0

 

С все повече програми и апликации, които изискват логин и парола, става все по-трудно да контролираш тези толкова важни комбинации от букви и цифри.

Разбира се, много хора ползват една парола за всички свои нужди, но това определено е много рисково – хакнат ли ви в едно приложение, социална мрежа или мейл клиент, сте хакнати навсякъде. Почитателите на една парола дори си имат любими. Проучвания сочат, че 123456 и „парола“ са двете най-често използвани пароли в мрежата.

Улеснение

За всички онези обаче, които не искат да имат само една парола, но и се чудят как да запомнят всичките си, са измислени мениджърите на пароли. Това са програми, които съхраняват всичките ни пароли на сигурно място. Разбира се, много потребители ползват вградените мениджъри в браузърите. Те обаче не са особено сигурни, тъй като всеки добрал се до браузъра ви, може да препише тайните ви. Отделно те помнят пароли, но нито ги пазят добре, нито ви препоръчват как паролите ви да стават по-стабилни.

Избор

Според технологичното издание Wired най-добрият мениджър е 1Password основно заради екстрите, които предлага. Приложението ви помага да създавате сигурни пароли, съхранява ви ги и ви известява, ако с времето съответната парола е спряла да отговаря на стандартите за сигурност. То също така и генерира нови пароли при поискване. Работи с всички операционни системи. Има и една уникална екстра – с един бутон можете да изтриете всички пароли от устройствата си – ако примерно ще се отдалечавате от тях или ще пътувате. След това пак с един бутон всичко се връща по местата си. Минусът е, че приложението е платено.

Най-добрият безплатен вариант пък според Wired e Bitwarden. Де факто прави всичко като 1Password, само че е с орязани екстри и предлага само базовото – съхраняване, генериране и допълване при започнато изписване на паролата. Има и удобен начин за преминаване от един към друг акаунт за случаите, в които има повечко. Това ви осигурява и приоритетна поддръжка на клиенти.