на майката и сестрата на Щерк от Спига също не били добри. Алена обаче не се оплаквала пред тях, за да не ги тревожи.

Камери

Иззети записи от камерите на АПИ доказват движението на Спига, както и записват прибирането на автомобила лично от него в гаража на Щерк. Според разследването убийството е било предварително планирано, тъй като независимо че напуска България с лека кола, той създава алибито си, като си купува самолетен билет 2 дни преди убийството.