0

Т очно една година от покушението на Любомир Иванов-Полицая прокуратурата още не е внесла обвинителен акт в съда срещу предполагаемите извършители на разстрела - Кристиан Илиев и Боян Табаков. В същото време съдът пусна Кристиан под домашен арест, а вчера САС окончателно определи, че Табаков може да напусне ареста срещу гаранция от 10 000 лева.

Полицая, който е бивш началник в Криминална полиция в столичното 2-ро РУП, бе покосен от три изстрела посред бял ден пред дома си в столичния жк „Лозенец“ на 25 март 2022 г. След напускането на системата през 2014 г. Иванов е обявен за издирване от Интерпол във връзка с участието му в банда, занимаваща се с производство и търговия с нелегални цигари. Според разследващи неуредени финансови отношения по тази линия може да са причина за покушението срещу Иванов.

Велосипед

Убийството стана сутринта. Като излизал с автомобила си от подземния гараж на кооперацията, в която живее, Иванов бил застигнат от велосипедист. Мъжът бил с каска и тъмни очила. Велосипедистът извадил оръжие и стрелял, но пистолетът засякъл. Иванов се опитал да обезвреди нападателя си. Сборичкали се. Проехтели изстрели. Полицая паднал ранен. Тогава килърът произвел контролен изстрел, за да е сигурно, че поръчката е изпълнена. После велосипедистът се метнал на колелото си и офейкал. Охранителни камери в района запечатали този момент. След няколко пресечки извършителят се качил в автомобил и потеглил в неизвестна посока. Полицая пък издъхнал на път за болницата. Само след две седмици при мащабна полицейска операция от МВР съобщават, че е заловен един от предполагаемите извършители на убийството. Оказва се, че това е Кристиан Илиев, сочен от прокуратурата за физически убиец. Боян Табаков пък сам се предава в полицията. Според разследването Табаков е помагач на Илиев. Двамата са изправени пред Софийския градски съд, който ги оставя в ареста, а от държавното обвинение сочат безспорни доказателства, които заковават извършителите.

ДНК

Един от основните козове на прокуратурата е ДНК експертиза. Оказва се, че при боричкането между Полицая и велосипедиста, от очилата на втория изхвърча пластмасов елемент. Криминалистите го намират и по-късно материалът е сравнен с ДНК на Кристиан, което съвпада напълно. Разследващите твърдят, че Кристиан се е подготвял няколко седмици за покушението. Проучвал навиците на мишената. Освен това редовно посещавал столично стрелбище, за да се упражнява да стреля. Именно тук се включва вторият обвиняем. Според прокуратурата Табаков е осигурил оръжието на Кристиан. Той лично го обучавал как да стреля на „Герена“. Освен това осигурил автомобил, с който да се отдалечат от мястото, твърди прокуратурата.

Болежки

Още от първото съдебно заседание по мерките им за неотклонение обвиняемите рязко се поболяха. Малко след ареста си пред СГС Илиев твърди, че има изкълчена лява раменна става и дискова херния. Впоследствие с продължителния престой в ареста дисковата херния се обостри, разбира се. Имал и болна майка, която била вдовица и трябвало да се грижи за нея. Така преди десетина дни магистратите го пуснаха да се лекува вкъщи, като наредиха той да бъде проследяван с електронна гривна. Табаков пък имаше претенции за размера на паричната гаранция, която се явявала твърде висока. Съдът обаче отказа да я намали. Така, ако Табаков плати в рамките на 10 дни, ще се разхожда свободно по улиците.