0

С нимка от фронта в Украйна си е качил във Фейсбук един от уличените в крупната кражба на над 100 000 лева в Бургас. 45-годишният Руслан Добровски позира с маскировъчна маска няколко дни преди да духне към България заедно със съпругата и детето си. Заедно с него е и аверът му Денис Шейтанов.

По информация на „Телеграф“ двамата са успели да се измъкнат от размирната си родина с бележки, че са негодни за военна служба. Руслан се е писал и придружител на тунингованата си съпруга Злата, която пък има бележка, че е с болно сърце. Доколко медицинските им документи са истински тепърва ще се установява от следствените органи. Освен че с тях са се дотътрили до Бургас, украинците са се спасили и от битките на фронта, на които страната им се защитава от агресията на Русия.

Удар

Още в първите дни от идването си в България украинците правят първия си удар. Най-големият е последният, при който успяват да свият над 100 000 лева от апартамент в Бургас, както и златни накити. Издават ги мобилните им телефони. Ден след кражбата Руслан и Денис си купуват айфони от последната серия 14 за по 5000 лева. Според отлично осведомени източници от полицията в Бургас двамата са разследвани за още минимум 10 кражби както в морския град, така и в други населени места в страната. Криминалистите сравняват отпечатъци, намерени на местопрестъпленията, с тези на арестуваните, за да се установи колко от неразкритите взломни кражби са тяхно дело. Преглеждат се и десетки записи от видеокамери в районите на  извършените обири. 

Джип

Руслан Дубровски  и Денис Шейтанов  бяха спипани тази седмица. Записи от охранителни камери наблизо установили, че Дубровски и Шейтанов са наблюдавали няколко дни поред жертвите си. Луксозният им джип е бил засичан наблизо, а двамата дебнели, вероятно, за да разузнаят обичайното ежедневие на набелязаното семейство. Когато били убедени, че собствениците на жилището отсъстват, те атакували.  Разбили вратата посред бял ден и отарашили жилището, като отмъкнали пари в брой и злато на обща стойност около 100 000 лева. Изпечените обирджии са действали виртуозно и изключително професионално, признават разследващи. Когато проникнали в апартамента с взлом, украинците ошушкали всичко за броени минути. Не пипнали скъпите телевизори, нито други ценни вещи. Търсели само пари и злато, които натъпкали в джобовете си. По идентичен начин са действали и при другите си удари. Според първоначалната версия на полицията те са действали на случаен принцип, но събраните впоследствие доказателства сочат, че най-вероятно обирджиите са подбирали внимателно жертвите си. Следили са ги и са имали предварителна информация, че вероятно съхраняват у дома си значителни суми пари в брой и голямо количество златни накити. Според разследващи крадците не са пипали други вещи, за да си осигурят бързо и безпроблемно измъкване, а също и да не будят подозрение, ако случайно бъдат засечени от комшии.

Гестапо

По време на гледането на мерките им за неотклонение в съда Дубровски и Шейтанов пристигнаха бушонирани с насинени очи и скули и веднага изплакаха пред журналисти, че са бити. Оплакванията им обаче звучаха объркано, нито един от двамата не успя да обясни кой и кога ги е бил и в същото време се правеха, че не знаят защо са в ареста и в какво са обвинени. "Ние сме бежанци, а все едно сме попаднали в Гестапо. Прокурорът трябваше да контролира разследването, а те ни биха. Не знаем в какво точно сме обвинени, не разбираме същността на обвинението", каза в съдебната зала Денис, който обвини прокурор Христо Христов в нехайство и поиска отвод. Защитникът им адвокат Пламен Найденов заяви, че в този случай начинът за събиране на доказателства бил различен от този в Наказателния кодекс, след което поиска заседанието да премине при закрити врата, защото по случая имало детайли, свързани с интимния живот на задържаните, които не трябвало да стават достояние на пресата.

Бушони

За бушоните на двамата чужденци се оплака и тунингованата украинка Злата. "Биха мъжа ми пред мен, съблякоха ни голи, без да знаем на какво основание. Не съм знаела, че мъжът ми е престъпник, защото не е. Той не може да е извършил това престъпление. Не знам кога са бити, но вечерта, когато полицаите дойдоха в квартирата ни, не знам законно или незаконно, ритнаха вратата, аз бях с малкото ни дете, повалиха мъжа ми на земята и го арестуваха. Съблякоха ни голи по бельо, на какво основание, аз съм майка, детето ми е на 1 годинка. Моят мъж не знае точно в какво го обвиняват. Как може чужденци, украински бежанци, така да бъдат насилствани и бити, това не е нормално", каза Злата Дубровска. Тя обясни, че златото не е крадено, а е донесено от Украйна, където притежавала магазин за накити и златни бижута.

Грозят ги до 15 г. затвор

Ако бъдат признати за виновни, двамата украинци може да отидат в затвора за срок от 3 до 15 години. Според разследващите двамата са много добре познати на полицията в Украйна, където също са се занимавали с обири. "Към момента все още нямаме информация и подробности за съдебното минало на двамата украинци в страната им, но в справката от Европол, от която получихме информация, става ясно, че има съпричастност от тяхна страна към кражби на моторни превозни средства, изнудвания с използването на физическа сила, обири и други дребни престъпления", каза прокурор Христо Христов.